Jak Ugotować
  • Strona Główna
  • Kuchnia Chińska
  • Kuchnia Wietnamska
  • Kuchnia Tajska
  • Kuchnia Japońska
  • Kuchnia Indyjska
  • Kuchnia Koreańska
Najczęściej Czytane
Smażona Marchew Z Kurczakiem I Makaronem
Ostra Wołowina Z Kminkiem
Pikantna Zupa Z Wołowiną I Makaronem
Sałatka Z Ryżu, Krewetek I Mango
Życzenia Noworoczne
Chow Mein Z Wiwprzowiny
Kurczak Z Orzechami Nerkowca
Wieprzowina Moo Shu
Kokosowe Curry Z Makaronem
Kurczak Curry Po Wietnamsku
  • Strona Główna
  • Kuchnia Chińska
  • Kuchnia Wietnamska
  • Kuchnia Tajska
  • Kuchnia Japońska
  • Kuchnia Indyjska
  • Kuchnia Koreańska

Jak Ugotować

naucz się gotować potrawy orientalne

Kuchnia Wietnamska

Sałatka Z Ryżu, Krewetek I Mango

tekst napisał Jacek Biesiadziński 29 stycznia 2016
Sałatka Z Ryżu, Krewetek I Mango

Pożywna, a zarazem lekka sałatka z ryżu, krewetek i mango o orzeźwiającym smaku z lekkim akcentem morskim nadająca się jako dodatek do dań mięsnych lub jako samodzielny posiłek na zbliżające się wiosenne dni 🙂

 

Składniki:

125g gotowanego ryżu (najlepiej basmati)
50g gotowanych krewetek
0,5 dojrzałego mango, pokrojonego na małe kawałki
garść posiekanej kolendry

Sos Do Sałatki:

1 łyżka sosu sojowego
1 łyżeczka oleju sezamowego
1 łyżeczka octu ryżowego
0,5 łyżeczki brązowego cukru

Przygotowanie:

Na początek musisz zająć się przygotowaniem wszystkich składników tj. ugotować i ostudzić ryż, ugotować krewetki (około 5 minut), pokroić mango i kolendrę.

Teraz czas przygotować sos do sałatki. Nie jest to żadna filozofia, po prostu zmieszaj wszystkie składniki do sosu i odstaw na godzinę lub dłużej ażeby smak i aromat składników dobrze się połączył. Gdy sos będzie już gotowy zmieszaj wszystkie składniki na sałatkę w większej misce, wlej sos, jeszcze raz porządnie wszystko wymieszaj i przełóż do mniejszej miseczki lub salaterki.

Tak przygotowaną sałatkę włóż do lodówki na godzinę, w tym czasie wszystko się przegryzie i schłodzi dla lepszego smaku. Teraz już tylko zostaje się degustować orientalnym smakiem

Related

krewetkimangoryżsos sojowy
1 komentarz
0
Facebook Twitter Google + Pinterest
Jacek Biesiadziński

Od zawsze moją pasją było gotowanie, ale jakoś moje życie się tak potoczyło, że nie mogłem się kształcić w tym kierunku. Nigdy z tej pasji jednak nie zrezygnowałem. Przez cały czas sam się uczyłem i podpatrywałem najlepszych w tej branży.   Teraz po tylu latach chciałbym przekazać Ci moją całą wiedzę. Ale dlaczego właściwie robię? Dlatego, że Ja już to wiem, a Ty być może nie.

Poprzedni Artykuł
Życzenia Noworoczne
Następny Artykuł
Pikantna Zupa Z Wołowiną I Makaronem

Może Ten Przepis Się Tobie Spodoba

Kurczak z Fasolką

13 lutego 2013

Wietnamska Sałatka Z Pomelo

11 grudnia 2013

Klasyka z Wietnamu

20 lipca 2012

Dodatek Do Grilla

23 lipca 2012

Wołowina Po Wietnamsku Z Fasolką Szparagową

31 lipca 2014

Dodatek Do Sajgonek

6 września 2012

Deser Wietnamski

5 listopada 2012

Mango Z Kleistym Ryżem

17 lutego 2014

Wieprzowina Karmelizowana

27 stycznia 2014

Wietnamski Kurczak Curry

13 września 2013

1 komentarz

Wiktoria 3 lutego 2016 - 12:28

krewetki w sałatkach są pyszne!

Reply

Zostaw Komentarz Anuluj odpowiedź

Kategorie

  • Inne (5)
  • Kuchnia Chińska (61)
  • Kuchnia Indyjska (7)
  • Kuchnia Japońska (11)
  • Kuchnia Koreańska (4)
  • Kuchnia Tajska (11)
  • Kuchnia Wietnamska (17)
  • Moje Przepisy (1)
  • Moje Ulubione (36)
  • Uncategorized (8)

Najnowsze Wpisy

  • Smażona Marchew Z Kurczakiem I Makaronem
  • Ostra Wołowina Z Kminkiem
  • Pikantna Zupa Z Wołowiną I Makaronem
  • Sałatka Z Ryżu, Krewetek I Mango
  • Życzenia Noworoczne
  • Chow Mein Z Wiwprzowiny
  • Kurczak Z Orzechami Nerkowca
  • Wieprzowina Moo Shu
  • Kokosowe Curry Z Makaronem
  • Kurczak Curry Po Wietnamsku

Archiwum Wpisów

Popularne Artykuły

Bakłażan Po Syczuańsku

8 Kwi 2013

Wołowina Po Wietnamsku Z Fasolką Szparagową

31 Lip 2014

Wołowina Po Pekińsku

27 Lut 2013

Szklany Makaron Z Wołowiną

31 Mar 2015

Chiński Rosół

18 Mar 2014

Klasyka Kuchni Wietnamskiej

27 Cze 2012

Deser Wietnamski

5 Lis 2012

Chińska Sałatka Z Kurczakiem

5 Cze 2013

Pikantna Zupa Z Wołowiną I Makaronem

29 Lut 2016

Wołowina Po Japońsku

23 Paź 2013

Komentarze

  • Bozena o Wołowina Po Wietnamsku Z Fasolką Szparagową
  • Daniel o Wołowina Po Pekińsku
  • Jacek Biesiadziński o Kurczak Adobo
  • Iza o Kurczak Adobo
  • AM o Pikantna Zupa Z Wołowiną I Makaronem
  • arek o Ostra Wołowina Z Kminkiem
  • Michalina o Ostra Wołowina Z Kminkiem

Popularne Tagi

ananas bakłażan bazylia chili chilli ciasto curry czosnek fasola grill grzyby mun grzyby shitake imbir jajka kapusta pekińska krewetki kuchnia chińska kuchnia japońska kuchnia tajska kuchnia wietnamska kurczak limonka makaron mango marynata mleko kokosowe mąka napój ocet ryżowy olej sezamowy orzechy papryka ryż schab sezam sos hoisin sos rybny sos sojowy szalotka warzywa wieprzowina won ton wołowina zupa życzenia
  • Facebook

Copyright @ 2012-2017 - Jak Ugotować | Projekt i Wykonanie Jacek Biesiadziński

Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wrażasz zgodę na wykorzystanie plików cookies w zakresie konfiguracji Twojej przeglądarki Więcej informacji