Placki kukurydziane prosto z Japonii. Nadające się na każdą okazje. Obiad, przekąska czy kolacja, tutaj znajdą swoje zastosowanie. Banalnie proste do zrobienia, a zarazem bardzo smaczne i syte. Nic tylko biegiem do kuchni i robić.
Proporcje dla 3 osób
Składniki:
150g mąki kukurydzianej
150g mąki ryżowej z ryżu kleistego*
60g białego cukru
kilka łyżek oleju roślinnego
* mąka, która ma w składzie wodę i nie trzeba ją rozrabiać z wodą, kosztuje ok 7zł za paczkę
Przygotowanie:
Przygotuj składniki, mąkę kukurydzianą i ryżową. Połącz obie mąki i dodaj cukier biały, dobrze mieszając. Wyrób mieszankę do ciasta. Połóż folię na spodzie miski lub najlepiej stolnicy. Na folii połóż dużą blaszaną foremkę do ciastek, może być kształt serca tak jak na zdjęciu. Następnie napełnij foremkę przygotowanym ciastem na naleśniki. Rozgrzej patelnię olejem roślinnym, następnie kładź po kilka przygotowanych naleśników na patelnię i smaż z obu stron aż obie strony będą złoto- żółtego koloru.
2 komentarze
Trzeba będzie chyba spróbować, bo wyglądają bardzo apetycznie:)
Nie widzę innego wyjścia 🙂