Na Wzmocnienie Organizmu
Zupa rybna z tofu wywodzi się z Japonii gdzie jest bardzo popularna. Japonia należy do kraju gdzie spożycie ryb jest największe na świecie w przeciwieństwie do naszego. Zupa ma ciekawy smak i jest bardzo bogata w białko a także nieźle rozgrzewa. Idealna na przekąskę obiadową.
Ten przepis jest trochę zmodyfikowałem gdyż w oryginalnym przepisie są przyprawy praktycznie nie do dostania u nas. Sos rybny można dostać w każdym hipermarkecie a koncentrat zupy krewetkowej wziąłem z zupy krewetkowej vifona, którą można dostać w każdym sklepie spożywczym.
Czas przygotowania: 30 minut
Proporcje: dla 4 osób
Składniki:
0,5kg filetów z soli
1 świeży ogórek
3 łyżki oleju sezamowego ( może być oliwa )
1 większa cebula
2 ząbki czosnku
koncentrat zupy krewetkowej
3 łyżki sosu teriyaki
4 łyżki sosu rybnego
200 dag tofu
Przygotowanie:
Filety rybne wymyć, osuszyć i pokroić w małe kawałki. Ogórek obrać przekroić na 4 części i pokroić w kostkę. W woku lub patelni rozgrzać olej sezamowy i smażyć rybę razem z ogórkiem ok. 3 minut. Dodać też cebulę pokrojoną w piórka i posiekany czosnek. Jeżeli robisz w woku to wlej 1 litr wody. Jeżeli na patelni to przełóż wszystko do garnka i zalej wodą. Do wywaru dodaj sos rybny, sos teriyaki i koncentrat krewetkowy.
Całość gotuj na małym ogniu 10 minut. Na 3 minuty przed końcem pokrój tofu w małą kostkę i wrzuć do zupy rybnej. Gdy zupa będzie już gotowa podawaj w małych miseczkach.