Jak Ugotować
  • Strona Główna
  • Kuchnia Chińska
  • Kuchnia Wietnamska
  • Kuchnia Tajska
  • Kuchnia Japońska
  • Kuchnia Indyjska
  • Kuchnia Koreańska
Najczęściej Czytane
Smażona Marchew Z Kurczakiem I Makaronem
Ostra Wołowina Z Kminkiem
Pikantna Zupa Z Wołowiną I Makaronem
Sałatka Z Ryżu, Krewetek I Mango
Życzenia Noworoczne
Chow Mein Z Wiwprzowiny
Kurczak Z Orzechami Nerkowca
Wieprzowina Moo Shu
Kokosowe Curry Z Makaronem
Kurczak Curry Po Wietnamsku
  • Strona Główna
  • Kuchnia Chińska
  • Kuchnia Wietnamska
  • Kuchnia Tajska
  • Kuchnia Japońska
  • Kuchnia Indyjska
  • Kuchnia Koreańska

Jak Ugotować

naucz się gotować potrawy orientalne

Kuchnia ChińskaMoje Ulubione

Słodkie Ziemniaki Kung Pao

tekst napisał Jacek Biesiadziński 10 czerwca 2014
Słodkie Ziemniaki Kung Pao

 

Proporcje dla 4 osób

Szukasz dobrego dania wegetariańskiego ale w większości znajdujesz te same nudne przepisy powielane na wielu stronach. Mam dla Ciebie danie, które zaskoczy cię mieszaniną barw i smaków. Słodkie Ziemniaki Kung Pao są bardzo łatwe, a zarazem szybkie do wykonania. Możesz też zaskoczyć swoich znajomych czymś czego jeszcze nie jedli.

 

Składniki:

0,5 kg obranych i umytych słodkich ziemniaków
2 łyżki oleju arachidowego
5 suszonych czerwonych papryczek chili
5 szalotek, białe i zielone części oddzielone pokrojone w cienkie plasterki
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka mielonego lub startego imbiru
0,5 szklanki suchych prażonych orzechów nerkowca

Sos:

1 łyżka chińskiego czarnego octu, lub octu balsamicznego
1 łyżka sosu sojowego
2 łyżeczki sosu hoisin
2 łyżeczki oleju roślinnego
1 łyżeczka oleju sezamowego
1 łyżka cukru
0,5 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
1 łyżeczki mielonego pieprzu Syczuańskiego

Przygotowanie:

Pokrój słodkie ziemniaki w kostkę wielkości kęsa około 1,5 cm. Teraz musisz przygotować sos: W małej misce wymieszaj ocet, sos sojowy, sos hoisin, olej sezamowy, olej, cukier i pieprz Syczuański. Mieszaj, aż cukier i skrobia ziemniaczana się rozpuszcza i odstaw.

Podgrzej mocno wok lub dużą patelnię na dużym ogniu. Dodaj 1 łyżkę oleju arachidowego i wiruj wokiem do pokrycia olejem całej powierzchni patelni. Dodaj suszone papryczki chili i smaż przez około 30 sekund, aż skóra papryczek zacznie robić się czarna a olej będzie lekko pachnący. Teraz dodaj pokrojone słodkie ziemniaki i smaż przez 5 do 6 minut, stale mieszając, aż skórka ze wszystkich stron nabierze złotego koloru.

Gdy słodkie ziemniaki będą mieć złoty kolor na zewnątrz, a w patelni będzie trochę sucho to wlej pozostałą 1 łyżkę oleju arachidowego. Następnie dodaj białą część szalotki, czosnek, imbir i smaż wszystko przez 30 sekund cały czas mieszając. Wlej na ziemniaki wcześniej przygotowany sos i mieszaj do momentu aż sos pokryje wszystkie składniki na patelni. Pozostaw mieszaninę na małym ogniu przez minutę, aby wszystko się zagęściło. Na koniec dodaj orzechy nerkowca i smaż przez kolejną minutę.

Tak przygotowane ziemniaki przełóż na półmisek, posyp zieloną częścią szalotki i już można zabierać się za konsumpcję puki są gorące.

Related

chiliolej sezamowysos sojowyszalotkaziemniaki
7 komentarzy
0
Facebook Twitter Google + Pinterest
Jacek Biesiadziński

Od zawsze moją pasją było gotowanie, ale jakoś moje życie się tak potoczyło, że nie mogłem się kształcić w tym kierunku. Nigdy z tej pasji jednak nie zrezygnowałem. Przez cały czas sam się uczyłem i podpatrywałem najlepszych w tej branży.   Teraz po tylu latach chciałbym przekazać Ci moją całą wiedzę. Ale dlaczego właściwie robię? Dlatego, że Ja już to wiem, a Ty być może nie.

Poprzedni Artykuł
Kulki Ryżowe Z Arachidami
Następny Artykuł
Tajska Sangria Z Bazylią

Może Ten Przepis Się Tobie Spodoba

Wieprzowina Moo Shu

30 września 2015

Dodatek Kuchni Chińskej

20 września 2012

Chrupiący Kurczak Z Migdałami

6 maja 2014

Ziemniaki Głęboko Smażone

18 listopada 2013

Dodatek Do Grilla

23 lipca 2012

Świąteczna Uczta

12 grudnia 2012

Makaron Z Ulicy

5 października 2012

Przepis Na Smaczną Rybę

31 lipca 2012

Zupa Ze Szpinaku i Kurczaka

10 sierpnia 2012

Zupa Ostro-Kwaśna Z Grzybami

20 stycznia 2014

7 komentarzy

Grzegorz 11 czerwca 2014 - 09:01

Wow, dzięki Ci bardzo za ten przepis, to będzie moje pierwsze danie z kuchni orientalnej 😉 mam nadzieję, że nie ostatnie. Co byś jeszcze ze swoich dań polecał? Co ci najbardziej zasmakowało?

Reply
Jacek Biesiadziński 11 lipca 2014 - 09:46

Spoko jak się wkręcisz to cały czas będziesz gotować dania orientalne. Ciężko mi teraz coś podać co mi tak smakowało, ale najbardziej lubię mieszanie różnorodnych smaków. Ostatnio byłem w restauracji Wietnamskiej
i jadłem wołowinę, która była przyprawiona imbirem i anyżem w sosie słodko-kwaśnym. Postaram się zrobić to w domu i wtedy podam przepis na stronie.

Reply
Michał 16 czerwca 2014 - 20:08

Jedzenie wygląda tak wspaniale, że nie wiadomo co by tutaj jeszcze powiedzieć. Jedzenie wygląda tak samo jak u Chińczyka i mam nadzieję, że tak samo smakuje.

Reply
Jacek Biesiadziński 11 lipca 2014 - 09:48

Oczywiście, że tak samo smakuje.

Reply
Dominika 25 czerwca 2014 - 07:30

Wykonała danie zgodnie z Twoim przepisem i wyszło na prawdę imponujące. Nie dość, że dobrze wygląda to jeszcze lepiej smakuje. Dziękuję za przepis.

Reply
Zamel 25 listopada 2014 - 15:32

wydawało mi się, że kungpao to tylko kurczak 🙂

Reply
Jacek Biesiadziński 1 grudnia 2014 - 11:16

Kung Pao to jest odpowiednio przygotowane i przyprawione danie według norm wymyślonych przez jednego z kucharzy kantońskich w XIX wieku.

Reply

Zostaw Komentarz Anuluj odpowiedź

Kategorie

  • Inne (5)
  • Kuchnia Chińska (61)
  • Kuchnia Indyjska (7)
  • Kuchnia Japońska (11)
  • Kuchnia Koreańska (4)
  • Kuchnia Tajska (11)
  • Kuchnia Wietnamska (17)
  • Moje Przepisy (1)
  • Moje Ulubione (36)
  • Uncategorized (8)

Najnowsze Wpisy

  • Smażona Marchew Z Kurczakiem I Makaronem
  • Ostra Wołowina Z Kminkiem
  • Pikantna Zupa Z Wołowiną I Makaronem
  • Sałatka Z Ryżu, Krewetek I Mango
  • Życzenia Noworoczne
  • Chow Mein Z Wiwprzowiny
  • Kurczak Z Orzechami Nerkowca
  • Wieprzowina Moo Shu
  • Kokosowe Curry Z Makaronem
  • Kurczak Curry Po Wietnamsku

Archiwum Wpisów

Popularne Artykuły

Bakłażan Po Syczuańsku

8 Kwi 2013

Wołowina Po Wietnamsku Z Fasolką Szparagową

31 Lip 2014

Wołowina Po Pekińsku

27 Lut 2013

Szklany Makaron Z Wołowiną

31 Mar 2015

Chiński Rosół

18 Mar 2014

Klasyka Kuchni Wietnamskiej

27 Cze 2012

Deser Wietnamski

5 Lis 2012

Chińska Sałatka Z Kurczakiem

5 Cze 2013

Wołowina Po Japońsku

23 Paź 2013

Pikantna Zupa Z Wołowiną I Makaronem

29 Lut 2016

Komentarze

  • Bozena o Wołowina Po Wietnamsku Z Fasolką Szparagową
  • Daniel o Wołowina Po Pekińsku
  • Jacek Biesiadziński o Kurczak Adobo
  • Iza o Kurczak Adobo
  • AM o Pikantna Zupa Z Wołowiną I Makaronem
  • arek o Ostra Wołowina Z Kminkiem
  • Michalina o Ostra Wołowina Z Kminkiem

Popularne Tagi

ananas bakłażan bazylia chili chilli ciasto curry czosnek fasola grill grzyby mun grzyby shitake imbir jajka kapusta pekińska krewetki kuchnia chińska kuchnia japońska kuchnia tajska kuchnia wietnamska kurczak limonka makaron mango marynata mleko kokosowe mąka napój ocet ryżowy olej sezamowy orzechy papryka ryż schab sezam sos hoisin sos rybny sos sojowy szalotka warzywa wieprzowina won ton wołowina zupa życzenia
  • Facebook

Copyright @ 2012-2017 - Jak Ugotować | Projekt i Wykonanie Jacek Biesiadziński

Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wrażasz zgodę na wykorzystanie plików cookies w zakresie konfiguracji Twojej przeglądarki Więcej informacji