Jak Ugotować
  • Strona Główna
  • Kuchnia Chińska
  • Kuchnia Wietnamska
  • Kuchnia Tajska
  • Kuchnia Japońska
  • Kuchnia Indyjska
  • Kuchnia Koreańska
Najczęściej Czytane
Smażona Marchew Z Kurczakiem I Makaronem
Ostra Wołowina Z Kminkiem
Pikantna Zupa Z Wołowiną I Makaronem
Sałatka Z Ryżu, Krewetek I Mango
Życzenia Noworoczne
Chow Mein Z Wiwprzowiny
Kurczak Z Orzechami Nerkowca
Wieprzowina Moo Shu
Kokosowe Curry Z Makaronem
Kurczak Curry Po Wietnamsku
  • Strona Główna
  • Kuchnia Chińska
  • Kuchnia Wietnamska
  • Kuchnia Tajska
  • Kuchnia Japońska
  • Kuchnia Indyjska
  • Kuchnia Koreańska

Jak Ugotować

naucz się gotować potrawy orientalne

Kuchnia ChińskaMoje Ulubione

Wołowina z Syczuanu

tekst napisał Jacek Biesiadziński 20 sierpnia 2012
Wołowina z Syczuanu

 

Wołowina smażona po syczuańsku

Czas przygotowania: 30 min
Czas marynowania: 30 min
Proporcje: dla 3-4 osób

Danie dosyć ostre, miłośnicy palących potraw będą zadowoleni. Niedawno podobna potrawę jadłem w Wietnamskiej restauracji i byłem zachwycony kompozycją smakową, a w szczególności mocno nadającym smak całej potrawie imbirem. Ażeby nie mieć problemów z pocięciem mięsa najlepiej jest je trochę zamrozić lub nie rozmrażać mięsa do samego końca. Sztywne lepiej się kroi.

 

Pierwsze spojrzenie na przepis sugeruje, że jest bardzo trudna w wykonaniu, ale to tylko tak wygląda. Jeżeli ktoś już ma doświadczenie w gotowaniu azjatyckich potraw to nie będzie miał żadnych problemów z przygotowaniem takiej wołowiny. Osoby z mniejszym doświadczeniem też sobie poradzą, wystarczy tylko chcieć.

Składniki:

1/2 kg polędwicy lub zrazówki wołowej
1 mała cebula pocięta w półplasterki
1/2 średniej marchwi pociętej w zapałki
4 papryczki chilli świeże lub marynowane pocięte w zapałkii
2 ząbki czosnku wyciśnięte
2 łyżeczki sosu chili
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka oleju sezamowego
4 łyżki oleju

Marynata:

4 łyżki sosu sojowego
1 mały starty korzeń imbiru lub 1 łyżeczka imbiru w proszku
1 łyżka octu ryżowego (ewentualnie może być spirytusowy)
2 łyżeczki oleju sezamowego lub sojowego
1 łyżka cukru

Przygotowanie:

Mięso pokrajać w cienkie plasterki, następnie w słupki o długości i grubości zapałki (mięso kroi sie najłatwiej gdy jest nie do końca rozmarznięte).Składniki marynaty połączyć, zalać mięso, dokładnie wymieszać, odstawić na przynajmniej 30 min.Marchew i świeże papryczki pokrajać w słupki grubości zapałki, cebulę w półplasterki. Marchewkę krótko obgotować (2 min), zalać zimną wodą, osączyć, odstawić.

Rozgrzać w woku lub głębokiej patelni 2 łyżki oleju. Mieszając smażyć połowę pokrajanego mięsa, około minuty na dużym ogniu aż mięso straci czerwony kolor, wybrać ostrożnie łopatką, osączyć z tłuszczu. Wlać znowu 2 łyżki oleju, usmażyć drugą porcję mięsa, osączyć. Olej zlać, patelnie wytrzeć do sucha ręcznikiem papierowym, następnie mocno podgrzać, wlać 2 łyżki oleju. Wrzucić czosnek, smażyć 10 sek. ciągle mieszając, wsypać cebulę, marchew i świeże papryczki (dodać sos chilli) mieszając smażyć minutę, osolić. Dodać mięso, wymieszać z warzywami, mieszając smażyć 30 sek. Pokropić olejem sezamowym. Podawać natychmiast bardzo gorące.

 

Wołowina może być samodzielnym daniem bez żadnych dodatków ale też doskonale nadaje  się jako główna potrawa obiadowa razem z ryżem i surówkami.

Related

chiliobiadryżsos sojowywołowina
0 komentarz
1
Facebook Twitter Google + Pinterest
Jacek Biesiadziński

Od zawsze moją pasją było gotowanie, ale jakoś moje życie się tak potoczyło, że nie mogłem się kształcić w tym kierunku. Nigdy z tej pasji jednak nie zrezygnowałem. Przez cały czas sam się uczyłem i podpatrywałem najlepszych w tej branży.   Teraz po tylu latach chciałbym przekazać Ci moją całą wiedzę. Ale dlaczego właściwie robię? Dlatego, że Ja już to wiem, a Ty być może nie.

Poprzedni Artykuł
Koreańskie Risotto
Następny Artykuł
Zupa Mięsna z Korei

Może Ten Przepis Się Tobie Spodoba

Dodatek Kuchni Chińskej

20 września 2012

Krewetki Kung Pao

9 marca 2014

Prostota i Szybkość

6 maja 2012

Makaron Z Ulicy

5 października 2012

Wołowina Po Pekińsku

27 lutego 2013

Chrupiący Kurczak Z Migdałami

6 maja 2014

Ostra Wołowina Z Kminkiem

31 marca 2016

Wołowina Chow Fun

28 lutego 2015

Smażony Ryż Ze Szparagami

18 grudnia 2013

Ryż Z Grzybami

20 czerwca 2013

Kategorie

  • Inne (5)
  • Kuchnia Chińska (61)
  • Kuchnia Indyjska (7)
  • Kuchnia Japońska (11)
  • Kuchnia Koreańska (4)
  • Kuchnia Tajska (11)
  • Kuchnia Wietnamska (17)
  • Moje Przepisy (1)
  • Moje Ulubione (36)
  • Uncategorized (8)

Najnowsze Wpisy

  • Smażona Marchew Z Kurczakiem I Makaronem
  • Ostra Wołowina Z Kminkiem
  • Pikantna Zupa Z Wołowiną I Makaronem
  • Sałatka Z Ryżu, Krewetek I Mango
  • Życzenia Noworoczne
  • Chow Mein Z Wiwprzowiny
  • Kurczak Z Orzechami Nerkowca
  • Wieprzowina Moo Shu
  • Kokosowe Curry Z Makaronem
  • Kurczak Curry Po Wietnamsku

Archiwum Wpisów

Popularne Artykuły

Bakłażan Po Syczuańsku

8 kw. 2013

Wołowina Po Wietnamsku Z Fasolką Szparagową

31 lip 2014

Wołowina Po Pekińsku

27 lut 2013

Szklany Makaron Z Wołowiną

31 mar 2015

Klasyka Kuchni Wietnamskiej

27 cze 2012

Chiński Rosół

18 mar 2014

Chińska Sałatka Z Kurczakiem

5 cze 2013

Deser Wietnamski

5 lis 2012

Wołowina Po Japońsku

23 paź 2013

Pikantna Zupa Z Wołowiną I Makaronem

29 lut 2016

Komentarze

  • Bozena - Wołowina Po Wietnamsku Z Fasolką Szparagową
  • Daniel - Wołowina Po Pekińsku
  • Jacek Biesiadziński - Kurczak Adobo
  • Iza - Kurczak Adobo
  • AM - Pikantna Zupa Z Wołowiną I Makaronem
  • arek - Ostra Wołowina Z Kminkiem
  • Michalina - Ostra Wołowina Z Kminkiem

Popularne Tagi

ananas bakłażan bazylia chili chilli ciasto curry czosnek fasola grill grzyby mun grzyby shitake imbir jajka kapusta pekińska krewetki kuchnia chińska kuchnia japońska kuchnia tajska kuchnia wietnamska kurczak limonka makaron mango marynata mleko kokosowe mąka napój ocet ryżowy olej sezamowy orzechy papryka ryż schab sezam sos hoisin sos rybny sos sojowy szalotka warzywa wieprzowina won ton wołowina zupa życzenia
  • Facebook

Copyright @ 2012-2017 - Jak Ugotować | Projekt i Wykonanie Jacek Biesiadziński