Egzotyczny smak owoców
Od niedawna coraz bardziej interesuje mnie kuchnia indyjska, a w szczególności kompozycja smakowa potraw. W Indiach jeszcze bardziej występuje odważniejsze mieszanie smaków niż np. w Chinach, Wietnamie czy Tajlandii. Ja uwielbiam taką zabawę różnymi smakami dlatego jak wpadł mi przepis na sałatkę owocową z curry to nie pozostało mi nic innego jak sprawdzić na samym sobie czy jest tak samo smakowita jak wygląda.
Wrażenia smakowe zostawię dla siebie, ażeby nie psuć niespodzianki, ale chyba jeszcze raz przygotuję taką sałatkę ale curry zastąpię imbirem.
porcja dla 4 osób
Składniki:
2 jabłka
1/2 świeżego ananasa
2 duże banany
1 mango
70 g rodzynek
2 łyżki masła
1 łyżeczka startego świeżego imbiru
1 czubata łyżeczka pasty łagodnej curry
2 łyżki soku z cytryny
3 łyżki naturalnego jogurtu
orzechy nerkowca do posypania
Przygotowanie:
Obrać i pokroić owoce na kawałki do jedzenia (najlepiej w kostkę). Masło rozgrzać na patelni. Dodać pastę curry, imbir i smażyć przez ok 1 minutę cały czas mieszając. Dodać wszystkie owoce i delikatnie zamieszać, aby pokryły się sosem. Dusić na wolnym ogniu do momentu, aż zaczną mięknąć. Na końcu polać sokiem z cytryny. Podawać z ryżem, skropione jogurtem, posypane rodzynkami i nerkowcami.
Ta kompozycja jest podstawą, można pododawać więcej owoców egzotycznych wg uznania.