Jak Ugotować
  • Strona Główna
  • Kuchnia Chińska
  • Kuchnia Wietnamska
  • Kuchnia Tajska
  • Kuchnia Japońska
  • Kuchnia Indyjska
  • Kuchnia Koreańska
Najczęściej Czytane
Smażona Marchew Z Kurczakiem I Makaronem
Ostra Wołowina Z Kminkiem
Pikantna Zupa Z Wołowiną I Makaronem
Sałatka Z Ryżu, Krewetek I Mango
Życzenia Noworoczne
Chow Mein Z Wiwprzowiny
Kurczak Z Orzechami Nerkowca
Wieprzowina Moo Shu
Kokosowe Curry Z Makaronem
Kurczak Curry Po Wietnamsku
  • Strona Główna
  • Kuchnia Chińska
  • Kuchnia Wietnamska
  • Kuchnia Tajska
  • Kuchnia Japońska
  • Kuchnia Indyjska
  • Kuchnia Koreańska

Jak Ugotować

naucz się gotować potrawy orientalne

Kuchnia Chińska

Smażony Ryż Z Dynią

tekst napisał Jacek Biesiadziński 5 lutego 2014
Smażony Ryż Z Dynią

Proporcje dla 4 osób

Ten wegański posiłek jest smaczny i obfity, a także posiada mało kalorii. Jeżeli dbasz o zdrowe odżywianie to ten przepis będzie idealny dla Ciebie.

 

Składniki:

1 kg dyni
5 suszonych grzybów shiitake
3 szklanki ryżu jaśminowego lub długoziarnistego
2 łyżki oleju roślinnego
1 drobno pokrojona czerwona papryka
1 posiekana szalotka w całości
sól, pieprz i trochę imbiru do smaku

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 180°, a następnie nastaw wodę na ryż i ugotuj go na sypko. Pokrój dynię na 4 do 6 dużych klinów. Na blachę do pieczenia daj pergamin i rozłóż na nim pokrojoną dynię. Jak piekarnik będzie już nagrzany do odpowiedniej temperatury wstaw blachę z dynią na 20 minut, aż zmięknie na tyle, że będzie nadawać się do siekania. Wyjmij dynię z piekarnika i pozostaw na boku do ostygnięcia na kilka minut, aż będzie gotowa do krojenia. Miąższ dyni pokrój w 2 cm kostki, a skórkę wyrzuć.

Namocz grzyby shiitake w misce z ciepłą wodą przez 10 do 15 minut, aż zmiękną. Odetnij nóżki i wyrzucić, a kapelusze pokrój bardzo drobno. Teraz nagrzej dość mocno woka lub głęboką patelnię. Dodaj olej i ruchem wirowym pokryj dno i boki. Następnie wrzuć pokrojoną szalotkę i pokrojona paprykę, smaż około 1 minuty, aż będzie wydzielał się przyjemny aromat cebulki. Dodaj dynię, grzyby i smaż przez kolejne 5 minut, aż dynia będzie gotowa przez ale nadal będzie miała kształt kostki.

Do tego wszystkiego dodaj ryż i porządnie wymieszaj. Kontynuuj smażenie potrawy stale mieszając, aż ryż nabierze złocisto-brązowego koloru, zwykle trwa to około 3 minut. Teraz już zostało Ci doprawienie dania do smaku solą, pieprzem i imbirem. Podawaj w miseczkach i koniecznie jedz pałeczkami.

Related

dyniaimbirryższlotka
0 komentarz
0
Facebook Twitter Google + Pinterest
Jacek Biesiadziński

Od zawsze moją pasją było gotowanie, ale jakoś moje życie się tak potoczyło, że nie mogłem się kształcić w tym kierunku. Nigdy z tej pasji jednak nie zrezygnowałem. Przez cały czas sam się uczyłem i podpatrywałem najlepszych w tej branży.   Teraz po tylu latach chciałbym przekazać Ci moją całą wiedzę. Ale dlaczego właściwie robię? Dlatego, że Ja już to wiem, a Ty być może nie.

Poprzedni Artykuł
Wieprzowina Karmelizowana
Następny Artykuł
Mango Z Kleistym Ryżem

Może Ten Przepis Się Tobie Spodoba

Wieprzowina Słodko-Kwaśna

16 maja 2012

Deser Po Chińsku

11 listopada 2012

Słodkie Ziemniaki Kung Pao

10 czerwca 2014

Dodatek Kuchni Chińskej

20 września 2012

Ostra Wołowina Z Kminkiem

31 marca 2016

Jajka W Sosie Sojowym

7 września 2013

Krewetki Kung Pao

9 marca 2014

Chińska Zielona Jarzynka

15 lipca 2012

Przepis Na Smaczną Rybę

31 lipca 2012

Chow Mein Z Wiwprzowiny

29 listopada 2015

Zostaw Komentarz Anuluj odpowiedź

Kategorie

  • Inne (5)
  • Kuchnia Chińska (61)
  • Kuchnia Indyjska (7)
  • Kuchnia Japońska (11)
  • Kuchnia Koreańska (4)
  • Kuchnia Tajska (11)
  • Kuchnia Wietnamska (17)
  • Moje Przepisy (1)
  • Moje Ulubione (36)
  • Uncategorized (8)

Najnowsze Wpisy

  • Smażona Marchew Z Kurczakiem I Makaronem
  • Ostra Wołowina Z Kminkiem
  • Pikantna Zupa Z Wołowiną I Makaronem
  • Sałatka Z Ryżu, Krewetek I Mango
  • Życzenia Noworoczne
  • Chow Mein Z Wiwprzowiny
  • Kurczak Z Orzechami Nerkowca
  • Wieprzowina Moo Shu
  • Kokosowe Curry Z Makaronem
  • Kurczak Curry Po Wietnamsku

Archiwum Wpisów

Popularne Artykuły

Bakłażan Po Syczuańsku

8 Kwi 2013

Wołowina Po Wietnamsku Z Fasolką Szparagową

31 Lip 2014

Wołowina Po Pekińsku

27 Lut 2013

Szklany Makaron Z Wołowiną

31 Mar 2015

Klasyka Kuchni Wietnamskiej

27 Cze 2012

Chiński Rosół

18 Mar 2014

Deser Wietnamski

5 Lis 2012

Chińska Sałatka Z Kurczakiem

5 Cze 2013

Wołowina Po Japońsku

23 Paź 2013

Pikantna Zupa Z Wołowiną I Makaronem

29 Lut 2016

Komentarze

  • Bozena o Wołowina Po Wietnamsku Z Fasolką Szparagową
  • Daniel o Wołowina Po Pekińsku
  • Jacek Biesiadziński o Kurczak Adobo
  • Iza o Kurczak Adobo
  • AM o Pikantna Zupa Z Wołowiną I Makaronem
  • arek o Ostra Wołowina Z Kminkiem
  • Michalina o Ostra Wołowina Z Kminkiem

Popularne Tagi

ananas bakłażan bazylia chili chilli ciasto curry czosnek fasola grill grzyby mun grzyby shitake imbir jajka kapusta pekińska krewetki kuchnia chińska kuchnia japońska kuchnia tajska kuchnia wietnamska kurczak limonka makaron mango marynata mleko kokosowe mąka napój ocet ryżowy olej sezamowy orzechy papryka ryż schab sezam sos hoisin sos rybny sos sojowy szalotka warzywa wieprzowina won ton wołowina zupa życzenia
  • Facebook

Copyright @ 2012-2017 - Jak Ugotować | Projekt i Wykonanie Jacek Biesiadziński

Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wrażasz zgodę na wykorzystanie plików cookies w zakresie konfiguracji Twojej przeglądarki Więcej informacji