Jak Ugotować
  • Strona Główna
  • Kuchnia Chińska
  • Kuchnia Wietnamska
  • Kuchnia Tajska
  • Kuchnia Japońska
  • Kuchnia Indyjska
  • Kuchnia Koreańska
Najczęściej Czytane
Smażona Marchew Z Kurczakiem I Makaronem
Ostra Wołowina Z Kminkiem
Pikantna Zupa Z Wołowiną I Makaronem
Sałatka Z Ryżu, Krewetek I Mango
Życzenia Noworoczne
Chow Mein Z Wiwprzowiny
Kurczak Z Orzechami Nerkowca
Wieprzowina Moo Shu
Kokosowe Curry Z Makaronem
Kurczak Curry Po Wietnamsku
  • Strona Główna
  • Kuchnia Chińska
  • Kuchnia Wietnamska
  • Kuchnia Tajska
  • Kuchnia Japońska
  • Kuchnia Indyjska
  • Kuchnia Koreańska

Jak Ugotować

naucz się gotować potrawy orientalne

Kuchnia Tajska

Zupa Krewetkowa

tekst napisał Jacek Biesiadziński 12 czerwca 2013
Zupa Krewetkowa

 

Krewetki i Kokos

Proporcje na 2 osoby
Czas Wykonania 20 minut

Jeśli czujesz się trochę wściekły na pogodę, która dołuje twój umysł i ciało, to mam przepis na gorącą krewetkową zupę, która zawsze pomaga w takich sytuacjach. Kiedyś sam byłem w takim stanie i chciałem spróbować czegoś co poprawi moje samopoczucie. I tak znalazłem kremową zupę kokosową, podobną do do klasycznych Thai Tom Gai Ka. Zawsze chciałem spróbować tego kultowego tajskiego danie, dlatego zdecydowałem się na tańszą alternatywę!

Jasno żółto-pomarańczowy odcień pochodzi od kurkumy, idealne, aby rozjaśnić zimne i pochmurne dni. Smaki w tej zupie są tak dobrze zrównoważone przez mleko kokosowe i cierpki sok z limonki. Zamiast soli, wolę tajski sos rybny, ale jeśli chcesz, to używaj do zupy soli.

Składniki:

1 łyżeczka oleju
4-6 obranych krewetek
2 posiekane ząbki czosnku
1 posiekana szalotka (jasna część)
1 mały imbir obrany i starty
2 szklanki mleka kokosowego
sok z połowy limonki
1/4 łyżeczki kurkumy w proszku
1/2 łyżeczki sosu rybnego lub soli
1/4 łyżeczki mielonego pieprzu białego
szalotki, do przybrania (zielona część)

Przygotowanie:

Do średniego garnka, dodaj olej i szalotką (jasną część), czosnek i imbir. Wszystko smaż przez 2-3 minuty, cały czas mieszając. Następnie dodać kurkumy i jeszcze smażyć przez minutę.

Dodaj mleko kokosowe i doprowadzić do wrzenia, a następnie dodaj krewetki, sos rybny (lub soli) i biały pieprz. Gotuj przez 5-6 minut, aż krewetki się ugotują. Zdejmij z kuchenki i dodaj sok z limonki. Udekoruj zieloną częścią szalotki. Teraz można już się cieszyć dobrym humorem.

Podobne

imbirkokoskrewetki
0 komentarz
0
Facebook Twitter Google + Pinterest
Jacek Biesiadziński

Od zawsze moją pasją było gotowanie, ale jakoś moje życie się tak potoczyło, że nie mogłem się kształcić w tym kierunku. Nigdy z tej pasji jednak nie zrezygnowałem. Przez cały czas sam się uczyłem i podpatrywałem najlepszych w tej branży.   Teraz po tylu latach chciałbym przekazać Ci moją całą wiedzę. Ale dlaczego właściwie robię? Dlatego, że Ja już to wiem, a Ty być może nie.

Poprzedni Artykuł
Chińska Sałatka Z Kurczakiem
Następny Artykuł
Ryż Z Grzybami

Może Ten Przepis Się Tobie Spodoba

Sałatka Owocowa Z Galaretką Migdałową

11 lipca 2013

Kuchnia Tajska

11 września 2012

Tajska Sangria Z Bazylią

11 lipca 2014

Tajski Dodatek

12 października 2012

Tajski Przysmak

21 października 2012

Danie Wegetariańskie

28 października 2012

Tajskie Curry Z Bakłażana

21 lipca 2013

Sałatka z Marchwi i Mięty

20 września 2013

Tajska Sałatka Z Wołowiną

6 grudnia 2013

Tajski Deser

15 października 2012

Zostaw Komentarz Anuluj odpowiedź

Kategorie

  • Inne (5)
  • Kuchnia Chińska (61)
  • Kuchnia Indyjska (7)
  • Kuchnia Japońska (11)
  • Kuchnia Koreańska (4)
  • Kuchnia Tajska (11)
  • Kuchnia Wietnamska (17)
  • Moje Przepisy (1)
  • Moje Ulubione (36)
  • Uncategorized (8)

Najnowsze Wpisy

  • Smażona Marchew Z Kurczakiem I Makaronem
  • Ostra Wołowina Z Kminkiem
  • Pikantna Zupa Z Wołowiną I Makaronem
  • Sałatka Z Ryżu, Krewetek I Mango
  • Życzenia Noworoczne
  • Chow Mein Z Wiwprzowiny
  • Kurczak Z Orzechami Nerkowca
  • Wieprzowina Moo Shu
  • Kokosowe Curry Z Makaronem
  • Kurczak Curry Po Wietnamsku

Archiwum Wpisów

Popularne Artykuły

Bakłażan Po Syczuańsku

8 Kwi 2013

Wołowina Po Wietnamsku Z Fasolką Szparagową

31 Lip 2014

Chiński Rosół

18 Mar 2014

Szklany Makaron Z Wołowiną

31 Mar 2015

Deser Wietnamski

5 Lis 2012

Wołowina Po Pekińsku

27 Lut 2013

Klasyka Kuchni Wietnamskiej

27 Cze 2012

Chińska Sałatka Z Kurczakiem

5 Cze 2013

Pikantna Zupa Z Wołowiną I Makaronem

29 Lut 2016

Zupa Rybna Z Tofu

18 Mar 2013

Komentarze

  • Jacek Biesiadziński o Kurczak Adobo
  • Iza o Kurczak Adobo
  • AM o Pikantna Zupa Z Wołowiną I Makaronem
  • arek o Ostra Wołowina Z Kminkiem
  • Michalina o Ostra Wołowina Z Kminkiem
  • Wiktoria o Sałatka Z Ryżu, Krewetek I Mango
  • arturek105 o Chow Mein Z Wiwprzowiny

Popularne Tagi

ananas bakłażan bazylia chili chilli ciasto curry czosnek fasola grill grzyby mun grzyby shitake imbir jajka kapusta pekińska krewetki kuchnia chińska kuchnia japońska kuchnia tajska kuchnia wietnamska kurczak limonka makaron mango marynata mleko kokosowe mąka napój ocet ryżowy olej sezamowy orzechy papryka ryż schab sezam sos hoisin sos rybny sos sojowy szalotka warzywa wieprzowina won ton wołowina zupa życzenia
  • Facebook

Copyright @ 2012-2017 - Jak Ugotować | Projekt i Wykonanie Jacek Biesiadziński

Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wrażasz zgodę na wykorzystanie plików cookies w zakresie konfiguracji Twojej przeglądarki Więcej informacji