Pieczarki w cieście
Pakora to typowo hinduska potrawa. Tradycyjnie oznacza owoce smażone w cieście z mąki z ciecierzycy. Dziś jednak pakora stała się bardzo popularna na całym świecie i przechodzi różne modyfikacje. W Europie pakora funkcjonuje także w odniesieniu do warzyw smażonych na głębokim oleju. Moja propozycja na dzisiaj to smażone pieczarki. Danie proste i błyskawiczne.
Składniki:
300 g pieczarek,
pół szklanki mąki z ciecierzycy lub tortowej
pół małej cebuli
ząbek czosnku
pół łyżeczki kminku
szczypta chili
szczypta sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki soli
pół szklanki wody,
oliwa lub olej do smażenia
Przygotowanie:
Łączymy mąkę, sól i sodę. Dodajemy kminek i chili. Po zmieszaniu składników tworzymy pośrodku wgłębienie i dolewamy wodę. Do ciasta dodajemy drobno posiekaną cebulę i rozgnieciony czosnek. Wszystko razem mieszamy.
Obrane pieczarki zatapiamy w cieście starając się, by były jak najbardziej nim obtoczone. W woku lub frytkownicy nagrzewamy olej do wysokiej temperatury. Pieczarki delikatnie wkładamy do rozgrzanego oleju i smażymy z obu stron na lekko brązowy kolor. Pakorę po wyjęciu umieszczamy na papierowym ręczniku, ażeby obciekła z tłuszczu. Po chwili jest już gotowa do jedzenia.
Pakora doskonale nadaje się jako samodzielny posiłek, ale też sprawdza się jako przekąska na imprezę.