Przepis dla 4 osób
Trochę inny przepis na zupę pomidorową. Taka zupa była podawana sportowcom podczas olimpiady w Pekinie w 2008 roku. Jakiś czas temu trafiłem na ten przepis i postanowiłem przetestować na sobie jak smakuje. Teraz postanowiłem zamieścić ten przepis oczywiście z moimi modyfikacjami smakowymi. A jak smakuje? Trzeba zrobić i samemu ocenić. Do tej pory pomidorówkę robiłem taką jak się podaje w Italii (nie lubię nazwy Włochy), ale ta też jest super i będę miał dylemat, który przepis wykorzystać.
Ta zupa jest bardzo prosta do przygotowania bez wielkiej znajomości kulinarnej, ale potrzeba trochę wprawy gdyż z jaka trzeba zrobić coś na kształt makaronu. Myślę, że każdy po kilku próbach będzie robił zupę jak profesjonalista! To to dzieła.
Składniki:
5 szklanek bulionu warzywnego lub z kurczaka
2 łyżeczki startego imbiru lub łyżeczka w proszku
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżeczka oleju sezamowego
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki mielonego białego pieprzu
1 jarzynki
2 duże jędrne pomidory, pokroić w kliny
2 duże jajko
1 szalotka, zielona część posiekana do dekoracji
Przygotowanie:
W garnku, doprowadź do wrzenia bulion. Dodaj imbir, sos sojowy, olej sezamowy, cukier, biały pieprz i sól. Dodaj jeszcze pomidory i gotuj na średnim ogniu 5 minut. Spróbuj wywar, jeżeli będzie za mało przyprawiony to w razie potrzeby dopraw jeszcze jarzynką i pieprzem .
W małej misce ubij jajka lekko widelcem, następnie bardzo powoli wlewaj jajko do zupy ciągłym strumieniem, stale mieszając najlepiej długą łyżką lub pałeczkami do woka. Jajko powinno wyglądać jak długie pasma żółto-białego makaronu. Jak wlejesz całe jajko do zupy to wszystko jeszcze zamieszaj i wyłącz ogień. Przelej zupę do miseczek, posyp szalotkę na górze do dekoracji i można zabierać się do konsumpcji.
7 komentarzy
bardzo ciekawy pomysł na pomidorową! ostatnio wypróbowałam Twój przepis i przyznam szczerze, że jest super. czekam na więcej przepisów 🙂
Zupę pomidorową robię jeszcze na sposób Włoski, ale tutaj ten przepis nie pasuje do klimatu.
Połączenie wydawało mi się nieco dziwne, ale efekt rzeczywiście świetny 🙂 Świetna altetrnatywa to tradycyjnej pomidorowej z ryżem 🙂
Bedę dzis próbował:)
Widziałem już kilka ciekawych przepisów na „pomidorówkę”, ale z jajkiem do niej się jeszcze nie spotkałem 🙂 Jest to na tyle intrygujące, że chyba spróbuję taką przyrządzić.
Interesujące połączenie, muszę to wypróbować. Dotychczas nie dziwiła mnie jajecznica z dodatkiem pomidorów, a tutaj proszę – mix w drugą stronę.
Wygląda interesująco. Napewno spróbuje!