Proporcje dla 4 osób
Jeden z najlepszych przepisów na wołowinę jaki zrobiłem i spróbowałem. Połączenie ostrych chili z korzennym kminkiem daje niesamowity smak. Do tego kwaśne wino, które podkreśla wyrafinowany smak tej potrawy sprawia iż podczas degustacji ostrej wołowiny z kminkiem zapominasz o wszystkim i masz nadzieję, że to kulinarne doznanie nigdy się nie skończy.
Składniki:
0.5 kg wołowiny z udźca pokrojone na małe kawałki 0.5 kg wołowiny z udźca pokrojone na małe kawałki
1 oleju roślinnego
1 łyżka drobno posiekanego imbiru
1 łyżka drobno posiekanego czosnku
6 suszonych czerwonych papryczek chili
2 szalotki pokrojone w cienkie plasterki
Marynata:
1 łyżka chińskiego wina ryżowego lub wytrawnego wina
1 łyżka sosu sojowego
2 łyżeczki mąki kukurydzianej
Sos:
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka chińskiego wina ryżowego lub wytrawnego wina
2 łyżeczki oleju chili
1 łyżeczka sosu chili
2 łyżeczki mielonego kminku
1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
Przygotowanie:
W pierwszej kolejności musisz przygotować marynatę do wołowiny i marynować mięso. W dużej misce połącz składniki marynaty. Dodaj pokrojoną wołowinę i porządnie wymieszaj ażeby marynata dokładnie pokrywała mięso, przykryj pokrywką i odstaw na 20 minut w chłodne miejsce.
W czasie gdy wołowina będzie się marynować w małej misce wymieszaj wszystkie składniki na sos.
Po 20 minutach rozgrzej olej roślinny w woku lub głębokiej patelni na średnim ogniu. Dodaj wołowinę i rozprowadzić ją na dnie woka, niech mięso smaży się przez 1 minutę bez przekładania (tylko pilnuj ażeby wołowina się nie przypaliła). Teraz przez kolejną 1 minutę smaż drugą stronę mięsa. Wołowina będzie jeszcze trochę różowa w środku ale dodaj imbir, czosnek i suszone papryczki chili. Smaż przez około 30 sekund aż poczujesz mocny aromat papryczek.
Teraz wlej sos do woka i mieszaj do połączenia się składników. Kontynuuj smażenie, aż mięso w środku będzie gotowe, zwykle jest to jeszcze 1 minuta ale możesz spróbować i zobaczyć czy się nadaje do jedzenia.
Zdejmij woka z ognia, rozłóż na porcje i udekoruj świeżą szalotką. Możesz jeść samo mięso lub podawać a ryżem lub makaronem sojowym lub ryżowym.
2 komentarze
Wydaje się być piekielnie ostre, muszę zrobić bo niezbyt skomplikowane.
Wygląda mega apetycznie. Rzeczywiście musi być bardzo ostre.