Pożywna, a zarazem lekka sałatka z ryżu, krewetek i mango o orzeźwiającym smaku z lekkim akcentem morskim nadająca się jako dodatek do dań mięsnych lub jako samodzielny posiłek na zbliżające się wiosenne dni 🙂
Składniki:
125g gotowanego ryżu (najlepiej basmati)
50g gotowanych krewetek
0,5 dojrzałego mango, pokrojonego na małe kawałki
garść posiekanej kolendry
Sos Do Sałatki:
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżeczka oleju sezamowego
1 łyżeczka octu ryżowego
0,5 łyżeczki brązowego cukru
Przygotowanie:
Na początek musisz zająć się przygotowaniem wszystkich składników tj. ugotować i ostudzić ryż, ugotować krewetki (około 5 minut), pokroić mango i kolendrę.
Teraz czas przygotować sos do sałatki. Nie jest to żadna filozofia, po prostu zmieszaj wszystkie składniki do sosu i odstaw na godzinę lub dłużej ażeby smak i aromat składników dobrze się połączył. Gdy sos będzie już gotowy zmieszaj wszystkie składniki na sałatkę w większej misce, wlej sos, jeszcze raz porządnie wszystko wymieszaj i przełóż do mniejszej miseczki lub salaterki.
Tak przygotowaną sałatkę włóż do lodówki na godzinę, w tym czasie wszystko się przegryzie i schłodzi dla lepszego smaku. Teraz już tylko zostaje się degustować orientalnym smakiem
1 komentarz
krewetki w sałatkach są pyszne!