Jak Ugotować
  • Strona Główna
  • Kuchnia Chińska
  • Kuchnia Wietnamska
  • Kuchnia Tajska
  • Kuchnia Japońska
  • Kuchnia Indyjska
  • Kuchnia Koreańska
Najczęściej Czytane
Smażona Marchew Z Kurczakiem I Makaronem
Ostra Wołowina Z Kminkiem
Pikantna Zupa Z Wołowiną I Makaronem
Sałatka Z Ryżu, Krewetek I Mango
Życzenia Noworoczne
Chow Mein Z Wiwprzowiny
Kurczak Z Orzechami Nerkowca
Wieprzowina Moo Shu
Kokosowe Curry Z Makaronem
Kurczak Curry Po Wietnamsku
  • Strona Główna
  • Kuchnia Chińska
  • Kuchnia Wietnamska
  • Kuchnia Tajska
  • Kuchnia Japońska
  • Kuchnia Indyjska
  • Kuchnia Koreańska

Jak Ugotować

naucz się gotować potrawy orientalne

Kuchnia ChińskaMoje Ulubione

Pikantna Zupa Z Wołowiną I Makaronem

tekst napisał Jacek Biesiadziński 29 lutego 2016
Pikantna Zupa Z Wołowiną I Makaronem

Proporcje dla 6 osób

Dawno nie dawałem przepisu na zupę, dlatego przedstawiam wam przepis na jedną z moich ulubionych zup jaką jest Pikantna Zupa Z Wołowiną I Makaronem. Z początku może się wydawać trochę trudna do wykonania ale to tylko takie pierwsze wrażenie.

Zupa ma niesamowity bukiet smaków i jest idealna dla smakoszy. Jest dosyć pikantna ale jeżeli nie lubisz tak ostrych potraw to możesz nie dawać pieprzu Syczuańskiego ale samej istoty smakowej to nie zmieni. Polecam każdemu zmierzyć się z tym przepisem i odkryć intrygujący a zarazem fascynujący smak prawdziwego Orientu.

 

Składniki:

2 l zimnej wody
6 plasterków imbiru
3 szalotki (całe) umyte i posiekane
1/4 szklanki wina białego wytrawnego
1 kg wołowiny bez kości pocięte na kawałki 2 – 3 cm<
3 łyżki oleju
1 płaska łyżka pieprzu Syczuańskiego
2 główki obranego czosnku
1 duża cebula, pokrojona w kostkę
5 gwiazdek anyżu
4 liście laurowe
1/4 szklanki pikantnej pasty z fasoli
1 duży pomidor, pokrojony na małe kawałki
1/2 szklanki sosu sojowego
1 łyżka cukru
1 duży kawałek suszone skórki mandarynki
1 paczka makaronu, grubych nitek

 

Przygotowanie:

Na początek przygotuj sobie dwa większe garnki. Napełnij jeden garnek zimną wodą. Dodaj imbir, szalotkę, wino i kawałki wołowiny. Przykryj i doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut. Po tym czasie, wyłącz grzanie i odstaw garnek.

Rozgrzej olej w innym garnku na średnim ogniu i dodaj pieprzu Syczuański, czosnek, cebulę, anyż i liście laurowe. Smaż, aż ząbki czosnku i cebuli zaczną mięknąć (około 5 – 10 minut). Po tym czasie dodaj pasty z fasoli, a następnie pomidory i smaż jeszcze przez dwie minuty. Na koniec dodaj sosu sojowego i cukru. Teraz wszystko wymieszaj i wyłącz.

Teraz musisz połączyć wszystkie składniki z obu garnków. Najpierw przenosisz wszystkie składniki z pierwszego garnka do drugiego a następnie wlewasz cały płyn ale najlepiej jest go przecedzić przez sito ażeby zupa była dosyć klarowna. Teraz możesz umieścić garnek z zupą na dużym ogniu i dodać drobno pokrojone skórki mandarynki. Przykryj garnek i doprowadzić zupę do wrzenia. Gdy się zagotuje zmniejsz temperaturę i gotuj na bardzo małym ogniu przez około 60 minut.

Po tym czasie wyłącz grzanie, ale zostaw jeszcze garnek na kuchence z przykrytą pokrywką około 30 minut. Te 30 minut jet bardzo ważne dla ostatecznego smaku zupy gdyż wtedy następuje całkowite połączenie się wszystkich smaków. Po pół godziny masz gotową zupę. Pamiętaj, aby doprowadzić zupę do wrzenia przed ponownym podaniem.

Teraz już tylko zostaje ugotowanie makaronu i rozłożenie go w miseczkach razem z kawałkami wołowiny i przystrojeniu zupy kolendrą.

Related

makaronwołowinazupa
1 komentarz
0
Facebook Twitter Google + Pinterest
Jacek Biesiadziński

Od zawsze moją pasją było gotowanie, ale jakoś moje życie się tak potoczyło, że nie mogłem się kształcić w tym kierunku. Nigdy z tej pasji jednak nie zrezygnowałem. Przez cały czas sam się uczyłem i podpatrywałem najlepszych w tej branży.   Teraz po tylu latach chciałbym przekazać Ci moją całą wiedzę. Ale dlaczego właściwie robię? Dlatego, że Ja już to wiem, a Ty być może nie.

Poprzedni Artykuł
Sałatka Z Ryżu, Krewetek I Mango
Następny Artykuł
Ostra Wołowina Z Kminkiem

Może Ten Przepis Się Tobie Spodoba

Przepis Na Smaczną Rybę

31 lipca 2012

Wołowina Po Japońsku

23 października 2013

Ziemniaki Głęboko Smażone

18 listopada 2013

Ryż Z Grzybami

20 czerwca 2013

Chińska Zupa

13 kwietnia 2013

Zielone Chili Faszerowane Mięsem

7 października 2013

Chow Mein Z Wiwprzowiny

29 listopada 2015

Zupa Pomidorowa Z Jajkiem

30 września 2014

Chińskie Schabowe

30 listopada 2014

Chiński Rosół

18 marca 2014

1 komentarz

AM 23 października 2016 - 18:55

Pięknie wygląda i pewnie jeszcze lepiej smakuje. Znakomity blog. GRATULACJE!
Ja właśnie buduję portal, który będzie promował polskie blogi. Ale wiadomo, że trzeba na to inwestycji, więc sprzedaję super dom pod Warszawą http://www.DomwPiasecznie.pl, by mieć pieniądze na budowę tego portalu.
Jak już się uda stworzyć ten serwis – będzie możliwość umieszczenia tam Twojego bloga i wypromowania go jeszcze bardziej! Dlatego mam nadzieję, że pozostawisz ten komentarz w ramach wsparcia tej akcji.

Reply

Zostaw Komentarz Anuluj odpowiedź

Kategorie

  • Inne (5)
  • Kuchnia Chińska (61)
  • Kuchnia Indyjska (7)
  • Kuchnia Japońska (11)
  • Kuchnia Koreańska (4)
  • Kuchnia Tajska (11)
  • Kuchnia Wietnamska (17)
  • Moje Przepisy (1)
  • Moje Ulubione (36)
  • Uncategorized (8)

Najnowsze Wpisy

  • Smażona Marchew Z Kurczakiem I Makaronem
  • Ostra Wołowina Z Kminkiem
  • Pikantna Zupa Z Wołowiną I Makaronem
  • Sałatka Z Ryżu, Krewetek I Mango
  • Życzenia Noworoczne
  • Chow Mein Z Wiwprzowiny
  • Kurczak Z Orzechami Nerkowca
  • Wieprzowina Moo Shu
  • Kokosowe Curry Z Makaronem
  • Kurczak Curry Po Wietnamsku

Archiwum Wpisów

Popularne Artykuły

Bakłażan Po Syczuańsku

8 Kwi 2013

Wołowina Po Wietnamsku Z Fasolką Szparagową

31 Lip 2014

Wołowina Po Pekińsku

27 Lut 2013

Szklany Makaron Z Wołowiną

31 Mar 2015

Chiński Rosół

18 Mar 2014

Klasyka Kuchni Wietnamskiej

27 Cze 2012

Deser Wietnamski

5 Lis 2012

Chińska Sałatka Z Kurczakiem

5 Cze 2013

Pikantna Zupa Z Wołowiną I Makaronem

29 Lut 2016

Wołowina Po Japońsku

23 Paź 2013

Komentarze

  • Bozena o Wołowina Po Wietnamsku Z Fasolką Szparagową
  • Daniel o Wołowina Po Pekińsku
  • Jacek Biesiadziński o Kurczak Adobo
  • Iza o Kurczak Adobo
  • AM o Pikantna Zupa Z Wołowiną I Makaronem
  • arek o Ostra Wołowina Z Kminkiem
  • Michalina o Ostra Wołowina Z Kminkiem

Popularne Tagi

ananas bakłażan bazylia chili chilli ciasto curry czosnek fasola grill grzyby mun grzyby shitake imbir jajka kapusta pekińska krewetki kuchnia chińska kuchnia japońska kuchnia tajska kuchnia wietnamska kurczak limonka makaron mango marynata mleko kokosowe mąka napój ocet ryżowy olej sezamowy orzechy papryka ryż schab sezam sos hoisin sos rybny sos sojowy szalotka warzywa wieprzowina won ton wołowina zupa życzenia
  • Facebook

Copyright @ 2012-2017 - Jak Ugotować | Projekt i Wykonanie Jacek Biesiadziński

Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wrażasz zgodę na wykorzystanie plików cookies w zakresie konfiguracji Twojej przeglądarki Więcej informacji