Chińska Przekąska
Zupa z kurczaka i kukurydzy jest chyba najbardziej popularną chiński przekąska, a także ulubionym daniem zamawianym przez smakoszy w wielu chińskich restauracjach. Przygotowanie tej zupy zajmuje z 10 minut i jest dziecinnie proste.
Składniki:
1 pierś kurczaka
1 łyżka jasnego sosu sojowego
1 łyżka oleju sezamowego
0,5l bulionu z kurczaka
1 puszka kukurydzy
1 jajko
2 łyżeczki mąki kukurydzianej
1 świeży szczypior
1 łyżeczka imbiru w proszku
Przygotowanie:
Pierś dokładnie umyć, pokroić w cienkie paski. Posypać imbirem w proszku i odstawić. Do garnka wlać 0,5 litra bulionu, można zrobić z kostki rosołowej. Do bulionu dodać puszkę kukurydzy, łyżkę sosu sojowego i postawić na gaz, ażeby zupa się zagotowała. Zupę ma się gotować z 5 minut na małym gazie. Następnie weź rozbij jajko i roztrzep tak do panierki przy kotletach. Tak rozmącone jajko powoli wlewaj do zupy cały czas mieszając, następnie wymieszaj mąkę kukurydzianą z 2 łyżkami wody i wlej do zupy. Mieszaj cały czas do momentu zagęszczenia się zupy. Gdy zupa zgęstnieje można odstawić z gazu i przygotować kurczaka.
Rozgrzej mocno patelnie dodaj łyżkę oliwy i wrzuć pocięte mięso na patelnie. Smaż cały czas mieszając, aż mięso będzie
dokładnie podsmażone, zwykle zajmuje to max 2 minuty. Tak usmażonego kurczak przełóż do miseczki. Następnie nalewaj gorącą zupę do miseczek i dodaj do każdej porcji kilka kawałków smażonego kurczaka. Na sam koniec przed jedzeniem można posypać siekanym świeżym szczypiorem.