Proporcje dla 4 osób
Ten wegański posiłek jest smaczny i obfity, a także posiada mało kalorii. Jeżeli dbasz o zdrowe odżywianie to ten przepis będzie idealny dla Ciebie.
Składniki:
1 kg dyni
5 suszonych grzybów shiitake
3 szklanki ryżu jaśminowego lub długoziarnistego
2 łyżki oleju roślinnego
1 drobno pokrojona czerwona papryka
1 posiekana szalotka w całości
sól, pieprz i trochę imbiru do smaku
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 180°, a następnie nastaw wodę na ryż i ugotuj go na sypko. Pokrój dynię na 4 do 6 dużych klinów. Na blachę do pieczenia daj pergamin i rozłóż na nim pokrojoną dynię. Jak piekarnik będzie już nagrzany do odpowiedniej temperatury wstaw blachę z dynią na 20 minut, aż zmięknie na tyle, że będzie nadawać się do siekania. Wyjmij dynię z piekarnika i pozostaw na boku do ostygnięcia na kilka minut, aż będzie gotowa do krojenia. Miąższ dyni pokrój w 2 cm kostki, a skórkę wyrzuć.
Namocz grzyby shiitake w misce z ciepłą wodą przez 10 do 15 minut, aż zmiękną. Odetnij nóżki i wyrzucić, a kapelusze pokrój bardzo drobno. Teraz nagrzej dość mocno woka lub głęboką patelnię. Dodaj olej i ruchem wirowym pokryj dno i boki. Następnie wrzuć pokrojoną szalotkę i pokrojona paprykę, smaż około 1 minuty, aż będzie wydzielał się przyjemny aromat cebulki. Dodaj dynię, grzyby i smaż przez kolejne 5 minut, aż dynia będzie gotowa przez ale nadal będzie miała kształt kostki.
Do tego wszystkiego dodaj ryż i porządnie wymieszaj. Kontynuuj smażenie potrawy stale mieszając, aż ryż nabierze złocisto-brązowego koloru, zwykle trwa to około 3 minut. Teraz już zostało Ci doprawienie dania do smaku solą, pieprzem i imbirem. Podawaj w miseczkach i koniecznie jedz pałeczkami.