Wołowina smażona po syczuańsku
Czas przygotowania: 30 min
Czas marynowania: 30 min
Proporcje: dla 3-4 osób
Danie dosyć ostre, miłośnicy palących potraw będą zadowoleni. Niedawno podobna potrawę jadłem w Wietnamskiej restauracji i byłem zachwycony kompozycją smakową, a w szczególności mocno nadającym smak całej potrawie imbirem. Ażeby nie mieć problemów z pocięciem mięsa najlepiej jest je trochę zamrozić lub nie rozmrażać mięsa do samego końca. Sztywne lepiej się kroi.
Pierwsze spojrzenie na przepis sugeruje, że jest bardzo trudna w wykonaniu, ale to tylko tak wygląda. Jeżeli ktoś już ma doświadczenie w gotowaniu azjatyckich potraw to nie będzie miał żadnych problemów z przygotowaniem takiej wołowiny. Osoby z mniejszym doświadczeniem też sobie poradzą, wystarczy tylko chcieć.
Składniki:
1/2 kg polędwicy lub zrazówki wołowej
1 mała cebula pocięta w półplasterki
1/2 średniej marchwi pociętej w zapałki
4 papryczki chilli świeże lub marynowane pocięte w zapałkii
2 ząbki czosnku wyciśnięte
2 łyżeczki sosu chili
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka oleju sezamowego
4 łyżki oleju
Marynata:
4 łyżki sosu sojowego
1 mały starty korzeń imbiru lub 1 łyżeczka imbiru w proszku
1 łyżka octu ryżowego (ewentualnie może być spirytusowy)
2 łyżeczki oleju sezamowego lub sojowego
1 łyżka cukru
Przygotowanie:
Mięso pokrajać w cienkie plasterki, następnie w słupki o długości i grubości zapałki (mięso kroi sie najłatwiej gdy jest nie do końca rozmarznięte).Składniki marynaty połączyć, zalać mięso, dokładnie wymieszać, odstawić na przynajmniej 30 min.Marchew i świeże papryczki pokrajać w słupki grubości zapałki, cebulę w półplasterki. Marchewkę krótko obgotować (2 min), zalać zimną wodą, osączyć, odstawić.
Rozgrzać w woku lub głębokiej patelni 2 łyżki oleju. Mieszając smażyć połowę pokrajanego mięsa, około minuty na dużym ogniu aż mięso straci czerwony kolor, wybrać ostrożnie łopatką, osączyć z tłuszczu. Wlać znowu 2 łyżki oleju, usmażyć drugą porcję mięsa, osączyć. Olej zlać, patelnie wytrzeć do sucha ręcznikiem papierowym, następnie mocno podgrzać, wlać 2 łyżki oleju. Wrzucić czosnek, smażyć 10 sek. ciągle mieszając, wsypać cebulę, marchew i świeże papryczki (dodać sos chilli) mieszając smażyć minutę, osolić. Dodać mięso, wymieszać z warzywami, mieszając smażyć 30 sek. Pokropić olejem sezamowym. Podawać natychmiast bardzo gorące.
Wołowina może być samodzielnym daniem bez żadnych dodatków ale też doskonale nadaje się jako główna potrawa obiadowa razem z ryżem i surówkami.