Tajlandia jest znana z gorącego klimatu, dlatego wiele z napoi podawanych jest z lodem. Do większości różnych napoi w Tajlandii używa się mleka skondensowanego lub kokosowego jako jeden z ich głównych składników. Słodki smak mleka skondensowanego bardzo pomaga w zwalczaniu ciepła i wielu pikantnych potraw z których znana jest Tajlandii.
Jeśli myślisz o tworzeniu drinka w stylu a la Tajlandia, to musisz pamiętać, że będziesz potrzebował wiele różnych składników do niego. Wśród najbardziej popularnych napojów tajskich, które możesz przygotować samemu jest tajska mrożona herbata. Wystarczy woda, czarne liście herbaty, cukier, mleko skondensowane lub kokosowe i kruszony lód. Najpierw zagotuj wodę.
Następnie liście herbaty daj do dzbanka, zalej wrzątkiem i zaparz max do 3 minut. Przecedzić herbatę przez sitko i dodaj do niej cukier. Schłodź herbatę, a następnie włóż ją na godzinę do lodówki. Gdy herbata wystarczająco się schłodzi, możesz wypełnić szklankę lub pojemnik z dużą ilością kruszonego lodu. Następnie wlej puszkę skondensowanego mleka i wszystko dokładnie wymieszaj. Teraz do wszystkiego wlej zimną herbatę i możesz jeszcze udekorować szklankę cytryną. Jeżeli zostanie Ci trochę tego napoju to możesz sobie go wykorzystać jako bazę do drinka.
Drugim tak popularnym napojem w Tajlandii jest słodki napój z nasion tajskiej bazylii, który możesz łatwo zrobić. Napój ten jest uważany przez ludzi żyjących w Tajlandii jako ogromna pomoc dla tych, którzy chcą uzyskać szczupłą i smukłą sylwetkę swojego ciała. Składniki, które będziesz potrzebować w tworzeniu tego napoju to: cukier, woda, naturalny miód i słodkie nasiona i tajskiej bazylii.watch full film Ghost in the Shell 2017
Najpierw musisz wymieszać cukier w przegotowanej gorącej wodzie. Gdy cukier się rozpuści, dodaj naturalnego miodu, a następnie mieszaj aż wszystko się rozpuści. Następnie dodaj nasiona bazylii. Wszystko wymieszaj i odstaw na 10 minut, ażeby nasiona oddały swój aromat. Po tym czasie odcedź napój i wstaw do lodówki na godzinę . Po tym czasie słodki napój z tajskich nasion bazylii jest gotowy.
2 komentarze
Napój wygląda bardzo pysznie, a pewnie smakuje równie dobrze. Dzięki za przepis.
Tajlandczycy mają wiele różnorodnych napoi. Klimat jaki tam panuje zmusza do częstego picia. Zamiłowanie do łączenia smaków i dekorowania potraw wytworzyło w kuchni tajskiej osobny dział, gdzie można nauczyć się robić różnorodne napoje.