Jak Ugotować
  • Strona Główna
  • Kuchnia Chińska
  • Kuchnia Wietnamska
  • Kuchnia Tajska
  • Kuchnia Japońska
  • Kuchnia Indyjska
  • Kuchnia Koreańska
Najczęściej Czytane
Smażona Marchew Z Kurczakiem I Makaronem
Ostra Wołowina Z Kminkiem
Pikantna Zupa Z Wołowiną I Makaronem
Sałatka Z Ryżu, Krewetek I Mango
Życzenia Noworoczne
Chow Mein Z Wiwprzowiny
Kurczak Z Orzechami Nerkowca
Wieprzowina Moo Shu
Kokosowe Curry Z Makaronem
Kurczak Curry Po Wietnamsku
  • Strona Główna
  • Kuchnia Chińska
  • Kuchnia Wietnamska
  • Kuchnia Tajska
  • Kuchnia Japońska
  • Kuchnia Indyjska
  • Kuchnia Koreańska

Jak Ugotować

naucz się gotować potrawy orientalne

Kuchnia Japońska

Smaczna i Dietetyczna Przekąska

tekst napisał Jacek Biesiadziński 4 czerwca 2012
Smaczna i Dietetyczna Przekąska

Japońska Zupa Tofu

Dzisiaj przepis na smaczną i dietetyczną przekąskę jaką jest zupa tofu. Różne są odmiany tej zupy na całym świecie, ale ja pokażę wam odmianę, która jest bardzo popularna w całej Japonii. Zupę tą można przygotować w 15-20 minut bez większego doświadczenia. Zupa jest bardzo smaczna i delikatna, dlatego doskonale nadaje się na przkąskę przed obiadem lub poczęstunkiem na domowej imprezie.

 

Składniki na 4 porcje

  • 200g świeżych grzybów shiitake
  • 200g makaronu spaghetti połamane na mniejsze kawałki
  • 1/2 małej kapusty pekińskiej grubo pokrojonej
  • 600g  tofu odsączone, pokrojone w kostkę
  • 4 dymki, posiekane
  • 2 kostki rosołowe
  • 4 łyżki sosu sojowego

Sposób Przygotowania

Makaron gotujemy al dente, przelewamy zimną wodą, odcedzamy i odstawiamy. Nastawiamy litr wody i gotujemy. Następnie wrzucamy kostki rosołowe, grzyby i gotujemy na małym ogniu 5 minut. Do wywaru dodajemy resztę składników bez tofu i doprowadzamy do wrzenia. Jeszcze dusimy na średnim ogniu przez 5 minut dla wymieszania się smaków. Następnie dodajemy tofu i gotujemy 2 minuty na małym ogniu.

Gdy zupa będzie za gęsta możemy dodać trochę wody i doprowadzić do wrzenia. Dla wzmocnienia smaku możemy jeszcze przyprawić zupę przyprawą curry. Tak ugotowaną i przyprawioną zupę rozlewamy do miseczek i podajemy gdy jest gorąca.

Related

kuchnia japońskasos sojowyzupa tofu
0 komentarz
0
Facebook Twitter Google + Pinterest
Jacek Biesiadziński

Od zawsze moją pasją było gotowanie, ale jakoś moje życie się tak potoczyło, że nie mogłem się kształcić w tym kierunku. Nigdy z tej pasji jednak nie zrezygnowałem. Przez cały czas sam się uczyłem i podpatrywałem najlepszych w tej branży.   Teraz po tylu latach chciałbym przekazać Ci moją całą wiedzę. Ale dlaczego właściwie robię? Dlatego, że Ja już to wiem, a Ty być może nie.

Poprzedni Artykuł
Smaczne i Zdrowe
Następny Artykuł
Dla Wielbicieli Palącego Podniebienia

Może Ten Przepis Się Tobie Spodoba

Placki Kukurydziane

14 października 2013

Zupa z Japonii

7 lutego 2013

Katsudon (Kotlety Schabowe)

29 kwietnia 2015

Smaczne i Zdrowe

29 maja 2012

Japoński Deser

14 września 2012

Makowiec Japoński

31 grudnia 2012

Kuchnia Japońska

21 maja 2012

Zrazy Po Japońsku

28 listopada 2012

Wołowina Po Japońsku

23 października 2013

Zupa Rybna Z Tofu

18 marca 2013

Kategorie

  • Inne (5)
  • Kuchnia Chińska (61)
  • Kuchnia Indyjska (7)
  • Kuchnia Japońska (11)
  • Kuchnia Koreańska (4)
  • Kuchnia Tajska (11)
  • Kuchnia Wietnamska (17)
  • Moje Przepisy (1)
  • Moje Ulubione (36)
  • Uncategorized (8)

Najnowsze Wpisy

  • Smażona Marchew Z Kurczakiem I Makaronem
  • Ostra Wołowina Z Kminkiem
  • Pikantna Zupa Z Wołowiną I Makaronem
  • Sałatka Z Ryżu, Krewetek I Mango
  • Życzenia Noworoczne
  • Chow Mein Z Wiwprzowiny
  • Kurczak Z Orzechami Nerkowca
  • Wieprzowina Moo Shu
  • Kokosowe Curry Z Makaronem
  • Kurczak Curry Po Wietnamsku

Archiwum Wpisów

Popularne Artykuły

Bakłażan Po Syczuańsku

8 Kwi 2013

Wołowina Po Wietnamsku Z Fasolką Szparagową

31 Lip 2014

Wołowina Po Pekińsku

27 Lut 2013

Szklany Makaron Z Wołowiną

31 Mar 2015

Chiński Rosół

18 Mar 2014

Klasyka Kuchni Wietnamskiej

27 Cze 2012

Deser Wietnamski

5 Lis 2012

Chińska Sałatka Z Kurczakiem

5 Cze 2013

Pikantna Zupa Z Wołowiną I Makaronem

29 Lut 2016

Wołowina Po Japońsku

23 Paź 2013

Komentarze

  • Bozena o Wołowina Po Wietnamsku Z Fasolką Szparagową
  • Daniel o Wołowina Po Pekińsku
  • Jacek Biesiadziński o Kurczak Adobo
  • Iza o Kurczak Adobo
  • AM o Pikantna Zupa Z Wołowiną I Makaronem
  • arek o Ostra Wołowina Z Kminkiem
  • Michalina o Ostra Wołowina Z Kminkiem

Popularne Tagi

ananas bakłażan bazylia chili chilli ciasto curry czosnek fasola grill grzyby mun grzyby shitake imbir jajka kapusta pekińska krewetki kuchnia chińska kuchnia japońska kuchnia tajska kuchnia wietnamska kurczak limonka makaron mango marynata mleko kokosowe mąka napój ocet ryżowy olej sezamowy orzechy papryka ryż schab sezam sos hoisin sos rybny sos sojowy szalotka warzywa wieprzowina won ton wołowina zupa życzenia
  • Facebook

Copyright @ 2012-2017 - Jak Ugotować | Projekt i Wykonanie Jacek Biesiadziński

Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wrażasz zgodę na wykorzystanie plików cookies w zakresie konfiguracji Twojej przeglądarki Więcej informacji