Szybki Zdrowy Obiad
Porcja dla 4 osób
Przepis ten polecam każdemu, kto nie ma czasu na zabawę w gotowanie. Takie mięso wymaga tylko kilku minut przygotowania (pod warunkiem, że wcześniej jest zamarynowane). Przy tym jest to danie bardzo smaczne i dobre. Taki obiad jak wołowina po pekińsku można sobie samemu dowolnie wymyślać i modyfikować. Ja osobiście tak robię, gdy mam potrawę, która mi bardzo smakuje to przerabiam przepis na różne sposoby.
Składniki:
40 dag polędwicy wołowej
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka maki kukurydzianej
1 łyżka cukru (najlepiej brązowego)wymieszaj
1 łyżka octu ryżowego
2 łyżki oleju
1 posiekany ząbek czosnku
1 łyżeczka imbiru
1 pokrojona w paski papryka czerwona
1 pokrojona w paski papryka żółta
20 dag fasolki szparagowej
2 dymki pokrojone w paski
2 łyżki sosu ostrygowego (może być sojowy ciemny)
Przygotowanie:
Pokrój polędwicę wołową na drobne paski. Następnie do miseczki wlej sos sojowy, ocet ryżowy, mąkę kukurydzianą i cukier. Całość wymieszaj na jednolitą masę. Do tak przygotowanej marynaty dodaj pokrojona wołowinę. Całość porządnie wymieszaj i odstaw na pół godziny najlepiej w chłodne miejsce (może być lodówka).
Nagrzej woka lub głęboką patelnie, wlej olej i mocno podgrzej. Następnie wsyp czosnek i imbir, smaż przez 20 sekund cały czas mieszając. Dodaj pokrojona paprykę, fasolkę szparagowa i pokrojoną dymkę. Całość smaż z 4 minuty na ostrym ogniu cały czas mieszając.
Gdy warzywa będą już podsmażone to dodaj do woka wołowinę wraz z marynatą. Dalej wszystko smaż też około 4 minut stale mieszając. Następnie wlej sos ostrygowy (lub sojowy) i 2-3 łyżki wody, ażeby powstał delikatny sos. Całość jeszcze duś przez 3 minuty aż zobaczysz, że sos gęstnieje. Podawaj bardzo gorące z ryżem basmati lub makaronem ryżowym (najlepiej wstążki ).
1 komentarz
Wyszło suuuuuper!