Jak Ugotować
  • Strona Główna
  • Kuchnia Chińska
  • Kuchnia Wietnamska
  • Kuchnia Tajska
  • Kuchnia Japońska
  • Kuchnia Indyjska
  • Kuchnia Koreańska
Najczęściej Czytane
Smażona Marchew Z Kurczakiem I Makaronem
Ostra Wołowina Z Kminkiem
Pikantna Zupa Z Wołowiną I Makaronem
Sałatka Z Ryżu, Krewetek I Mango
Życzenia Noworoczne
Chow Mein Z Wiwprzowiny
Kurczak Z Orzechami Nerkowca
Wieprzowina Moo Shu
Kokosowe Curry Z Makaronem
Kurczak Curry Po Wietnamsku
  • Strona Główna
  • Kuchnia Chińska
  • Kuchnia Wietnamska
  • Kuchnia Tajska
  • Kuchnia Japońska
  • Kuchnia Indyjska
  • Kuchnia Koreańska

Jak Ugotować

naucz się gotować potrawy orientalne

Kuchnia JapońskaMoje Ulubione

Smaczne i Zdrowe

tekst napisał Jacek Biesiadziński 29 maja 2012
Smaczne i Zdrowe

Łosoś z Ryżem

Kuchnia Japońska znacznie różni się od chińskiej i tajskiej. Jest bardziej surowa i ascetyczna, dlatego może nie jest tak popularna u nas w Polsce, chyba za wyjątkiem sushi na , które panuje wyjątkowa moda i szpan. Jedzenie jest specyficzne i trzeba już być wielbicielem takich smaków jakich używają Japończycy do przyprawiania potraw. Ale jak już się polubi to wciąga i uzależnia jak narkotyk (spróbujcie sami).

Dzisiaj pokażę dość łatwy przepis na łososia, który bardziej pasuje do kuchni chińskiej niż japońskiej, ale chcę żeby każdy mógł sobie w domu taką rybę sam przygotować. Na trudniejsze zestawy i kombinacje przyjdzie jeszcze czas. Ten przepis jest na zachętę.

 

Składniki dla 2 osób

  • 2 woreczki ugotowanego ryżu
  • ugotowany filet z łososia, może być z puszki w sosie własnym
  • garść pokrojonego świeżego szczypioru
  • puszka groszku konserwowego
  • 2 jajka
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • szczypta pieprzu najlepiej białego

Przygotowanie

Bierzemy jaja, rozbijamy do miseczki i wszystko bełtamy. Pokrojony wcześniej szczypior dorzucamy do miseczki z jajkami i wszystko mieszamy na jednolitą masę. Odstawiamy na później. Jeżeli mamy gotowanego łososia to delikatnie palcami rozrywamy go na kawałki ok. 3×3 cm. na talerzyk. Jeżeli z puszki to odlewamy sos i zawartość dajemy też na talerzyk. Teraz na patelnię albo lepiej woka dajemy olej i mocno rozgrzewamy. Gdy tłuszcz będzie gorący dodajemy sos sojowy i pieprz, wszystko mieszamy i chwilę smażymy ok 20 sekund.

Następnie na patelnię wlewamy jajecznicę ze szczypiorem i smażymy cały czas mieszając, aż jajecznica się zetnie. Do tego dodaj jeszcze groszek konserwowy a następnie wrzucamy łososia i smażymy wszystko ok 1 minuty nie dłużej. Gdy łosoś się podsmaży dodajemy do całości cały ryż i smażymy całość jeszcze z minutę. Następnie gorące podajemy na talerzu, można dla smaku posypać całość świeżo pokrojoną natką pietruszki. Smaczne i zdrowe jedzenie dla każdego.

Related

łosośryżsos sojowy
5 komentarzy
0
Facebook Twitter Google + Pinterest
Jacek Biesiadziński

Od zawsze moją pasją było gotowanie, ale jakoś moje życie się tak potoczyło, że nie mogłem się kształcić w tym kierunku. Nigdy z tej pasji jednak nie zrezygnowałem. Przez cały czas sam się uczyłem i podpatrywałem najlepszych w tej branży.   Teraz po tylu latach chciałbym przekazać Ci moją całą wiedzę. Ale dlaczego właściwie robię? Dlatego, że Ja już to wiem, a Ty być może nie.

Poprzedni Artykuł
Kuchnia Japońska
Następny Artykuł
Smaczna i Dietetyczna Przekąska

Może Ten Przepis Się Tobie Spodoba

Makaron Z Ulicy

5 października 2012

Dla Wielbicieli Palącego Podniebienia

11 czerwca 2012

Kokosowe Curry Z Makaronem

30 sierpnia 2015

Nowe Rozdanie

3 września 2012

Zrazy Po Japońsku

28 listopada 2012

Wołowina Po Japońsku

23 października 2013

Orientalna Przystawka

17 czerwca 2012

Chińskie Naleśniki

31 października 2014

Niedoceniana Przekąska

6 sierpnia 2012

Słodkie Ziemniaki Kung Pao

10 czerwca 2014

5 komentarzy

Iza 10 lipca 2012 - 10:23

Po prostu uwielbiam łososia i choć jest dość drogi czasami lubię sobie przyżądzić z niego jakieś danie. Tego przepisu jeszcze nie spróbowałam ale wygląda apetycznie, więc będzie pierwszym w mojej kolejce 🙂 Mamy pytanie odnośnie ryżu – jaki powinien być? Lepiej kupić jakiś specjalny, czy może być zwyczajny, długoziarnisty?

Jacek Biesiadziński 14 lipca 2012 - 13:04

Witam, spokojnie może być długoziarnisty, ale ja używam odmianę Basmati ze względu na to, że jest bardziej delikatny i idealnie komponuje się z delikatnym mięsem łososia. Ale nie mam żadnych przeciwwskazań, ażeby dodać inny gatunek ryżu. Każdy może zrobić tak jak mu będzie smakować. Pozdrawiam

Weronika 9 lipca 2015 - 10:47

Bardzo smaczny przepis, polecam. A co do kuchni Japońskiej to faktycznie trzeba ją polubić. Nie każdemu od razu smakują jej potrawy.

Agnieszka 14 lipca 2015 - 10:25

Niektórym łosoś kojarzy się z drogą i nie dobrą rybą. Często od koleżanek słyszałam, że ma brzydki zapach. Mimo to sądzę, iż to najlepsza ryba, a jej zapach wcale mi nie przeszkadza, a wręcz zachęca do jedzenia. Niebawem wypróbuje również Twojego przepisu 🙂

Jacek Biesiadziński 18 lipca 2015 - 19:59

Może koleżanki nie jadają ryb i przeszkadza im ten zapach mimo to jest to jedna z najlepszych ryb w smaku.

Możliwość dodawania komentarzy nie jest dostępna

Kategorie

  • Inne (5)
  • Kuchnia Chińska (61)
  • Kuchnia Indyjska (7)
  • Kuchnia Japońska (11)
  • Kuchnia Koreańska (4)
  • Kuchnia Tajska (11)
  • Kuchnia Wietnamska (17)
  • Moje Przepisy (1)
  • Moje Ulubione (36)
  • Uncategorized (8)

Najnowsze Wpisy

  • Smażona Marchew Z Kurczakiem I Makaronem
  • Ostra Wołowina Z Kminkiem
  • Pikantna Zupa Z Wołowiną I Makaronem
  • Sałatka Z Ryżu, Krewetek I Mango
  • Życzenia Noworoczne
  • Chow Mein Z Wiwprzowiny
  • Kurczak Z Orzechami Nerkowca
  • Wieprzowina Moo Shu
  • Kokosowe Curry Z Makaronem
  • Kurczak Curry Po Wietnamsku

Archiwum Wpisów

Popularne Artykuły

Bakłażan Po Syczuańsku

8 Kwi 2013

Wołowina Po Wietnamsku Z Fasolką Szparagową

31 Lip 2014

Wołowina Po Pekińsku

27 Lut 2013

Szklany Makaron Z Wołowiną

31 Mar 2015

Chiński Rosół

18 Mar 2014

Klasyka Kuchni Wietnamskiej

27 Cze 2012

Deser Wietnamski

5 Lis 2012

Chińska Sałatka Z Kurczakiem

5 Cze 2013

Pikantna Zupa Z Wołowiną I Makaronem

29 Lut 2016

Wołowina Po Japońsku

23 Paź 2013

Komentarze

  • Bozena o Wołowina Po Wietnamsku Z Fasolką Szparagową
  • Daniel o Wołowina Po Pekińsku
  • Jacek Biesiadziński o Kurczak Adobo
  • Iza o Kurczak Adobo
  • AM o Pikantna Zupa Z Wołowiną I Makaronem
  • arek o Ostra Wołowina Z Kminkiem
  • Michalina o Ostra Wołowina Z Kminkiem

Popularne Tagi

ananas bakłażan bazylia chili chilli ciasto curry czosnek fasola grill grzyby mun grzyby shitake imbir jajka kapusta pekińska krewetki kuchnia chińska kuchnia japońska kuchnia tajska kuchnia wietnamska kurczak limonka makaron mango marynata mleko kokosowe mąka napój ocet ryżowy olej sezamowy orzechy papryka ryż schab sezam sos hoisin sos rybny sos sojowy szalotka warzywa wieprzowina won ton wołowina zupa życzenia
  • Facebook

Copyright @ 2012-2017 - Jak Ugotować | Projekt i Wykonanie Jacek Biesiadziński

Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wrażasz zgodę na wykorzystanie plików cookies w zakresie konfiguracji Twojej przeglądarki Więcej informacji