Krewetki i Kokos
Proporcje na 2 osoby
Czas Wykonania 20 minut
Jeśli czujesz się trochę wściekły na pogodę, która dołuje twój umysł i ciało, to mam przepis na gorącą krewetkową zupę, która zawsze pomaga w takich sytuacjach. Kiedyś sam byłem w takim stanie i chciałem spróbować czegoś co poprawi moje samopoczucie. I tak znalazłem kremową zupę kokosową, podobną do do klasycznych Thai Tom Gai Ka. Zawsze chciałem spróbować tego kultowego tajskiego danie, dlatego zdecydowałem się na tańszą alternatywę!
Jasno żółto-pomarańczowy odcień pochodzi od kurkumy, idealne, aby rozjaśnić zimne i pochmurne dni. Smaki w tej zupie są tak dobrze zrównoważone przez mleko kokosowe i cierpki sok z limonki. Zamiast soli, wolę tajski sos rybny, ale jeśli chcesz, to używaj do zupy soli.
Składniki:
1 łyżeczka oleju
4-6 obranych krewetek
2 posiekane ząbki czosnku
1 posiekana szalotka (jasna część)
1 mały imbir obrany i starty
2 szklanki mleka kokosowego
sok z połowy limonki
1/4 łyżeczki kurkumy w proszku
1/2 łyżeczki sosu rybnego lub soli
1/4 łyżeczki mielonego pieprzu białego
szalotki, do przybrania (zielona część)
Przygotowanie:
Do średniego garnka, dodaj olej i szalotką (jasną część), czosnek i imbir. Wszystko smaż przez 2-3 minuty, cały czas mieszając. Następnie dodać kurkumy i jeszcze smażyć przez minutę.
Dodaj mleko kokosowe i doprowadzić do wrzenia, a następnie dodaj krewetki, sos rybny (lub soli) i biały pieprz. Gotuj przez 5-6 minut, aż krewetki się ugotują. Zdejmij z kuchenki i dodaj sok z limonki. Udekoruj zieloną częścią szalotki. Teraz można już się cieszyć dobrym humorem.