Kaczka Po Pekińsku
Porcja dla: 6-8 osób
Już za chwilę przed nami święta i związane z tym planowanie posiłków na obiady. W związku z tym chciałbym zaproponować jedno ze sztandarowych dań kuchni chińskiej.
KACZKA PO PEKIŃSKU, danie to stanowi zwykle punkt kulminacyjny każdego chińskiego bankietu. Tę rewelacyjną potrawę można samemu przygotować na świąteczny obiad-nie jest bardzo trudna w przygotowaniu i zaprezentuje się fantastycznie na naszym stole.
Zanim przystąpisz do pieczenia upewnij się, że skóra kaczki jest zupełnie sucha, tylko wówczas osiągniesz odpowiednią chrupkość. A to podstawa w przypadku tego dania.
Składniki:
1 kaczka ok 2,5kg
2 łyżki miodu rozpuszczone w 2/3 szklanki ciepłej wody
Składniki Sosu:
2 łyżki oleju sezamowego
6-8 łyżek gotowego sosu z żółtej fasoli
3 łyżki jasnego sosu sojowego
Dodatki:
20 cienki chińskich naleśników
8 dymek pokrojonych w cienki paski
1 ogórek pokrojony w cienki paski
Przygotowanie:
Oczyść kaczkę, usuwając wszystkie resztki po piórach i widoczny tłuszcz. W dużym garnku zagotuj wodę i włóż kaczkę do wrzątku na 3 minuty. W ten sposób zamkną się pory na skórze i podczas pieczenia kaczka nam się nie wysuszy. Wyjmij kaczkę z wody i starannie wysusz ją z wierzchu i środku. Całą kaczkę posmaruj wodą z miodem (także w środku) i umieść ją na około 5 godzin w chłodnym miejscu.
Na blasze z wodą umieść kratkę do pieczenia. Połóż kaczkę na kratce piersią do góry. Nagrzej piekarnik do temp. 200 stopni i wstaw kaczkę. Piecz ją przez 1godz. i 45 minut. Podczas pieczenia nie odwracaj kaczki ani jej nie polewaj. Gdy mięso będzie się spokojnie piekło to przygotuj sos do kaczki. W małym rondelku podgrzej olej sezamowy. Dodaj sos z żółtej fasoli, sos sojowy i cukier. Wymieszaj i zostaw do ostygnięcia. Gdy wyjmiesz już upieczoną kaczkę, zetnij z niej najpierw cienkie płatki mięsa z chrupiącą skórką, resztę mięsa pokrój w cienkie paseczki. Mięso ze skórką i bez ułóż na osobnych talerzach.
Kaczkę je się rozkładając na talerzyku usmażony naleśnik, na nim łyżeczkę sosu. Na sos nakłada się paseczki dymki i ogórka a następnie kawałki mięsa ze skórką i bez skórki. Gdy już masz wszystko nałożone to zwijasz naleśnik jak tortillę i jesz rękami.
2 komentarze
Uwielbiam twojego bloga jest rewelacyjny.Pozdrawiam
Dziękuję bardzo za miłe słowa 🙂
Możliwość dodawania komentarzy nie jest dostępna