Łosoś z Ryżem
Kuchnia Japońska znacznie różni się od chińskiej i tajskiej. Jest bardziej surowa i ascetyczna, dlatego może nie jest tak popularna u nas w Polsce, chyba za wyjątkiem sushi na , które panuje wyjątkowa moda i szpan. Jedzenie jest specyficzne i trzeba już być wielbicielem takich smaków jakich używają Japończycy do przyprawiania potraw. Ale jak już się polubi to wciąga i uzależnia jak narkotyk (spróbujcie sami).
Dzisiaj pokażę dość łatwy przepis na łososia, który bardziej pasuje do kuchni chińskiej niż japońskiej, ale chcę żeby każdy mógł sobie w domu taką rybę sam przygotować. Na trudniejsze zestawy i kombinacje przyjdzie jeszcze czas. Ten przepis jest na zachętę.
Składniki dla 2 osób
- 2 woreczki ugotowanego ryżu
- ugotowany filet z łososia, może być z puszki w sosie własnym
- garść pokrojonego świeżego szczypioru
- puszka groszku konserwowego
- 2 jajka
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki oleju do smażenia
- szczypta pieprzu najlepiej białego
Przygotowanie
Bierzemy jaja, rozbijamy do miseczki i wszystko bełtamy. Pokrojony wcześniej szczypior dorzucamy do miseczki z jajkami i wszystko mieszamy na jednolitą masę. Odstawiamy na później. Jeżeli mamy gotowanego łososia to delikatnie palcami rozrywamy go na kawałki ok. 3×3 cm. na talerzyk. Jeżeli z puszki to odlewamy sos i zawartość dajemy też na talerzyk. Teraz na patelnię albo lepiej woka dajemy olej i mocno rozgrzewamy. Gdy tłuszcz będzie gorący dodajemy sos sojowy i pieprz, wszystko mieszamy i chwilę smażymy ok 20 sekund.
Następnie na patelnię wlewamy jajecznicę ze szczypiorem i smażymy cały czas mieszając, aż jajecznica się zetnie. Do tego dodaj jeszcze groszek konserwowy a następnie wrzucamy łososia i smażymy wszystko ok 1 minuty nie dłużej. Gdy łosoś się podsmaży dodajemy do całości cały ryż i smażymy całość jeszcze z minutę. Następnie gorące podajemy na talerzu, można dla smaku posypać całość świeżo pokrojoną natką pietruszki. Smaczne i zdrowe jedzenie dla każdego.
5 komentarzy
Po prostu uwielbiam łososia i choć jest dość drogi czasami lubię sobie przyżądzić z niego jakieś danie. Tego przepisu jeszcze nie spróbowałam ale wygląda apetycznie, więc będzie pierwszym w mojej kolejce 🙂 Mamy pytanie odnośnie ryżu – jaki powinien być? Lepiej kupić jakiś specjalny, czy może być zwyczajny, długoziarnisty?
Witam, spokojnie może być długoziarnisty, ale ja używam odmianę Basmati ze względu na to, że jest bardziej delikatny i idealnie komponuje się z delikatnym mięsem łososia. Ale nie mam żadnych przeciwwskazań, ażeby dodać inny gatunek ryżu. Każdy może zrobić tak jak mu będzie smakować. Pozdrawiam
Bardzo smaczny przepis, polecam. A co do kuchni Japońskiej to faktycznie trzeba ją polubić. Nie każdemu od razu smakują jej potrawy.
Niektórym łosoś kojarzy się z drogą i nie dobrą rybą. Często od koleżanek słyszałam, że ma brzydki zapach. Mimo to sądzę, iż to najlepsza ryba, a jej zapach wcale mi nie przeszkadza, a wręcz zachęca do jedzenia. Niebawem wypróbuje również Twojego przepisu 🙂
Może koleżanki nie jadają ryb i przeszkadza im ten zapach mimo to jest to jedna z najlepszych ryb w smaku.
Możliwość dodawania komentarzy nie jest dostępna