Japońska Zupa Tofu
Dzisiaj przepis na smaczną i dietetyczną przekąskę jaką jest zupa tofu. Różne są odmiany tej zupy na całym świecie, ale ja pokażę wam odmianę, która jest bardzo popularna w całej Japonii. Zupę tą można przygotować w 15-20 minut bez większego doświadczenia. Zupa jest bardzo smaczna i delikatna, dlatego doskonale nadaje się na przkąskę przed obiadem lub poczęstunkiem na domowej imprezie.
Składniki na 4 porcje
- 200g świeżych grzybów shiitake
- 200g makaronu spaghetti połamane na mniejsze kawałki
- 1/2 małej kapusty pekińskiej grubo pokrojonej
- 600g tofu odsączone, pokrojone w kostkę
- 4 dymki, posiekane
- 2 kostki rosołowe
- 4 łyżki sosu sojowego
Sposób Przygotowania
Makaron gotujemy al dente, przelewamy zimną wodą, odcedzamy i odstawiamy. Nastawiamy litr wody i gotujemy. Następnie wrzucamy kostki rosołowe, grzyby i gotujemy na małym ogniu 5 minut. Do wywaru dodajemy resztę składników bez tofu i doprowadzamy do wrzenia. Jeszcze dusimy na średnim ogniu przez 5 minut dla wymieszania się smaków. Następnie dodajemy tofu i gotujemy 2 minuty na małym ogniu.
Gdy zupa będzie za gęsta możemy dodać trochę wody i doprowadzić do wrzenia. Dla wzmocnienia smaku możemy jeszcze przyprawić zupę przyprawą curry. Tak ugotowaną i przyprawioną zupę rozlewamy do miseczek i podajemy gdy jest gorąca.