Mięsne Rolki
Czas przygotowania: 30 minut
Porcja dla: 2-3 osób
Następne szybkie i łatwe do przygotowania danie obiadowe. Zrazy po Japońsku są bardzo podobne do zrazów, które przygotowuje się w naszej kuchni, tylko nie dodaje się pewnych składników np. boczku i nie robi się do nich zawiesistego sosu. Poza tym zrazy po Japońsku robi się tak samo jak nasze. Myślę, że każdy choć raz miał okazję jeść zrazy to wie, jest to bardzo pyszna i sycąca potrawa obiadowa.
Składniki:
200g chudej wołowiny pokrojonego w cienkie plastry
pół selera pokrojonego cienko w paseczki
2 marchewki pokrojone cienko w paski
1 papryka pokrojona cienko w paski
2 łyżki soja sosu jasnego
2 1/2 łyżki czerwonego wina
1 łyżka oleju do smażenia
mąka do obtaczania mięsa
pieprz biały (czarny zmieni cały deseń smaku dlatego go nie dajemy)
pół lampki czerwonego wina wytrawnego
Przygotowanie:
Większość czasu na przygotowanie zrazów schodzi na krojeniu warzyw. Praktycznie w całej kuchni orientalnej warzywa kroi się w cienkie paski podobne do zapałek.
Warzywa trzeba pokroić w bardzo cieniutkie w paseczki. Następnie Pokrojone plasterki wołowiny rozkładamy na stolnicy i posypujemy białym pieprzem, a następnie pieprz wcieramy w mięso. Pocięte warzywa najlepiej wrzucić do miski i wszystkie razem wymieszać.
Na każdą roladkę nakładamy wymieszane warzywa, mięso zwijamy i oprószamy mąką. Wkładamy na mocno rozgrzaną patelnie i smażymy do zmiany koloru. Następnie roladki ściągamy z patelni i ręcznikiem papierowym zbieramy tłuszcz z patelni. Wlewamy wymieszany sos sojowy i wino na patelnię, przykrywamy pokrywką i dusimy 2 minuty.
Po odkryciu gdy sos wyparuje trochę, zrazy nabiorą brązowego koloru.
Podajemy najlepiej z ryżem basmati i surówką z kapusty pekińskiej.