Jak Ugotować
  • Strona Główna
  • Kuchnia Chińska
  • Kuchnia Wietnamska
  • Kuchnia Tajska
  • Kuchnia Japońska
  • Kuchnia Indyjska
  • Kuchnia Koreańska
Najczęściej Czytane
Smażona Marchew Z Kurczakiem I Makaronem
Ostra Wołowina Z Kminkiem
Pikantna Zupa Z Wołowiną I Makaronem
Sałatka Z Ryżu, Krewetek I Mango
Życzenia Noworoczne
Chow Mein Z Wiwprzowiny
Kurczak Z Orzechami Nerkowca
Wieprzowina Moo Shu
Kokosowe Curry Z Makaronem
Kurczak Curry Po Wietnamsku
  • Strona Główna
  • Kuchnia Chińska
  • Kuchnia Wietnamska
  • Kuchnia Tajska
  • Kuchnia Japońska
  • Kuchnia Indyjska
  • Kuchnia Koreańska

Jak Ugotować

naucz się gotować potrawy orientalne

Kuchnia Chińska

Ostra Wołowina Z Kminkiem

tekst napisał Jacek Biesiadziński 31 marca 2016
Ostra Wołowina Z Kminkiem

Proporcje dla 4 osób

Jeden z najlepszych przepisów na wołowinę jaki zrobiłem i spróbowałem. Połączenie ostrych chili z korzennym kminkiem daje niesamowity smak. Do tego kwaśne wino, które podkreśla wyrafinowany smak tej potrawy sprawia iż podczas degustacji ostrej wołowiny z kminkiem zapominasz o wszystkim i masz nadzieję, że to kulinarne doznanie nigdy się nie skończy.

Składniki:

0.5 kg wołowiny z udźca pokrojone na małe kawałki 0.5 kg wołowiny z udźca pokrojone na małe kawałki
1 oleju roślinnego
1 łyżka drobno posiekanego imbiru
1 łyżka drobno posiekanego czosnku
6 suszonych czerwonych papryczek chili
2 szalotki pokrojone w cienkie plasterki

Marynata:

1 łyżka chińskiego wina ryżowego lub wytrawnego wina
1 łyżka sosu sojowego
2 łyżeczki mąki kukurydzianej

Sos:

1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka chińskiego wina ryżowego lub wytrawnego wina
2 łyżeczki oleju chili
1 łyżeczka sosu chili
2 łyżeczki mielonego kminku
1/4 łyżeczki czarnego pieprzu

 

Przygotowanie:

W pierwszej kolejności musisz przygotować marynatę do wołowiny i marynować mięso. W dużej misce połącz składniki marynaty. Dodaj pokrojoną wołowinę i porządnie wymieszaj ażeby marynata dokładnie pokrywała mięso, przykryj pokrywką i odstaw na 20 minut w chłodne miejsce.

W czasie gdy wołowina będzie się marynować w małej misce wymieszaj wszystkie składniki na sos.

Po 20 minutach rozgrzej olej roślinny w woku lub głębokiej patelni na średnim ogniu. Dodaj wołowinę i rozprowadzić ją na dnie woka, niech mięso smaży się przez 1 minutę bez przekładania (tylko pilnuj ażeby wołowina się nie przypaliła). Teraz przez kolejną 1 minutę smaż drugą stronę mięsa. Wołowina będzie jeszcze trochę różowa w środku ale dodaj imbir, czosnek i suszone papryczki chili. Smaż przez około 30 sekund aż poczujesz mocny aromat papryczek.

Teraz wlej sos do woka i mieszaj do połączenia się składników. Kontynuuj smażenie, aż mięso w środku będzie gotowe, zwykle jest to jeszcze 1 minuta ale możesz spróbować i zobaczyć czy się nadaje do jedzenia.

Zdejmij woka z ognia, rozłóż na porcje i udekoruj świeżą szalotką. Możesz jeść samo mięso lub podawać a ryżem lub makaronem sojowym lub ryżowym.

 

Related

chilikminekwołowina
2 komentarze
0
Facebook Twitter Google + Pinterest
Jacek Biesiadziński

Od zawsze moją pasją było gotowanie, ale jakoś moje życie się tak potoczyło, że nie mogłem się kształcić w tym kierunku. Nigdy z tej pasji jednak nie zrezygnowałem. Przez cały czas sam się uczyłem i podpatrywałem najlepszych w tej branży.   Teraz po tylu latach chciałbym przekazać Ci moją całą wiedzę. Ale dlaczego właściwie robię? Dlatego, że Ja już to wiem, a Ty być może nie.

Poprzedni Artykuł
Pikantna Zupa Z Wołowiną I Makaronem
Następny Artykuł
Smażona Marchew Z Kurczakiem I Makaronem

Może Ten Przepis Się Tobie Spodoba

Orientalna Przystawka

17 czerwca 2012

Curry Warzywne

30 kwietnia 2013

Chińskie Frytki

15 maja 2013

Wieprzowina Moo Shu

30 września 2015

Pikantna Zupa Z Wołowiną I Makaronem

29 lutego 2016

Deser Po Chińsku

11 listopada 2012

Pikantny Kurczak Z Orzechami

9 listopada 2013

Jajka W Sosie Sojowym

7 września 2013

Ogórek z Czosnkiem

22 maja 2013

Zupa Z Kurczaka

11 marca 2013

2 komentarze

Michalina 30 kwietnia 2016 - 19:09

Wydaje się być piekielnie ostre, muszę zrobić bo niezbyt skomplikowane.

Reply
arek 15 września 2016 - 19:24

Wygląda mega apetycznie. Rzeczywiście musi być bardzo ostre.

Reply

Zostaw Komentarz Anuluj odpowiedź

Kategorie

  • Inne (5)
  • Kuchnia Chińska (61)
  • Kuchnia Indyjska (7)
  • Kuchnia Japońska (11)
  • Kuchnia Koreańska (4)
  • Kuchnia Tajska (11)
  • Kuchnia Wietnamska (17)
  • Moje Przepisy (1)
  • Moje Ulubione (36)
  • Uncategorized (8)

Najnowsze Wpisy

  • Smażona Marchew Z Kurczakiem I Makaronem
  • Ostra Wołowina Z Kminkiem
  • Pikantna Zupa Z Wołowiną I Makaronem
  • Sałatka Z Ryżu, Krewetek I Mango
  • Życzenia Noworoczne
  • Chow Mein Z Wiwprzowiny
  • Kurczak Z Orzechami Nerkowca
  • Wieprzowina Moo Shu
  • Kokosowe Curry Z Makaronem
  • Kurczak Curry Po Wietnamsku

Archiwum Wpisów

Popularne Artykuły

Bakłażan Po Syczuańsku

8 Kwi 2013

Wołowina Po Wietnamsku Z Fasolką Szparagową

31 Lip 2014

Wołowina Po Pekińsku

27 Lut 2013

Szklany Makaron Z Wołowiną

31 Mar 2015

Klasyka Kuchni Wietnamskiej

27 Cze 2012

Chiński Rosół

18 Mar 2014

Deser Wietnamski

5 Lis 2012

Chińska Sałatka Z Kurczakiem

5 Cze 2013

Wołowina Po Japońsku

23 Paź 2013

Pikantna Zupa Z Wołowiną I Makaronem

29 Lut 2016

Komentarze

  • Bozena o Wołowina Po Wietnamsku Z Fasolką Szparagową
  • Daniel o Wołowina Po Pekińsku
  • Jacek Biesiadziński o Kurczak Adobo
  • Iza o Kurczak Adobo
  • AM o Pikantna Zupa Z Wołowiną I Makaronem
  • arek o Ostra Wołowina Z Kminkiem
  • Michalina o Ostra Wołowina Z Kminkiem

Popularne Tagi

ananas bakłażan bazylia chili chilli ciasto curry czosnek fasola grill grzyby mun grzyby shitake imbir jajka kapusta pekińska krewetki kuchnia chińska kuchnia japońska kuchnia tajska kuchnia wietnamska kurczak limonka makaron mango marynata mleko kokosowe mąka napój ocet ryżowy olej sezamowy orzechy papryka ryż schab sezam sos hoisin sos rybny sos sojowy szalotka warzywa wieprzowina won ton wołowina zupa życzenia
  • Facebook

Copyright @ 2012-2017 - Jak Ugotować | Projekt i Wykonanie Jacek Biesiadziński

Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wrażasz zgodę na wykorzystanie plików cookies w zakresie konfiguracji Twojej przeglądarki Więcej informacji