Jak Ugotować
  • Strona Główna
  • Kuchnia Chińska
  • Kuchnia Wietnamska
  • Kuchnia Tajska
  • Kuchnia Japońska
  • Kuchnia Indyjska
  • Kuchnia Koreańska
Najczęściej Czytane
Smażona Marchew Z Kurczakiem I Makaronem
Ostra Wołowina Z Kminkiem
Pikantna Zupa Z Wołowiną I Makaronem
Sałatka Z Ryżu, Krewetek I Mango
Życzenia Noworoczne
Chow Mein Z Wiwprzowiny
Kurczak Z Orzechami Nerkowca
Wieprzowina Moo Shu
Kokosowe Curry Z Makaronem
Kurczak Curry Po Wietnamsku
  • Strona Główna
  • Kuchnia Chińska
  • Kuchnia Wietnamska
  • Kuchnia Tajska
  • Kuchnia Japońska
  • Kuchnia Indyjska
  • Kuchnia Koreańska

Jak Ugotować

naucz się gotować potrawy orientalne

Kuchnia Chińska

Wołowina Po Pekińsku

tekst napisał Jacek Biesiadziński 27 lutego 2013
Wołowina Po Pekińsku

 

Szybki Zdrowy Obiad

Porcja dla 4 osób

Przepis ten polecam każdemu, kto nie ma czasu na zabawę w gotowanie. Takie mięso wymaga tylko kilku minut przygotowania (pod warunkiem, że wcześniej jest zamarynowane). Przy tym jest to danie bardzo smaczne i dobre. Taki obiad jak wołowina po pekińsku można sobie samemu dowolnie wymyślać i modyfikować. Ja osobiście tak robię, gdy mam potrawę, która mi bardzo smakuje to przerabiam przepis na różne sposoby.

 

Składniki:

40 dag polędwicy wołowej
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka maki kukurydzianej
1 łyżka cukru (najlepiej brązowego)wymieszaj
1 łyżka octu ryżowego
2 łyżki oleju
1 posiekany ząbek czosnku
1 łyżeczka imbiru
1 pokrojona w paski papryka czerwona
1 pokrojona w paski papryka żółta
20 dag fasolki szparagowej
2 dymki pokrojone w paski
2 łyżki sosu ostrygowego (może być sojowy ciemny)

Przygotowanie:

Pokrój polędwicę wołową na drobne paski. Następnie do miseczki wlej sos sojowy, ocet ryżowy, mąkę kukurydzianą i cukier. Całość wymieszaj na jednolitą masę. Do tak przygotowanej marynaty dodaj pokrojona wołowinę. Całość porządnie wymieszaj i odstaw na pół godziny najlepiej w chłodne miejsce (może być lodówka).

Nagrzej woka lub głęboką patelnie, wlej olej i mocno podgrzej. Następnie wsyp czosnek i imbir, smaż przez 20 sekund cały czas mieszając. Dodaj pokrojona paprykę, fasolkę szparagowa i pokrojoną dymkę. Całość smaż z 4 minuty na ostrym ogniu cały czas mieszając.

Gdy warzywa będą już podsmażone to dodaj do woka wołowinę wraz z marynatą. Dalej wszystko smaż też około 4 minut stale mieszając. Następnie wlej sos ostrygowy (lub sojowy) i 2-3 łyżki wody, ażeby powstał delikatny sos. Całość jeszcze duś przez 3 minuty aż zobaczysz, że sos gęstnieje. Podawaj bardzo gorące z ryżem basmati lub makaronem ryżowym (najlepiej wstążki ).

Related

imbirpaprykasos sojowywołowina
1 komentarz
0
Facebook Twitter Google + Pinterest
Jacek Biesiadziński

Od zawsze moją pasją było gotowanie, ale jakoś moje życie się tak potoczyło, że nie mogłem się kształcić w tym kierunku. Nigdy z tej pasji jednak nie zrezygnowałem. Przez cały czas sam się uczyłem i podpatrywałem najlepszych w tej branży.   Teraz po tylu latach chciałbym przekazać Ci moją całą wiedzę. Ale dlaczego właściwie robię? Dlatego, że Ja już to wiem, a Ty być może nie.

Poprzedni Artykuł
Kurczak Generała Tso
Następny Artykuł
Zupa Z Kurczaka

Może Ten Przepis Się Tobie Spodoba

Pikantny Kurczak Z Orzechami

9 listopada 2013

Kokosowe Curry Z Makaronem

30 sierpnia 2015

Jajka W Sosie Sojowym

7 września 2013

Chiński Rosół

9 lipca 2012

Curry Warzywne

30 kwietnia 2013

Kurczak Słodko-Kwaśny

2 stycznia 2014

Słodkie Chipsy Sezamowe

21 stycznia 2015

Wyrazisty Smak

21 czerwca 2012

Chińskie Naleśniki

31 października 2014

Makaron Dan-Dan

31 sierpnia 2013

1 komentarz

Daniel 30 grudnia 2019 - 21:28

Wyszło suuuuuper!

Reply

Zostaw Komentarz Anuluj odpowiedź

Kategorie

  • Inne (5)
  • Kuchnia Chińska (61)
  • Kuchnia Indyjska (7)
  • Kuchnia Japońska (11)
  • Kuchnia Koreańska (4)
  • Kuchnia Tajska (11)
  • Kuchnia Wietnamska (17)
  • Moje Przepisy (1)
  • Moje Ulubione (36)
  • Uncategorized (8)

Najnowsze Wpisy

  • Smażona Marchew Z Kurczakiem I Makaronem
  • Ostra Wołowina Z Kminkiem
  • Pikantna Zupa Z Wołowiną I Makaronem
  • Sałatka Z Ryżu, Krewetek I Mango
  • Życzenia Noworoczne
  • Chow Mein Z Wiwprzowiny
  • Kurczak Z Orzechami Nerkowca
  • Wieprzowina Moo Shu
  • Kokosowe Curry Z Makaronem
  • Kurczak Curry Po Wietnamsku

Archiwum Wpisów

Popularne Artykuły

Bakłażan Po Syczuańsku

8 Kwi 2013

Wołowina Po Wietnamsku Z Fasolką Szparagową

31 Lip 2014

Wołowina Po Pekińsku

27 Lut 2013

Szklany Makaron Z Wołowiną

31 Mar 2015

Chiński Rosół

18 Mar 2014

Klasyka Kuchni Wietnamskiej

27 Cze 2012

Deser Wietnamski

5 Lis 2012

Chińska Sałatka Z Kurczakiem

5 Cze 2013

Pikantna Zupa Z Wołowiną I Makaronem

29 Lut 2016

Wołowina Po Japońsku

23 Paź 2013

Komentarze

  • Bozena o Wołowina Po Wietnamsku Z Fasolką Szparagową
  • Daniel o Wołowina Po Pekińsku
  • Jacek Biesiadziński o Kurczak Adobo
  • Iza o Kurczak Adobo
  • AM o Pikantna Zupa Z Wołowiną I Makaronem
  • arek o Ostra Wołowina Z Kminkiem
  • Michalina o Ostra Wołowina Z Kminkiem

Popularne Tagi

ananas bakłażan bazylia chili chilli ciasto curry czosnek fasola grill grzyby mun grzyby shitake imbir jajka kapusta pekińska krewetki kuchnia chińska kuchnia japońska kuchnia tajska kuchnia wietnamska kurczak limonka makaron mango marynata mleko kokosowe mąka napój ocet ryżowy olej sezamowy orzechy papryka ryż schab sezam sos hoisin sos rybny sos sojowy szalotka warzywa wieprzowina won ton wołowina zupa życzenia
  • Facebook

Copyright @ 2012-2017 - Jak Ugotować | Projekt i Wykonanie Jacek Biesiadziński

Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wrażasz zgodę na wykorzystanie plików cookies w zakresie konfiguracji Twojej przeglądarki Więcej informacji