Jak Ugotować
  • Strona Główna
  • Kuchnia Chińska
  • Kuchnia Wietnamska
  • Kuchnia Tajska
  • Kuchnia Japońska
  • Kuchnia Indyjska
  • Kuchnia Koreańska
Najczęściej Czytane
Smażona Marchew Z Kurczakiem I Makaronem
Ostra Wołowina Z Kminkiem
Pikantna Zupa Z Wołowiną I Makaronem
Sałatka Z Ryżu, Krewetek I Mango
Życzenia Noworoczne
Chow Mein Z Wiwprzowiny
Kurczak Z Orzechami Nerkowca
Wieprzowina Moo Shu
Kokosowe Curry Z Makaronem
Kurczak Curry Po Wietnamsku
  • Strona Główna
  • Kuchnia Chińska
  • Kuchnia Wietnamska
  • Kuchnia Tajska
  • Kuchnia Japońska
  • Kuchnia Indyjska
  • Kuchnia Koreańska

Jak Ugotować

naucz się gotować potrawy orientalne

Kuchnia Wietnamska

Smażona Marchew Z Kurczakiem I Makaronem

tekst napisał Jacek Biesiadziński 30 maja 2016
Smażona Marchew Z  Kurczakiem I Makaronem

Proporcje na 2-4 osób

Prosty i szybki przepis na upalne dni wywodzący się z kuchni wietnamskiej. Klasyczny smak kuchni orientalnej nadający
się dla osób, które zaczynają swoją przygodę z kuchnią orientalną.

 

Składniki:

2 łyżeczki oleju roślinnego, plus 2 łyżki
1 łyżeczka oleju sezamowego
2 łyżeczki mąki kukurydzianej
1 łyżeczka cukru lub miodu
1 1/2 łyżki sosu sojowego, plus 1 łyżka
1/2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki
5 plasterków imbiru
5-6 średnich marchewek pokrojonych w zapałkę

 

Przygotowanie:

Do większej miski daj 2 łyżeczki oleju roślinnego, oleju sezamowego, mąki kukurydzianej, cukier lub miód, 1 1/2 łyżki sosu sojowego i słodkiej czerwonej papryki. Dokładnie wymieszaj marynatę z pokrojonym mięsem kurczaka. Odstawi na 30 minut w chłodne miejsce.

W międzyczasie ugotuj makaron sojowy. Po 30 minutach rozgrzej 2 łyżki oleju w woku lub na patelni na średnim ogniu. Dodaj imbir i smaż przez 1-2 minuty mieszając, aż imbir będzie lekko chrupiący i dawał przyjemny zapach. Teraz dodaj kurczaka i smaż z jednej strony przez 1 minutę, później drugą stronę też przez 1 minutę.

Gdy kurczak będzie przesmażony z obu stron dodaj ugotowany wcześniej makaron sojowy i pokrojoną marchew. Smaż przez kolejne 2 minuty, a następnie dodaj dodatkową łyżkę sosu sojowego, wraz z dymką. Smaż jeszcze przez 1 minutę, a następnie dodaj liście szpinaku.

Mieszaj wszystko razem aż szpinak będzie wyglądał na zwiędły (powinno zająć tylko kilkanaście sekund). Rozłóż na porcje w miseczkach i w razie potrzeby posyp całość posiekaną dymką.

 

 

Related

imbirkurczakpaprykasos sojowy
0 komentarz
0
Facebook Twitter Google + Pinterest
Jacek Biesiadziński

Od zawsze moją pasją było gotowanie, ale jakoś moje życie się tak potoczyło, że nie mogłem się kształcić w tym kierunku. Nigdy z tej pasji jednak nie zrezygnowałem. Przez cały czas sam się uczyłem i podpatrywałem najlepszych w tej branży.   Teraz po tylu latach chciałbym przekazać Ci moją całą wiedzę. Ale dlaczego właściwie robię? Dlatego, że Ja już to wiem, a Ty być może nie.

Poprzedni Artykuł
Ostra Wołowina Z Kminkiem

Może Ten Przepis Się Tobie Spodoba

Wietnamska Sałatka Z Pomelo

11 grudnia 2013

Kuchnia Wietnamska

17 lipca 2012

Deser Wietnamski

5 listopada 2012

Wołowina Po Wietnamsku Z Fasolką Szparagową

31 lipca 2014

Kulki Ryżowe Z Arachidami

27 maja 2014

Dodatek Do Grilla

23 lipca 2012

Sałatka Z Ryżu, Krewetek I Mango

29 stycznia 2016

Wietnamski Kurczak Curry

13 września 2013

Mango Z Kleistym Ryżem

17 lutego 2014

Kurczak Curry Po Wietnamsku

31 lipca 2015

Zostaw Komentarz Anuluj odpowiedź

Kategorie

  • Inne (5)
  • Kuchnia Chińska (61)
  • Kuchnia Indyjska (7)
  • Kuchnia Japońska (11)
  • Kuchnia Koreańska (4)
  • Kuchnia Tajska (11)
  • Kuchnia Wietnamska (17)
  • Moje Przepisy (1)
  • Moje Ulubione (36)
  • Uncategorized (8)

Najnowsze Wpisy

  • Smażona Marchew Z Kurczakiem I Makaronem
  • Ostra Wołowina Z Kminkiem
  • Pikantna Zupa Z Wołowiną I Makaronem
  • Sałatka Z Ryżu, Krewetek I Mango
  • Życzenia Noworoczne
  • Chow Mein Z Wiwprzowiny
  • Kurczak Z Orzechami Nerkowca
  • Wieprzowina Moo Shu
  • Kokosowe Curry Z Makaronem
  • Kurczak Curry Po Wietnamsku

Archiwum Wpisów

Popularne Artykuły

Bakłażan Po Syczuańsku

8 Kwi 2013

Wołowina Po Wietnamsku Z Fasolką Szparagową

31 Lip 2014

Wołowina Po Pekińsku

27 Lut 2013

Szklany Makaron Z Wołowiną

31 Mar 2015

Klasyka Kuchni Wietnamskiej

27 Cze 2012

Chiński Rosół

18 Mar 2014

Deser Wietnamski

5 Lis 2012

Chińska Sałatka Z Kurczakiem

5 Cze 2013

Wołowina Po Japońsku

23 Paź 2013

Pikantna Zupa Z Wołowiną I Makaronem

29 Lut 2016

Komentarze

  • Bozena o Wołowina Po Wietnamsku Z Fasolką Szparagową
  • Daniel o Wołowina Po Pekińsku
  • Jacek Biesiadziński o Kurczak Adobo
  • Iza o Kurczak Adobo
  • AM o Pikantna Zupa Z Wołowiną I Makaronem
  • arek o Ostra Wołowina Z Kminkiem
  • Michalina o Ostra Wołowina Z Kminkiem

Popularne Tagi

ananas bakłażan bazylia chili chilli ciasto curry czosnek fasola grill grzyby mun grzyby shitake imbir jajka kapusta pekińska krewetki kuchnia chińska kuchnia japońska kuchnia tajska kuchnia wietnamska kurczak limonka makaron mango marynata mleko kokosowe mąka napój ocet ryżowy olej sezamowy orzechy papryka ryż schab sezam sos hoisin sos rybny sos sojowy szalotka warzywa wieprzowina won ton wołowina zupa życzenia
  • Facebook

Copyright @ 2012-2017 - Jak Ugotować | Projekt i Wykonanie Jacek Biesiadziński

Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wrażasz zgodę na wykorzystanie plików cookies w zakresie konfiguracji Twojej przeglądarki Więcej informacji