Proporcje dla 4 osób
Szukasz dobrego dania wegetariańskiego ale w większości znajdujesz te same nudne przepisy powielane na wielu stronach. Mam dla Ciebie danie, które zaskoczy cię mieszaniną barw i smaków. Słodkie Ziemniaki Kung Pao są bardzo łatwe, a zarazem szybkie do wykonania. Możesz też zaskoczyć swoich znajomych czymś czego jeszcze nie jedli.
Składniki:
0,5 kg obranych i umytych słodkich ziemniaków
2 łyżki oleju arachidowego
5 suszonych czerwonych papryczek chili
5 szalotek, białe i zielone części oddzielone pokrojone w cienkie plasterki
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka mielonego lub startego imbiru
0,5 szklanki suchych prażonych orzechów nerkowca
Sos:
1 łyżka chińskiego czarnego octu, lub octu balsamicznego
1 łyżka sosu sojowego
2 łyżeczki sosu hoisin
2 łyżeczki oleju roślinnego
1 łyżeczka oleju sezamowego
1 łyżka cukru
0,5 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
1 łyżeczki mielonego pieprzu Syczuańskiego
Przygotowanie:
Pokrój słodkie ziemniaki w kostkę wielkości kęsa około 1,5 cm. Teraz musisz przygotować sos: W małej misce wymieszaj ocet, sos sojowy, sos hoisin, olej sezamowy, olej, cukier i pieprz Syczuański. Mieszaj, aż cukier i skrobia ziemniaczana się rozpuszcza i odstaw.
Podgrzej mocno wok lub dużą patelnię na dużym ogniu. Dodaj 1 łyżkę oleju arachidowego i wiruj wokiem do pokrycia olejem całej powierzchni patelni. Dodaj suszone papryczki chili i smaż przez około 30 sekund, aż skóra papryczek zacznie robić się czarna a olej będzie lekko pachnący. Teraz dodaj pokrojone słodkie ziemniaki i smaż przez 5 do 6 minut, stale mieszając, aż skórka ze wszystkich stron nabierze złotego koloru.
Gdy słodkie ziemniaki będą mieć złoty kolor na zewnątrz, a w patelni będzie trochę sucho to wlej pozostałą 1 łyżkę oleju arachidowego. Następnie dodaj białą część szalotki, czosnek, imbir i smaż wszystko przez 30 sekund cały czas mieszając. Wlej na ziemniaki wcześniej przygotowany sos i mieszaj do momentu aż sos pokryje wszystkie składniki na patelni. Pozostaw mieszaninę na małym ogniu przez minutę, aby wszystko się zagęściło. Na koniec dodaj orzechy nerkowca i smaż przez kolejną minutę.
Tak przygotowane ziemniaki przełóż na półmisek, posyp zieloną częścią szalotki i już można zabierać się za konsumpcję puki są gorące.
7 komentarzy
Wow, dzięki Ci bardzo za ten przepis, to będzie moje pierwsze danie z kuchni orientalnej 😉 mam nadzieję, że nie ostatnie. Co byś jeszcze ze swoich dań polecał? Co ci najbardziej zasmakowało?
Spoko jak się wkręcisz to cały czas będziesz gotować dania orientalne. Ciężko mi teraz coś podać co mi tak smakowało, ale najbardziej lubię mieszanie różnorodnych smaków. Ostatnio byłem w restauracji Wietnamskiej
i jadłem wołowinę, która była przyprawiona imbirem i anyżem w sosie słodko-kwaśnym. Postaram się zrobić to w domu i wtedy podam przepis na stronie.
Jedzenie wygląda tak wspaniale, że nie wiadomo co by tutaj jeszcze powiedzieć. Jedzenie wygląda tak samo jak u Chińczyka i mam nadzieję, że tak samo smakuje.
Oczywiście, że tak samo smakuje.
Wykonała danie zgodnie z Twoim przepisem i wyszło na prawdę imponujące. Nie dość, że dobrze wygląda to jeszcze lepiej smakuje. Dziękuję za przepis.
wydawało mi się, że kungpao to tylko kurczak 🙂
Kung Pao to jest odpowiednio przygotowane i przyprawione danie według norm wymyślonych przez jednego z kucharzy kantońskich w XIX wieku.