Proporcje dla 6 osób
Dawno nie dawałem przepisu na zupę, dlatego przedstawiam wam przepis na jedną z moich ulubionych zup jaką jest Pikantna Zupa Z Wołowiną I Makaronem. Z początku może się wydawać trochę trudna do wykonania ale to tylko takie pierwsze wrażenie.
Zupa ma niesamowity bukiet smaków i jest idealna dla smakoszy. Jest dosyć pikantna ale jeżeli nie lubisz tak ostrych potraw to możesz nie dawać pieprzu Syczuańskiego ale samej istoty smakowej to nie zmieni. Polecam każdemu zmierzyć się z tym przepisem i odkryć intrygujący a zarazem fascynujący smak prawdziwego Orientu.
Składniki:
2 l zimnej wody
6 plasterków imbiru
3 szalotki (całe) umyte i posiekane
1/4 szklanki wina białego wytrawnego
1 kg wołowiny bez kości pocięte na kawałki 2 – 3 cm<
3 łyżki oleju
1 płaska łyżka pieprzu Syczuańskiego
2 główki obranego czosnku
1 duża cebula, pokrojona w kostkę
5 gwiazdek anyżu
4 liście laurowe
1/4 szklanki pikantnej pasty z fasoli
1 duży pomidor, pokrojony na małe kawałki
1/2 szklanki sosu sojowego
1 łyżka cukru
1 duży kawałek suszone skórki mandarynki
1 paczka makaronu, grubych nitek
Przygotowanie:
Na początek przygotuj sobie dwa większe garnki. Napełnij jeden garnek zimną wodą. Dodaj imbir, szalotkę, wino i kawałki wołowiny. Przykryj i doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut. Po tym czasie, wyłącz grzanie i odstaw garnek.
Rozgrzej olej w innym garnku na średnim ogniu i dodaj pieprzu Syczuański, czosnek, cebulę, anyż i liście laurowe. Smaż, aż ząbki czosnku i cebuli zaczną mięknąć (około 5 – 10 minut). Po tym czasie dodaj pasty z fasoli, a następnie pomidory i smaż jeszcze przez dwie minuty. Na koniec dodaj sosu sojowego i cukru. Teraz wszystko wymieszaj i wyłącz.
Teraz musisz połączyć wszystkie składniki z obu garnków. Najpierw przenosisz wszystkie składniki z pierwszego garnka do drugiego a następnie wlewasz cały płyn ale najlepiej jest go przecedzić przez sito ażeby zupa była dosyć klarowna. Teraz możesz umieścić garnek z zupą na dużym ogniu i dodać drobno pokrojone skórki mandarynki. Przykryj garnek i doprowadzić zupę do wrzenia. Gdy się zagotuje zmniejsz temperaturę i gotuj na bardzo małym ogniu przez około 60 minut.
Po tym czasie wyłącz grzanie, ale zostaw jeszcze garnek na kuchence z przykrytą pokrywką około 30 minut. Te 30 minut jet bardzo ważne dla ostatecznego smaku zupy gdyż wtedy następuje całkowite połączenie się wszystkich smaków. Po pół godziny masz gotową zupę. Pamiętaj, aby doprowadzić zupę do wrzenia przed ponownym podaniem.
Teraz już tylko zostaje ugotowanie makaronu i rozłożenie go w miseczkach razem z kawałkami wołowiny i przystrojeniu zupy kolendrą.
1 komentarz
Pięknie wygląda i pewnie jeszcze lepiej smakuje. Znakomity blog. GRATULACJE!
Ja właśnie buduję portal, który będzie promował polskie blogi. Ale wiadomo, że trzeba na to inwestycji, więc sprzedaję super dom pod Warszawą http://www.DomwPiasecznie.pl, by mieć pieniądze na budowę tego portalu.
Jak już się uda stworzyć ten serwis – będzie możliwość umieszczenia tam Twojego bloga i wypromowania go jeszcze bardziej! Dlatego mam nadzieję, że pozostawisz ten komentarz w ramach wsparcia tej akcji.