Jak Ugotować
  • Strona Główna
  • Kuchnia Chińska
  • Kuchnia Wietnamska
  • Kuchnia Tajska
  • Kuchnia Japońska
  • Kuchnia Indyjska
  • Kuchnia Koreańska
Najczęściej Czytane
Smażona Marchew Z Kurczakiem I Makaronem
Ostra Wołowina Z Kminkiem
Pikantna Zupa Z Wołowiną I Makaronem
Sałatka Z Ryżu, Krewetek I Mango
Życzenia Noworoczne
Chow Mein Z Wiwprzowiny
Kurczak Z Orzechami Nerkowca
Wieprzowina Moo Shu
Kokosowe Curry Z Makaronem
Kurczak Curry Po Wietnamsku
  • Strona Główna
  • Kuchnia Chińska
  • Kuchnia Wietnamska
  • Kuchnia Tajska
  • Kuchnia Japońska
  • Kuchnia Indyjska
  • Kuchnia Koreańska

Jak Ugotować

naucz się gotować potrawy orientalne

Kuchnia Chińska

Zupa Z Kurczaka

tekst napisał Jacek Biesiadziński 11 marca 2013
Zupa Z Kurczaka

 

Chińska Przekąska

Zupa z kurczaka i kukurydzy jest chyba najbardziej popularną chiński przekąska, a także ulubionym daniem zamawianym przez smakoszy w wielu chińskich restauracjach. Przygotowanie tej zupy zajmuje z 10 minut i jest dziecinnie proste.

 

Składniki:

1 pierś kurczaka
1 łyżka jasnego sosu sojowego
1 łyżka oleju sezamowego
0,5l bulionu z kurczaka
1 puszka kukurydzy
1 jajko
2 łyżeczki mąki kukurydzianej
1 świeży szczypior
1 łyżeczka imbiru w proszku

Przygotowanie:

Pierś dokładnie umyć, pokroić w cienkie paski. Posypać imbirem w proszku i odstawić. Do garnka wlać 0,5 litra bulionu, można zrobić z kostki rosołowej. Do bulionu dodać puszkę kukurydzy, łyżkę sosu sojowego i postawić na gaz, ażeby zupa się zagotowała. Zupę ma się gotować z 5 minut na małym gazie. Następnie weź rozbij jajko i roztrzep tak do panierki przy kotletach. Tak rozmącone jajko powoli wlewaj do zupy cały czas mieszając, następnie wymieszaj mąkę kukurydzianą z 2 łyżkami wody i wlej do zupy. Mieszaj cały czas do momentu zagęszczenia się zupy. Gdy zupa zgęstnieje można odstawić z gazu i przygotować kurczaka.

Rozgrzej mocno patelnie dodaj łyżkę oliwy i wrzuć pocięte mięso na patelnie. Smaż cały czas mieszając, aż mięso będzie
dokładnie podsmażone, zwykle zajmuje to max 2 minuty. Tak usmażonego kurczak przełóż do miseczki. Następnie nalewaj gorącą zupę do miseczek i dodaj do każdej porcji kilka kawałków smażonego kurczaka. Na sam koniec przed jedzeniem można posypać siekanym świeżym szczypiorem.

Related

imbirkuchnia chińskakurczaksos sojowy
0 komentarz
0
Facebook Twitter Google + Pinterest
Jacek Biesiadziński

Od zawsze moją pasją było gotowanie, ale jakoś moje życie się tak potoczyło, że nie mogłem się kształcić w tym kierunku. Nigdy z tej pasji jednak nie zrezygnowałem. Przez cały czas sam się uczyłem i podpatrywałem najlepszych w tej branży.   Teraz po tylu latach chciałbym przekazać Ci moją całą wiedzę. Ale dlaczego właściwie robię? Dlatego, że Ja już to wiem, a Ty być może nie.

Poprzedni Artykuł
Wołowina Po Pekińsku
Następny Artykuł
Zupa Rybna Z Tofu

Może Ten Przepis Się Tobie Spodoba

Niedoceniana Przekąska

6 sierpnia 2012

Słodkie Chipsy Sezamowe

21 stycznia 2015

Chińska Sałatka Z Kurczakiem

5 czerwca 2013

Orientalna Przystawka

17 czerwca 2012

Wieprzowina Słodko-Kwaśna

16 maja 2012

Kurczak Hoisin

18 listopada 2012

Szklany Makaron Z Wołowiną

31 marca 2015

Wieprzowina Moo Shu

30 września 2015

Krewetki Kung Pao

9 marca 2014

Ziemniaki Głęboko Smażone

18 listopada 2013

Kategorie

  • Inne (5)
  • Kuchnia Chińska (61)
  • Kuchnia Indyjska (7)
  • Kuchnia Japońska (11)
  • Kuchnia Koreańska (4)
  • Kuchnia Tajska (11)
  • Kuchnia Wietnamska (17)
  • Moje Przepisy (1)
  • Moje Ulubione (36)
  • Uncategorized (8)

Najnowsze Wpisy

  • Smażona Marchew Z Kurczakiem I Makaronem
  • Ostra Wołowina Z Kminkiem
  • Pikantna Zupa Z Wołowiną I Makaronem
  • Sałatka Z Ryżu, Krewetek I Mango
  • Życzenia Noworoczne
  • Chow Mein Z Wiwprzowiny
  • Kurczak Z Orzechami Nerkowca
  • Wieprzowina Moo Shu
  • Kokosowe Curry Z Makaronem
  • Kurczak Curry Po Wietnamsku

Archiwum Wpisów

Popularne Artykuły

Bakłażan Po Syczuańsku

8 Kwi 2013

Wołowina Po Wietnamsku Z Fasolką Szparagową

31 Lip 2014

Wołowina Po Pekińsku

27 Lut 2013

Szklany Makaron Z Wołowiną

31 Mar 2015

Chiński Rosół

18 Mar 2014

Klasyka Kuchni Wietnamskiej

27 Cze 2012

Deser Wietnamski

5 Lis 2012

Chińska Sałatka Z Kurczakiem

5 Cze 2013

Pikantna Zupa Z Wołowiną I Makaronem

29 Lut 2016

Wołowina Po Japońsku

23 Paź 2013

Komentarze

  • Bozena o Wołowina Po Wietnamsku Z Fasolką Szparagową
  • Daniel o Wołowina Po Pekińsku
  • Jacek Biesiadziński o Kurczak Adobo
  • Iza o Kurczak Adobo
  • AM o Pikantna Zupa Z Wołowiną I Makaronem
  • arek o Ostra Wołowina Z Kminkiem
  • Michalina o Ostra Wołowina Z Kminkiem

Popularne Tagi

ananas bakłażan bazylia chili chilli ciasto curry czosnek fasola grill grzyby mun grzyby shitake imbir jajka kapusta pekińska krewetki kuchnia chińska kuchnia japońska kuchnia tajska kuchnia wietnamska kurczak limonka makaron mango marynata mleko kokosowe mąka napój ocet ryżowy olej sezamowy orzechy papryka ryż schab sezam sos hoisin sos rybny sos sojowy szalotka warzywa wieprzowina won ton wołowina zupa życzenia
  • Facebook

Copyright @ 2012-2017 - Jak Ugotować | Projekt i Wykonanie Jacek Biesiadziński

Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wrażasz zgodę na wykorzystanie plików cookies w zakresie konfiguracji Twojej przeglądarki Więcej informacji