Dania w 10 minut
Na samym początku zajmiemy się najłatwiejszymi przepisami i takimi, które można szybko przygotować. Zastanawialiście się dlaczego Chińczycy są tacy szczupli? Zależy to przede wszystkim od czasu przygotowania potraw, ich prostoty, a także z samego sposobu jedzenia. W naszej narodowej kuchni ciężko jest przygotować obiad w 10 minut.
W Azji jest to normalne, a to ma istotny wpływ na nasza wagę. My, gdy robimy obiad, który często trwa z godzinę, kręcimy się, próbujemy, podgryzamy, bo już zaostrzył nam się apetyt. I tak zanim podamy coś na stół, już dodajemy naszemu organizmowi parę kalorii. Natomiast przygotowując jedzenie w 10 minut, nie mamy czasu, bo za chwilę już jemy nasz posiłek.
Drugim czynnikiem, który ma wpływ między innymi na naszą tuszę, jest technika samego jedzenia. Zrozumiałem dopiero wtedy, gdy nauczyłem się jeść pałeczkami. Jedząc widelcem, możemy bardzo
szybko pochłonąć cały posiłek, natomiast pałeczkami nie jest tak łatwo. I to jest całe sedno. Sygnał z żołądka do mózgu o sytości dociera w ciągu 20 minut, dlatego jedząc pałeczkami czynimy to dwa razy wolniej i mniej od porcji zjedzonej widelcem. I o dziwo, jesteśmy tak samo najedzeni. Spróbujcie sami w domu zjeść obiad wolniej niż zawsze, polecam pałeczki.
Jeśli chodzi o przepisy i zasady kuchni chińskiej, to czynią ją wyjątkową. Pod względem zrównoważenia składników, harmonijnego zestawienia kolorystycznego, a także zaskakujących zestawień smaków i faktur, które powstały tysiące lat temu, a nadal są praktykowane do dziś i bardzo popularne na całym świecie.
To na tyle krótkiego wstępu odnośnie przybliżenia kuchni chińskiej. Dalej już pokażę jak łatwo i szybko można sobie samemu przygotować azjatyckie jedzenie.
Jeżeli chcielibyście się więcej dowiedzieć o utrzymaniu wagi to polecam wejść tutaj