Banany w Mleku Kokosowym
Czas przygotowania: 10 min
Proporcja: dla 2 osób
Tajski deser, który jest bardzo łatwy i szybki do wykonania, a do tego świetnie smakuje. Jet to jeden z najbardziej popularnych deserów podawanych w Tajlandii. Cały charakter daniu nadaje gęste mleko kokosowe. Osobiście uwielbiam ten deser za konsystencję i ciekawy
i inny smak, niż mają desery przygotowywane w naszej kuchni.
Składniki:
2 banany
1 szklanka mleka kokosowego
1 opakowanie wiórek kokosowych
1 łyżka cukru pudru
szczypta soli
Przygotowanie:
Banany pociąć w plasterki (grubość według uznania od 1 do 5 cm lub banan podzielony na 3 części). Do garnka wlać mleko kokosowe, dodać cukier puder i sól, wymieszać, zagotować. Dodać banany i gotować na małym ogniu 2 min. Przełożyć banany z mlekiem do miseczek i posypać wiórkami kokosowymi. Podawać gorące.
Deser tajski można też spokojnie potraktować jako danie śniadaniowe zamiast np. zupy mlecznej.