Jak Ugotować
  • Strona Główna
  • Kuchnia Chińska
  • Kuchnia Wietnamska
  • Kuchnia Tajska
  • Kuchnia Japońska
  • Kuchnia Indyjska
  • Kuchnia Koreańska
Najczęściej Czytane
Smażona Marchew Z Kurczakiem I Makaronem
Ostra Wołowina Z Kminkiem
Pikantna Zupa Z Wołowiną I Makaronem
Sałatka Z Ryżu, Krewetek I Mango
Życzenia Noworoczne
Chow Mein Z Wiwprzowiny
Kurczak Z Orzechami Nerkowca
Wieprzowina Moo Shu
Kokosowe Curry Z Makaronem
Kurczak Curry Po Wietnamsku
  • Strona Główna
  • Kuchnia Chińska
  • Kuchnia Wietnamska
  • Kuchnia Tajska
  • Kuchnia Japońska
  • Kuchnia Indyjska
  • Kuchnia Koreańska

Jak Ugotować

naucz się gotować potrawy orientalne

Kuchnia ChińskaMoje Ulubione

Zupa Pomidorowa Z Jajkiem

tekst napisał Jacek Biesiadziński 30 września 2014
Zupa Pomidorowa Z Jajkiem

 

Przepis dla 4 osób

Trochę inny przepis na zupę pomidorową. Taka zupa była podawana sportowcom podczas olimpiady w Pekinie w 2008 roku. Jakiś czas temu trafiłem na ten przepis i postanowiłem przetestować na sobie jak smakuje. Teraz postanowiłem zamieścić ten przepis oczywiście z moimi modyfikacjami smakowymi. A jak smakuje? Trzeba zrobić i samemu ocenić. Do tej pory pomidorówkę robiłem taką jak się podaje w Italii (nie lubię nazwy Włochy), ale ta też jest super i będę miał dylemat, który przepis wykorzystać.

Ta zupa jest bardzo prosta do przygotowania bez wielkiej znajomości kulinarnej, ale potrzeba trochę wprawy gdyż z jaka trzeba zrobić coś na kształt makaronu. Myślę, że każdy po kilku próbach będzie robił zupę jak profesjonalista! To to dzieła.

 

Składniki:

5 szklanek bulionu warzywnego lub z kurczaka
2 łyżeczki startego imbiru lub łyżeczka w proszku
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżeczka oleju sezamowego
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki mielonego białego pieprzu
1 jarzynki
2 duże jędrne pomidory, pokroić w kliny
2 duże jajko
1 szalotka, zielona część posiekana do dekoracji

Przygotowanie:

W garnku, doprowadź do wrzenia bulion. Dodaj imbir, sos sojowy, olej sezamowy, cukier, biały pieprz i sól. Dodaj jeszcze pomidory i gotuj na średnim ogniu 5 minut. Spróbuj wywar, jeżeli będzie za mało przyprawiony to w razie potrzeby dopraw jeszcze jarzynką i pieprzem .

W małej misce ubij jajka lekko widelcem, następnie bardzo powoli wlewaj jajko do zupy ciągłym strumieniem, stale mieszając najlepiej długą łyżką lub pałeczkami do woka. Jajko powinno wyglądać jak długie pasma żółto-białego makaronu. Jak wlejesz całe jajko do zupy to wszystko jeszcze zamieszaj i wyłącz ogień. Przelej zupę do miseczek, posyp szalotkę na górze do dekoracji i można zabierać się do konsumpcji.

Podobne

imbirkuchnia chińskapomidorysos sojowy
7 komentarzy
0
Facebook Twitter Google + Pinterest
Jacek Biesiadziński

Od zawsze moją pasją było gotowanie, ale jakoś moje życie się tak potoczyło, że nie mogłem się kształcić w tym kierunku. Nigdy z tej pasji jednak nie zrezygnowałem. Przez cały czas sam się uczyłem i podpatrywałem najlepszych w tej branży.   Teraz po tylu latach chciałbym przekazać Ci moją całą wiedzę. Ale dlaczego właściwie robię? Dlatego, że Ja już to wiem, a Ty być może nie.

Poprzedni Artykuł
Kurczak Adobo
Następny Artykuł
Chińskie Naleśniki

Może Ten Przepis Się Tobie Spodoba

Chińskie Frytki

15 maja 2013

Chińska Zupa

13 kwietnia 2013

Klasyka z Wietnamu

20 lipca 2012

Zupa Z Kurczaka

11 marca 2013

Placki Kukurydziane

14 października 2013

Chińska Zielona Jarzynka

15 lipca 2012

Przepis Na Smaczną Rybę

31 lipca 2012

Chińska Sałatka Z Kurczakiem

5 czerwca 2013

Mango Z Kleistym Ryżem

17 lutego 2014

Obiad Dla Każdego

13 maja 2012

7 komentarzy

Marysia 6 października 2014 - 10:21

bardzo ciekawy pomysł na pomidorową! ostatnio wypróbowałam Twój przepis i przyznam szczerze, że jest super. czekam na więcej przepisów 🙂

Reply
Jacek Biesiadziński 21 października 2014 - 23:06

Zupę pomidorową robię jeszcze na sposób Włoski, ale tutaj ten przepis nie pasuje do klimatu.

Reply
Krzysztof Michalak 7 października 2014 - 19:36

Połączenie wydawało mi się nieco dziwne, ale efekt rzeczywiście świetny 🙂 Świetna altetrnatywa to tradycyjnej pomidorowej z ryżem 🙂

Reply
Arakdiusz 10 października 2014 - 10:38

Bedę dzis próbował:)

Reply
horti lab 4 listopada 2014 - 19:50

Widziałem już kilka ciekawych przepisów na „pomidorówkę”, ale z jajkiem do niej się jeszcze nie spotkałem 🙂 Jest to na tyle intrygujące, że chyba spróbuję taką przyrządzić.

Reply
Wyrazista 7 stycznia 2015 - 16:49

Interesujące połączenie, muszę to wypróbować. Dotychczas nie dziwiła mnie jajecznica z dodatkiem pomidorów, a tutaj proszę – mix w drugą stronę.

Reply
Adam.Szmid 1 lutego 2015 - 23:02

Wygląda interesująco. Napewno spróbuje!

Reply

Zostaw Komentarz Anuluj odpowiedź

Kategorie

  • Inne (5)
  • Kuchnia Chińska (61)
  • Kuchnia Indyjska (7)
  • Kuchnia Japońska (11)
  • Kuchnia Koreańska (4)
  • Kuchnia Tajska (11)
  • Kuchnia Wietnamska (17)
  • Moje Przepisy (1)
  • Moje Ulubione (36)
  • Uncategorized (8)

Najnowsze Wpisy

  • Smażona Marchew Z Kurczakiem I Makaronem
  • Ostra Wołowina Z Kminkiem
  • Pikantna Zupa Z Wołowiną I Makaronem
  • Sałatka Z Ryżu, Krewetek I Mango
  • Życzenia Noworoczne
  • Chow Mein Z Wiwprzowiny
  • Kurczak Z Orzechami Nerkowca
  • Wieprzowina Moo Shu
  • Kokosowe Curry Z Makaronem
  • Kurczak Curry Po Wietnamsku

Archiwum Wpisów

Popularne Artykuły

Bakłażan Po Syczuańsku

8 Kwi 2013

Wołowina Po Wietnamsku Z Fasolką Szparagową

31 Lip 2014

Chiński Rosół

18 Mar 2014

Szklany Makaron Z Wołowiną

31 Mar 2015

Deser Wietnamski

5 Lis 2012

Wołowina Po Pekińsku

27 Lut 2013

Klasyka Kuchni Wietnamskiej

27 Cze 2012

Chińska Sałatka Z Kurczakiem

5 Cze 2013

Pikantna Zupa Z Wołowiną I Makaronem

29 Lut 2016

Zupa Rybna Z Tofu

18 Mar 2013

Komentarze

  • Jacek Biesiadziński o Kurczak Adobo
  • Iza o Kurczak Adobo
  • AM o Pikantna Zupa Z Wołowiną I Makaronem
  • arek o Ostra Wołowina Z Kminkiem
  • Michalina o Ostra Wołowina Z Kminkiem
  • Wiktoria o Sałatka Z Ryżu, Krewetek I Mango
  • arturek105 o Chow Mein Z Wiwprzowiny

Popularne Tagi

ananas bakłażan bazylia chili chilli ciasto curry czosnek fasola grill grzyby mun grzyby shitake imbir jajka kapusta pekińska krewetki kuchnia chińska kuchnia japońska kuchnia tajska kuchnia wietnamska kurczak limonka makaron mango marynata mleko kokosowe mąka napój ocet ryżowy olej sezamowy orzechy papryka ryż schab sezam sos hoisin sos rybny sos sojowy szalotka warzywa wieprzowina won ton wołowina zupa życzenia
  • Facebook

Copyright @ 2012-2017 - Jak Ugotować | Projekt i Wykonanie Jacek Biesiadziński

Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wrażasz zgodę na wykorzystanie plików cookies w zakresie konfiguracji Twojej przeglądarki Więcej informacji