Jak Ugotować
  • Strona Główna
  • Kuchnia Chińska
  • Kuchnia Wietnamska
  • Kuchnia Tajska
  • Kuchnia Japońska
  • Kuchnia Indyjska
  • Kuchnia Koreańska
Najczęściej Czytane
Smażona Marchew Z Kurczakiem I Makaronem
Ostra Wołowina Z Kminkiem
Pikantna Zupa Z Wołowiną I Makaronem
Sałatka Z Ryżu, Krewetek I Mango
Życzenia Noworoczne
Chow Mein Z Wiwprzowiny
Kurczak Z Orzechami Nerkowca
Wieprzowina Moo Shu
Kokosowe Curry Z Makaronem
Kurczak Curry Po Wietnamsku
  • Strona Główna
  • Kuchnia Chińska
  • Kuchnia Wietnamska
  • Kuchnia Tajska
  • Kuchnia Japońska
  • Kuchnia Indyjska
  • Kuchnia Koreańska

Jak Ugotować

naucz się gotować potrawy orientalne

Kuchnia Chińska

Szklany Makaron Z Wołowiną

tekst napisał Jacek Biesiadziński 31 marca 2015
Szklany Makaron Z Wołowiną

 

Proporcje na 2 osoby

Prawdziwa nazwa tego dania to ma YI SHANG SHU, czyli wspinaczka mrówki na drzewo. Jest to klasyczne danie kuchni syczuańskiej składającej się ze szklanego makaronu i pysznego sosu z wieprzowiną. Makaron szklany nie jest łatwo dostać u nas ale Ja zamiast tego makaronu którego tez nie znalazłem dodałem jako zamiennik do tego dania cieniutki makaron sojowy.

Jak będziesz chciał/a też dać makaron sojowy to pamiętaj, że jego się nie gotuje tylko moczy we wrzątku około 3 minut.

 

Składniki:

120g makaronu szklanego lub sojowego
1 łyżka oleju
1 łyżka imbiru w proszku
1 łyżeczka sosu samba olek
250g mielonej wieprzowiny
2 szklanki bulionu z kurczaka
1/2 łyżeczki cukru
2 łyżki ciemnego sosu sojowego
2 łyżki jasnego sosu sojowego
pół szklanki posiekanej szalotki (całej)

Przygotowanie:

Na początku zagotuj sobie wodę, następnie wlej do garnka, wrzuć makaron sojowy i zostaw na 3 minuty, po tym czasie odcedź makaron,przelej zimną wodą i odstaw na później. Do woka lub głębokiej patelni zagrzanej na średnim ogniu, dodaj olej, a za 30 sekund jak olej się rozgrzeje wrzuć imbir w proszku i cały czas mieszaj smażąc go przez około minutę. Teraz dodaj łyżeczkę pikantnego sosu samba olek i 2 łyżki jasnego sosu sojowego (jak lubisz pikantne dania to możesz dać 2 łyżeczki sosu). Niech teraz powstały sos pogotuje się z 2 minuty na średnim ogniu, pamiętaj ażeby go co chwilę mieszać.

Następnie dodaj do sosu wieprzowinę i duś aż mięso będzie gotowe do jedzenia. Jeżeli mięso wciągnie cały sos to możesz dodać kilka łyżek wody. Jak mięso będzie gotowe to dodaj do niego
cukier, ciemny sos sojowy i doprowadzić wszystko do wrzenia. Po zagotowaniu dodaj dodaj makaron i pokrojoną szalotkę. Szybko wymieszać wszystko razem przez i jeszcze dusić 1 minutę.

Podawać w miseczkach póki jest gorące.!

Related

makaron sojowymakaron szklanysamba oleksos sojowy
15 komentarzy
0
Facebook Twitter Google + Pinterest
Jacek Biesiadziński

Od zawsze moją pasją było gotowanie, ale jakoś moje życie się tak potoczyło, że nie mogłem się kształcić w tym kierunku. Nigdy z tej pasji jednak nie zrezygnowałem. Przez cały czas sam się uczyłem i podpatrywałem najlepszych w tej branży.   Teraz po tylu latach chciałbym przekazać Ci moją całą wiedzę. Ale dlaczego właściwie robię? Dlatego, że Ja już to wiem, a Ty być może nie.

Poprzedni Artykuł
Wołowina Chow Fun
Następny Artykuł
Katsudon (Kotlety Schabowe)

Może Ten Przepis Się Tobie Spodoba

Makaron Dan-Dan

31 sierpnia 2013

Kokosowe Curry Z Makaronem

30 sierpnia 2015

Chińska Zielona Jarzynka

15 lipca 2012

Krewetki W Sosie Czosnkowym

30 września 2013

Ogórek z Czosnkiem

22 maja 2013

Chrupiący Kurczak Z Migdałami

6 maja 2014

Słodkie Chipsy Sezamowe

21 stycznia 2015

Chow Mein Z Wiwprzowiny

29 listopada 2015

Ryż z Grzybami

22 kwietnia 2013

Ostra Wołowina Z Kminkiem

31 marca 2016

15 komentarzy

Monday 3 kwietnia 2015 - 11:09

wspinaczka mrówki na drzewo, brzmi ciekawie. Trzeba tylko dostać gdzieś te sosy, u mnie na osiedlu nigdzie nie ma:(

Reply
Jacek Biesiadziński 9 kwietnia 2015 - 14:45

Poszukaj w Tesco lub w Kauflandzie, tam powinny być różne sosy do chińskich dań.

Reply
Agata 5 kwietnia 2015 - 16:28

Ten makaron jest rewelacyjny 🙂

Reply
Jacek Biesiadziński 9 kwietnia 2015 - 14:26

Ja to samo stwierdziłem jak tylko go spróbowałem. Teraz wiem, że nie byłem sam w tej ocenie:)

Reply
Baska 10 kwietnia 2015 - 12:55

Uwielbiam makaron sojowy 🙂

Reply
Joanna 20 kwietnia 2015 - 22:13

Według mnie potrawa będzie naprawdę smaczna, tak jak to przedstawiacie. Przygotowanie nie powinno być czasochłonne. Przynajmniej raz trzeba spróbować i sprawdzić jak się będzie komponować z moimi upodobaniami.

Reply
Jarosław 21 kwietnia 2015 - 21:40

Zobaczymy, spróbujemy. Do tej pory wszystkie przekazywane przepisy okazywały się rzeczywiście udane i jadło się wszystko ze smakiem. Mam nadzieje, że i tym razem będzie podobnie. Przede wszystkim dużo wartości różnych odżywczych a to w potrawach ważne, dlatego tym bardziej chętnie ją przygotuję. już w najbliższych dniach powinna się pojawić na moim stole:P

Reply
Mirek 26 kwietnia 2015 - 18:30

Kolejna potrawa do spróbowania. Wygląda na bardzo ciekawą, jak się czyta to wydaje się, że nie będzie trudna do zrealizowania. W rzeczywistości jednak dopiero wyjdzie jak to będzie. Jak dla mnie problemem jest dostępność niektórych produktów w sklepach, w jakich regularnie się pojawiam.

Reply
Jacek Biesiadziński 28 kwietnia 2015 - 16:08

Oczywiście, że nie jest trudna. A z produktami, jak dobrze poszukasz to znajdziesz. Najczęściej w dużych marketach są specjalne półki z przyprawami i dodatkami do dań orientalnych.

Reply
Alicja 29 kwietnia 2015 - 10:24

Gdzie można zakupić taki makaron? Krąże i krąże i nigdzie nie ma (jestem z Gdańska)

Reply
Jacek Biesiadziński 30 kwietnia 2015 - 10:38

Szczerze, to nie wiem. Sam też go szukałem i nic. 2 paczki tego makaronu przywiózł mi kuzyn z Chin, ale już mi się skończył. Widziałem go w sklepach internetowych ale nie w Polsce. Dlatego Ja jak robię tą potrawę to zastępuję makaron szklany sojowym lub ryżowym i tez jest super, chociaż makaron szklany ma trochę podobna konsystencję do żelek dla dzieci przez to ma tak intrygujący smak.

Reply
Iwona 30 kwietnia 2015 - 14:26

Panie Jacku, wybieram się do Chin i chetnie kupię ten makaron, czy ma on na opakowaniu jakąś nazwę wskazującą? Najlepiej angielską bo po chińsku nie zrozumiem 🙂 Albo może pod Pan link do opakowania?:)

Reply
Jacek Biesiadziński 3 maja 2015 - 11:27

Witam, niestety muszę panią zmartwić. Ten makaron, który Ja miałem nie miał nic szczególnie wyróżniającego się co mógłbym zasugerować. Mam też dobrą wiadomość, ten makaron jest bardzo popularny w Chinach i można go praktycznie kupić w każdym sklepie także myślę, że spokojnie uda się Pani kupić go.

Reply
PD 2 lipca 2015 - 13:06

Szklany makaron? Nigdy o nim nie słyszałam ani nie widziałam. Chyba musze spróbować 🙂

Reply
Jacek Biesiadziński 18 lipca 2015 - 20:09

Koniecznie musisz to zrobić:)

Reply

Zostaw Komentarz Anuluj odpowiedź

Kategorie

  • Inne (5)
  • Kuchnia Chińska (61)
  • Kuchnia Indyjska (7)
  • Kuchnia Japońska (11)
  • Kuchnia Koreańska (4)
  • Kuchnia Tajska (11)
  • Kuchnia Wietnamska (17)
  • Moje Przepisy (1)
  • Moje Ulubione (36)
  • Uncategorized (8)

Najnowsze Wpisy

  • Smażona Marchew Z Kurczakiem I Makaronem
  • Ostra Wołowina Z Kminkiem
  • Pikantna Zupa Z Wołowiną I Makaronem
  • Sałatka Z Ryżu, Krewetek I Mango
  • Życzenia Noworoczne
  • Chow Mein Z Wiwprzowiny
  • Kurczak Z Orzechami Nerkowca
  • Wieprzowina Moo Shu
  • Kokosowe Curry Z Makaronem
  • Kurczak Curry Po Wietnamsku

Archiwum Wpisów

Popularne Artykuły

Bakłażan Po Syczuańsku

8 Kwi 2013

Wołowina Po Wietnamsku Z Fasolką Szparagową

31 Lip 2014

Wołowina Po Pekińsku

27 Lut 2013

Szklany Makaron Z Wołowiną

31 Mar 2015

Chiński Rosół

18 Mar 2014

Klasyka Kuchni Wietnamskiej

27 Cze 2012

Deser Wietnamski

5 Lis 2012

Chińska Sałatka Z Kurczakiem

5 Cze 2013

Pikantna Zupa Z Wołowiną I Makaronem

29 Lut 2016

Wołowina Po Japońsku

23 Paź 2013

Komentarze

  • Bozena o Wołowina Po Wietnamsku Z Fasolką Szparagową
  • Daniel o Wołowina Po Pekińsku
  • Jacek Biesiadziński o Kurczak Adobo
  • Iza o Kurczak Adobo
  • AM o Pikantna Zupa Z Wołowiną I Makaronem
  • arek o Ostra Wołowina Z Kminkiem
  • Michalina o Ostra Wołowina Z Kminkiem

Popularne Tagi

ananas bakłażan bazylia chili chilli ciasto curry czosnek fasola grill grzyby mun grzyby shitake imbir jajka kapusta pekińska krewetki kuchnia chińska kuchnia japońska kuchnia tajska kuchnia wietnamska kurczak limonka makaron mango marynata mleko kokosowe mąka napój ocet ryżowy olej sezamowy orzechy papryka ryż schab sezam sos hoisin sos rybny sos sojowy szalotka warzywa wieprzowina won ton wołowina zupa życzenia
  • Facebook

Copyright @ 2012-2017 - Jak Ugotować | Projekt i Wykonanie Jacek Biesiadziński

Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wrażasz zgodę na wykorzystanie plików cookies w zakresie konfiguracji Twojej przeglądarki Więcej informacji