Jak Ugotować
  • Strona Główna
  • Kuchnia Chińska
  • Kuchnia Wietnamska
  • Kuchnia Tajska
  • Kuchnia Japońska
  • Kuchnia Indyjska
  • Kuchnia Koreańska
Najczęściej Czytane
Smażona Marchew Z Kurczakiem I Makaronem
Ostra Wołowina Z Kminkiem
Pikantna Zupa Z Wołowiną I Makaronem
Sałatka Z Ryżu, Krewetek I Mango
Życzenia Noworoczne
Chow Mein Z Wiwprzowiny
Kurczak Z Orzechami Nerkowca
Wieprzowina Moo Shu
Kokosowe Curry Z Makaronem
Kurczak Curry Po Wietnamsku
  • Strona Główna
  • Kuchnia Chińska
  • Kuchnia Wietnamska
  • Kuchnia Tajska
  • Kuchnia Japońska
  • Kuchnia Indyjska
  • Kuchnia Koreańska

Jak Ugotować

naucz się gotować potrawy orientalne

Kuchnia Chińska

Świąteczna Uczta

tekst napisał Jacek Biesiadziński 12 grudnia 2012
Świąteczna Uczta

 

 

Kaczka Po Pekińsku

Porcja dla: 6-8 osób

Już za chwilę przed nami święta i związane z tym planowanie posiłków na obiady. W związku z tym chciałbym zaproponować jedno ze sztandarowych dań kuchni chińskiej.

KACZKA PO PEKIŃSKU, danie to stanowi zwykle punkt kulminacyjny każdego chińskiego bankietu. Tę rewelacyjną potrawę można samemu przygotować na świąteczny obiad-nie jest bardzo trudna w przygotowaniu i zaprezentuje się fantastycznie na naszym stole.

Zanim przystąpisz do pieczenia upewnij się, że skóra kaczki jest zupełnie sucha, tylko wówczas osiągniesz odpowiednią chrupkość. A to podstawa w przypadku tego dania.

Składniki:

1 kaczka ok 2,5kg
2 łyżki miodu rozpuszczone w 2/3 szklanki ciepłej wody

Składniki Sosu:

2 łyżki oleju sezamowego
6-8 łyżek gotowego sosu z żółtej fasoli
3 łyżki jasnego sosu sojowego

Dodatki:

20 cienki chińskich naleśników
8 dymek pokrojonych w cienki paski
1 ogórek pokrojony w cienki paski

Przygotowanie:

Oczyść kaczkę, usuwając wszystkie resztki po piórach i widoczny tłuszcz. W dużym garnku zagotuj wodę i włóż kaczkę do wrzątku na 3 minuty. W ten sposób zamkną się pory na skórze i podczas pieczenia kaczka nam się nie wysuszy. Wyjmij kaczkę z wody i starannie wysusz ją z wierzchu i środku. Całą kaczkę posmaruj wodą z miodem (także w środku) i umieść ją na około 5 godzin w chłodnym miejscu.

Na blasze z wodą umieść kratkę do pieczenia. Połóż kaczkę na kratce piersią do góry. Nagrzej piekarnik do temp. 200 stopni i wstaw kaczkę. Piecz ją przez 1godz. i 45 minut. Podczas pieczenia nie odwracaj kaczki ani jej nie polewaj. Gdy mięso będzie się spokojnie piekło to przygotuj sos do kaczki. W małym rondelku podgrzej olej sezamowy. Dodaj sos z żółtej fasoli, sos sojowy i cukier. Wymieszaj i zostaw do ostygnięcia. Gdy wyjmiesz już upieczoną kaczkę, zetnij z niej najpierw cienkie płatki mięsa z chrupiącą skórką, resztę mięsa pokrój w cienkie paseczki. Mięso ze skórką i bez ułóż na osobnych talerzach.

Kaczkę je się rozkładając na talerzyku usmażony naleśnik, na nim łyżeczkę sosu. Na sos nakłada się paseczki dymki i ogórka a następnie kawałki mięsa ze skórką i bez skórki. Gdy już masz wszystko nałożone to zwijasz naleśnik jak tortillę i jesz rękami.

Related

kaczkanaleśnikisos sojowy
2 komentarze
0
Facebook Twitter Google + Pinterest
Jacek Biesiadziński

Od zawsze moją pasją było gotowanie, ale jakoś moje życie się tak potoczyło, że nie mogłem się kształcić w tym kierunku. Nigdy z tej pasji jednak nie zrezygnowałem. Przez cały czas sam się uczyłem i podpatrywałem najlepszych w tej branży.   Teraz po tylu latach chciałbym przekazać Ci moją całą wiedzę. Ale dlaczego właściwie robię? Dlatego, że Ja już to wiem, a Ty być może nie.

Poprzedni Artykuł
Indyjska Jajecznica
Następny Artykuł
Makowiec Japoński

Może Ten Przepis Się Tobie Spodoba

Kurczak Z Orzechami Nerkowca

31 października 2015

Makaron Z Ulicy

5 października 2012

Zupa Pomidorowa Z Jajkiem

30 września 2014

Ogórek z Czosnkiem

22 maja 2013

Curry Warzywne

30 kwietnia 2013

Wyrazisty Smak

21 czerwca 2012

Chińskie Naleśniki

31 października 2014

Słodkie Chipsy Sezamowe

21 stycznia 2015

Krewetki W Sosie Czosnkowym

30 września 2013

Dodatek Kuchni Chińskej

20 września 2012

2 komentarze

anteny gorzów 17 lipca 2015 - 11:41

Uwielbiam twojego bloga jest rewelacyjny.Pozdrawiam

Jacek Biesiadziński 18 lipca 2015 - 19:56

Dziękuję bardzo za miłe słowa 🙂

Możliwość dodawania komentarzy nie jest dostępna

Kategorie

  • Inne (5)
  • Kuchnia Chińska (61)
  • Kuchnia Indyjska (7)
  • Kuchnia Japońska (11)
  • Kuchnia Koreańska (4)
  • Kuchnia Tajska (11)
  • Kuchnia Wietnamska (17)
  • Moje Przepisy (1)
  • Moje Ulubione (36)
  • Uncategorized (8)

Najnowsze Wpisy

  • Smażona Marchew Z Kurczakiem I Makaronem
  • Ostra Wołowina Z Kminkiem
  • Pikantna Zupa Z Wołowiną I Makaronem
  • Sałatka Z Ryżu, Krewetek I Mango
  • Życzenia Noworoczne
  • Chow Mein Z Wiwprzowiny
  • Kurczak Z Orzechami Nerkowca
  • Wieprzowina Moo Shu
  • Kokosowe Curry Z Makaronem
  • Kurczak Curry Po Wietnamsku

Archiwum Wpisów

Popularne Artykuły

Bakłażan Po Syczuańsku

8 Kwi 2013

Wołowina Po Wietnamsku Z Fasolką Szparagową

31 Lip 2014

Wołowina Po Pekińsku

27 Lut 2013

Szklany Makaron Z Wołowiną

31 Mar 2015

Klasyka Kuchni Wietnamskiej

27 Cze 2012

Chiński Rosół

18 Mar 2014

Deser Wietnamski

5 Lis 2012

Chińska Sałatka Z Kurczakiem

5 Cze 2013

Wołowina Po Japońsku

23 Paź 2013

Pikantna Zupa Z Wołowiną I Makaronem

29 Lut 2016

Komentarze

  • Bozena o Wołowina Po Wietnamsku Z Fasolką Szparagową
  • Daniel o Wołowina Po Pekińsku
  • Jacek Biesiadziński o Kurczak Adobo
  • Iza o Kurczak Adobo
  • AM o Pikantna Zupa Z Wołowiną I Makaronem
  • arek o Ostra Wołowina Z Kminkiem
  • Michalina o Ostra Wołowina Z Kminkiem

Popularne Tagi

ananas bakłażan bazylia chili chilli ciasto curry czosnek fasola grill grzyby mun grzyby shitake imbir jajka kapusta pekińska krewetki kuchnia chińska kuchnia japońska kuchnia tajska kuchnia wietnamska kurczak limonka makaron mango marynata mleko kokosowe mąka napój ocet ryżowy olej sezamowy orzechy papryka ryż schab sezam sos hoisin sos rybny sos sojowy szalotka warzywa wieprzowina won ton wołowina zupa życzenia
  • Facebook

Copyright @ 2012-2017 - Jak Ugotować | Projekt i Wykonanie Jacek Biesiadziński

Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wrażasz zgodę na wykorzystanie plików cookies w zakresie konfiguracji Twojej przeglądarki Więcej informacji