Jak Ugotować
  • Strona Główna
  • Kuchnia Chińska
  • Kuchnia Wietnamska
  • Kuchnia Tajska
  • Kuchnia Japońska
  • Kuchnia Indyjska
  • Kuchnia Koreańska
Najczęściej Czytane
Smażona Marchew Z Kurczakiem I Makaronem
Ostra Wołowina Z Kminkiem
Pikantna Zupa Z Wołowiną I Makaronem
Sałatka Z Ryżu, Krewetek I Mango
Życzenia Noworoczne
Chow Mein Z Wiwprzowiny
Kurczak Z Orzechami Nerkowca
Wieprzowina Moo Shu
Kokosowe Curry Z Makaronem
Kurczak Curry Po Wietnamsku
  • Strona Główna
  • Kuchnia Chińska
  • Kuchnia Wietnamska
  • Kuchnia Tajska
  • Kuchnia Japońska
  • Kuchnia Indyjska
  • Kuchnia Koreańska

Jak Ugotować

naucz się gotować potrawy orientalne

Kuchnia ChińskaMoje Ulubione

Nowe Rozdanie

tekst napisał Jacek Biesiadziński 3 września 2012
Nowe Rozdanie

Czosnkowy kurczak

Czas przygotowania: 30 min
Czas marynowania: 30 min
Proporcje: dla 2-3 osób

Wakacje się skończyły, nadszedł kolejny sezon pracy i nauki. W kuchni, a w szczególności w kuchniach dalekiego wschodu też następuje tzw. “nowe rozdanie”. Delikatne mięsne i warzywne potrawy są powoli zastępowane nieco cięższymi potrawami, przygotowującymi organizm do jesieni, a w późniejszym czasie także mroźnej i długiej zimy.

Dzisiaj przygotowałem jeden z takich wzmacniających posiłków. Kurczak czosnkowy bo o nim mowa jest daniem o bardzo charakterystycznym smaku, a także mocno rozgrzewającym za sprawą imbiru i samba olek. Polecam każdemu tą wersję kurczaka na jesienne obiady.

Składniki:

2 całe piersi kurczaka (ok. 400 g)
4 cebulki dymki posiekane
1 łyżeczka imbiru posiekanego
6 ząbków czosnku posiekanego lub wyciśniętego
1 łyżeczka oleju sezamowego
3 łyżki oleju do smażenia

Marynata:

1 białko
1 łyżka mąki kukurydzianej
1 łyżka wina ryżowego

Sos:

1 łyżeczka sambal oelek
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka mąki kukurydzianej
2 łyżeczki octu ryżowego
1 łyżka wody
2 łyżki sosu sojowego

Przygotowanie:

Pociąć kurczaka w 1,5 cm kostkę. W małej miseczce ubić lekko białko, dodać pozostałe składniki marynaty. Dodać kurczaka, wymieszać, tak aby marynata pokryła wszystkie kawałki. Pozostawić na 30 min. W międzyczasie pociąć cebulki, imbir i czosnek. Wymieszać wszystkie składniki sosu. Rozgrzać patelnię lu najlepiej wok, wlać 1 łyżki oleju i podsmażyć połowę kurczaka aż zmieni kolor. Wlać ponownie łyżkę oleju usmażyć pozostałego kurczaka. Wyjąć mięso i odsączyć z nadmieru oleju.

Na 1 łyżce oleju podsmażyć przez 30 sekund cebulki, imbir i czosnek. Dodać kurczaka oraz sos. Smażyć, ciągle mieszając aż sos zgęstnieje. Zgasić gaz lub wyłączyć prąd w kuchence i dodać 1 łyżeczkę oleju sezamowego

Najlepiej podawać kurczaka z ryżem lub ewentualnie makaronem sojowym lub ryżowym. Nie polecam do tego ziemniaków, gdyż zestaw przypraw użytych w tym przepisie nie pasuje do do smaku jakie mają  ziemniaki.

Related

czosnekkurczakmarynatasos sojowy
0 komentarz
0
Facebook Twitter Google + Pinterest
Jacek Biesiadziński

Od zawsze moją pasją było gotowanie, ale jakoś moje życie się tak potoczyło, że nie mogłem się kształcić w tym kierunku. Nigdy z tej pasji jednak nie zrezygnowałem. Przez cały czas sam się uczyłem i podpatrywałem najlepszych w tej branży.   Teraz po tylu latach chciałbym przekazać Ci moją całą wiedzę. Ale dlaczego właściwie robię? Dlatego, że Ja już to wiem, a Ty być może nie.

Poprzedni Artykuł
Zupa Mięsna z Korei
Następny Artykuł
Dodatek Do Sajgonek

Może Ten Przepis Się Tobie Spodoba

Katsudon (Kotlety Schabowe)

29 kwietnia 2015

Słodkie Ziemniaki Kung Pao

10 czerwca 2014

Makaron Z Ulicy

5 października 2012

Klasyka z Wietnamu

20 lipca 2012

Smaczny i Szybki Obiad

9 maja 2012

Niedoceniana Przekąska

6 sierpnia 2012

Wołowina Chow Fun

28 lutego 2015

Kurczak Na Ostro

1 lipca 2013

Wołowina Po Pekińsku

27 lutego 2013

Wołowina z Syczuanu

20 sierpnia 2012

Kategorie

  • Inne (5)
  • Kuchnia Chińska (61)
  • Kuchnia Indyjska (7)
  • Kuchnia Japońska (11)
  • Kuchnia Koreańska (4)
  • Kuchnia Tajska (11)
  • Kuchnia Wietnamska (17)
  • Moje Przepisy (1)
  • Moje Ulubione (36)
  • Uncategorized (8)

Najnowsze Wpisy

  • Smażona Marchew Z Kurczakiem I Makaronem
  • Ostra Wołowina Z Kminkiem
  • Pikantna Zupa Z Wołowiną I Makaronem
  • Sałatka Z Ryżu, Krewetek I Mango
  • Życzenia Noworoczne
  • Chow Mein Z Wiwprzowiny
  • Kurczak Z Orzechami Nerkowca
  • Wieprzowina Moo Shu
  • Kokosowe Curry Z Makaronem
  • Kurczak Curry Po Wietnamsku

Archiwum Wpisów

Popularne Artykuły

Bakłażan Po Syczuańsku

8 Kwi 2013

Wołowina Po Wietnamsku Z Fasolką Szparagową

31 Lip 2014

Wołowina Po Pekińsku

27 Lut 2013

Szklany Makaron Z Wołowiną

31 Mar 2015

Chiński Rosół

18 Mar 2014

Klasyka Kuchni Wietnamskiej

27 Cze 2012

Deser Wietnamski

5 Lis 2012

Chińska Sałatka Z Kurczakiem

5 Cze 2013

Pikantna Zupa Z Wołowiną I Makaronem

29 Lut 2016

Wołowina Po Japońsku

23 Paź 2013

Komentarze

  • Bozena o Wołowina Po Wietnamsku Z Fasolką Szparagową
  • Daniel o Wołowina Po Pekińsku
  • Jacek Biesiadziński o Kurczak Adobo
  • Iza o Kurczak Adobo
  • AM o Pikantna Zupa Z Wołowiną I Makaronem
  • arek o Ostra Wołowina Z Kminkiem
  • Michalina o Ostra Wołowina Z Kminkiem

Popularne Tagi

ananas bakłażan bazylia chili chilli ciasto curry czosnek fasola grill grzyby mun grzyby shitake imbir jajka kapusta pekińska krewetki kuchnia chińska kuchnia japońska kuchnia tajska kuchnia wietnamska kurczak limonka makaron mango marynata mleko kokosowe mąka napój ocet ryżowy olej sezamowy orzechy papryka ryż schab sezam sos hoisin sos rybny sos sojowy szalotka warzywa wieprzowina won ton wołowina zupa życzenia
  • Facebook

Copyright @ 2012-2017 - Jak Ugotować | Projekt i Wykonanie Jacek Biesiadziński

Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wrażasz zgodę na wykorzystanie plików cookies w zakresie konfiguracji Twojej przeglądarki Więcej informacji