Proporcje na 2-4 osób
Prosty i szybki przepis na upalne dni wywodzący się z kuchni wietnamskiej. Klasyczny smak kuchni orientalnej nadający
się dla osób, które zaczynają swoją przygodę z kuchnią orientalną.
Składniki:
2 łyżeczki oleju roślinnego, plus 2 łyżki
1 łyżeczka oleju sezamowego
2 łyżeczki mąki kukurydzianej
1 łyżeczka cukru lub miodu
1 1/2 łyżki sosu sojowego, plus 1 łyżka
1/2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki
5 plasterków imbiru
5-6 średnich marchewek pokrojonych w zapałkę
Przygotowanie:
Do większej miski daj 2 łyżeczki oleju roślinnego, oleju sezamowego, mąki kukurydzianej, cukier lub miód, 1 1/2 łyżki sosu sojowego i słodkiej czerwonej papryki. Dokładnie wymieszaj marynatę z pokrojonym mięsem kurczaka. Odstawi na 30 minut w chłodne miejsce.
W międzyczasie ugotuj makaron sojowy. Po 30 minutach rozgrzej 2 łyżki oleju w woku lub na patelni na średnim ogniu. Dodaj imbir i smaż przez 1-2 minuty mieszając, aż imbir będzie lekko chrupiący i dawał przyjemny zapach. Teraz dodaj kurczaka i smaż z jednej strony przez 1 minutę, później drugą stronę też przez 1 minutę.
Gdy kurczak będzie przesmażony z obu stron dodaj ugotowany wcześniej makaron sojowy i pokrojoną marchew. Smaż przez kolejne 2 minuty, a następnie dodaj dodatkową łyżkę sosu sojowego, wraz z dymką. Smaż jeszcze przez 1 minutę, a następnie dodaj liście szpinaku.
Mieszaj wszystko razem aż szpinak będzie wyglądał na zwiędły (powinno zająć tylko kilkanaście sekund). Rozłóż na porcje w miseczkach i w razie potrzeby posyp całość posiekaną dymką.