Proporcje dla 4 osób
Wieprzowina karmelizowana jest bardzo popularna w kuchni Wietnamskiej. Jej piękny bogaty brązowy kolor jest bardzo kuszący dla każdego smakosza.
Składniki:
1/2 szklanki cukru
1 szklanka wody
1 łyżka sosu rybnego
600 dag łopatki wieprzowej, pokrojonej w 2cm kostkę
1/2 łyżeczki soli
2 duże szalotki, posiekane na drobno
1 szalotka, pokrojona w cienkie plasterki-tylko zielona część
4 porcje ryżu długoziarnistego (4 woreczki)
Przygotowanie:
Umieść woka lub garnek na małym ogniu i wsyp do niego cukier. Gdy cukier będzie się topił mieszaj cały czas ażeby się nie przypalił. Gdy będzie się robił bursztynowy, dodaj wodę i sos rybny. (Nie martw się, jeżeli cukier twardnieje w kontakcie z wodą, zaraz ponownie podczas gotowania zacznie się topić, tworząc sos.)
Dodaj pokrojoną wieprzowinę i mieszaj do momentu aż sos powlecze całe mięso. Teraz duś potrawę na średnim ogniu pod przykryciem przez 25 minut. Po tym czasie dodaj szalotki i duś do momentu, aż staną się przezroczyste około 7 minut. Sosu powinno być na tyle ażeby pokrywał grubą warstwą wieprzowinę, jeżeli jest go więcej to możesz jeszcze podusić mięso bez przykrycia żeby trochę odparował.
Przenieś mięso do głęboko półmiska i posyp zieloną szalotką na górze. Podawaj z ryżem gruboziarnistym.