Jak Ugotować
  • Strona Główna
  • Kuchnia Chińska
  • Kuchnia Wietnamska
  • Kuchnia Tajska
  • Kuchnia Japońska
  • Kuchnia Indyjska
  • Kuchnia Koreańska
Najczęściej Czytane
Smażona Marchew Z Kurczakiem I Makaronem
Ostra Wołowina Z Kminkiem
Pikantna Zupa Z Wołowiną I Makaronem
Sałatka Z Ryżu, Krewetek I Mango
Życzenia Noworoczne
Chow Mein Z Wiwprzowiny
Kurczak Z Orzechami Nerkowca
Wieprzowina Moo Shu
Kokosowe Curry Z Makaronem
Kurczak Curry Po Wietnamsku
  • Strona Główna
  • Kuchnia Chińska
  • Kuchnia Wietnamska
  • Kuchnia Tajska
  • Kuchnia Japońska
  • Kuchnia Indyjska
  • Kuchnia Koreańska

Jak Ugotować

naucz się gotować potrawy orientalne

Kuchnia ChińskaUncategorized

Prostota i Szybkość

tekst napisał Jacek Biesiadziński 6 maja 2012
Prostota i Szybkość

Dania w 10 minut

Na samym początku zajmiemy się najłatwiejszymi przepisami i takimi, które można szybko przygotować. Zastanawialiście się dlaczego Chińczycy są tacy szczupli? Zależy to przede wszystkim od czasu przygotowania potraw, ich prostoty, a także z samego sposobu jedzenia. W naszej narodowej kuchni ciężko jest przygotować obiad w 10 minut.

W Azji jest to normalne, a to ma istotny wpływ na nasza wagę. My, gdy robimy obiad, który często trwa z godzinę, kręcimy się, próbujemy, podgryzamy, bo już zaostrzył nam się apetyt. I tak zanim podamy coś na stół, już dodajemy naszemu organizmowi parę kalorii. Natomiast przygotowując jedzenie w 10 minut, nie mamy czasu, bo za chwilę już jemy nasz posiłek.

 

Drugim czynnikiem, który ma wpływ między innymi na naszą tuszę, jest technika samego jedzenia. Zrozumiałem dopiero wtedy, gdy nauczyłem się jeść pałeczkami. Jedząc widelcem, możemy bardzo
szybko pochłonąć cały posiłek, natomiast pałeczkami nie jest tak łatwo. I to jest całe sedno. Sygnał z żołądka do mózgu o sytości dociera w ciągu 20 minut, dlatego jedząc pałeczkami czynimy to dwa razy wolniej i mniej od porcji zjedzonej widelcem. I o dziwo, jesteśmy tak samo najedzeni. Spróbujcie sami w domu zjeść obiad wolniej niż zawsze, polecam pałeczki.

Jeśli chodzi o przepisy i zasady kuchni chińskiej, to czynią ją wyjątkową. Pod względem zrównoważenia składników, harmonijnego zestawienia kolorystycznego, a także zaskakujących zestawień smaków i faktur, które powstały tysiące lat temu, a nadal są praktykowane do dziś i bardzo popularne na całym świecie.

To na tyle krótkiego wstępu odnośnie przybliżenia kuchni chińskiej. Dalej już pokażę jak łatwo i szybko można sobie samemu przygotować azjatyckie jedzenie.

Jeżeli chcielibyście się więcej dowiedzieć o utrzymaniu wagi to polecam wejść tutaj

http://vnx.pl/736i15

Related

kuchnia chińska
0 komentarz
0
Facebook Twitter Google + Pinterest
Jacek Biesiadziński

Od zawsze moją pasją było gotowanie, ale jakoś moje życie się tak potoczyło, że nie mogłem się kształcić w tym kierunku. Nigdy z tej pasji jednak nie zrezygnowałem. Przez cały czas sam się uczyłem i podpatrywałem najlepszych w tej branży.   Teraz po tylu latach chciałbym przekazać Ci moją całą wiedzę. Ale dlaczego właściwie robię? Dlatego, że Ja już to wiem, a Ty być może nie.

Poprzedni Artykuł
Regiony Kulinarne Chin
Następny Artykuł
Smaczny i Szybki Obiad

Może Ten Przepis Się Tobie Spodoba

Curry Warzywne

30 kwietnia 2013

Obiad Dla Każdego

13 maja 2012

Krewetki Kung Pao

9 marca 2014

Sałatka Edamame Z Sosem Miso

2 sierpnia 2013

Kurczak Z Orzechami Nerkowca

31 października 2015

Smaczny i Szybki Obiad

9 maja 2012

Sałatka z Japońskiego Ogórka

31 marca 2014

Słodkie Chipsy Sezamowe

21 stycznia 2015

Deser Po Chińsku

11 listopada 2012

Chińskie Schabowe

30 listopada 2014

Zostaw Komentarz Anuluj odpowiedź

Kategorie

  • Inne (5)
  • Kuchnia Chińska (61)
  • Kuchnia Indyjska (7)
  • Kuchnia Japońska (11)
  • Kuchnia Koreańska (4)
  • Kuchnia Tajska (11)
  • Kuchnia Wietnamska (17)
  • Moje Przepisy (1)
  • Moje Ulubione (36)
  • Uncategorized (8)

Najnowsze Wpisy

  • Smażona Marchew Z Kurczakiem I Makaronem
  • Ostra Wołowina Z Kminkiem
  • Pikantna Zupa Z Wołowiną I Makaronem
  • Sałatka Z Ryżu, Krewetek I Mango
  • Życzenia Noworoczne
  • Chow Mein Z Wiwprzowiny
  • Kurczak Z Orzechami Nerkowca
  • Wieprzowina Moo Shu
  • Kokosowe Curry Z Makaronem
  • Kurczak Curry Po Wietnamsku

Archiwum Wpisów

Popularne Artykuły

Bakłażan Po Syczuańsku

8 Kwi 2013

Wołowina Po Wietnamsku Z Fasolką Szparagową

31 Lip 2014

Wołowina Po Pekińsku

27 Lut 2013

Szklany Makaron Z Wołowiną

31 Mar 2015

Chiński Rosół

18 Mar 2014

Klasyka Kuchni Wietnamskiej

27 Cze 2012

Deser Wietnamski

5 Lis 2012

Chińska Sałatka Z Kurczakiem

5 Cze 2013

Pikantna Zupa Z Wołowiną I Makaronem

29 Lut 2016

Wołowina Po Japońsku

23 Paź 2013

Komentarze

  • Bozena o Wołowina Po Wietnamsku Z Fasolką Szparagową
  • Daniel o Wołowina Po Pekińsku
  • Jacek Biesiadziński o Kurczak Adobo
  • Iza o Kurczak Adobo
  • AM o Pikantna Zupa Z Wołowiną I Makaronem
  • arek o Ostra Wołowina Z Kminkiem
  • Michalina o Ostra Wołowina Z Kminkiem

Popularne Tagi

ananas bakłażan bazylia chili chilli ciasto curry czosnek fasola grill grzyby mun grzyby shitake imbir jajka kapusta pekińska krewetki kuchnia chińska kuchnia japońska kuchnia tajska kuchnia wietnamska kurczak limonka makaron mango marynata mleko kokosowe mąka napój ocet ryżowy olej sezamowy orzechy papryka ryż schab sezam sos hoisin sos rybny sos sojowy szalotka warzywa wieprzowina won ton wołowina zupa życzenia
  • Facebook

Copyright @ 2012-2017 - Jak Ugotować | Projekt i Wykonanie Jacek Biesiadziński

Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wrażasz zgodę na wykorzystanie plików cookies w zakresie konfiguracji Twojej przeglądarki Więcej informacji