Czosnkowy kurczak
Czas przygotowania: 30 min
Czas marynowania: 30 min
Proporcje: dla 2-3 osób
Wakacje się skończyły, nadszedł kolejny sezon pracy i nauki. W kuchni, a w szczególności w kuchniach dalekiego wschodu też następuje tzw. “nowe rozdanie”. Delikatne mięsne i warzywne potrawy są powoli zastępowane nieco cięższymi potrawami, przygotowującymi organizm do jesieni, a w późniejszym czasie także mroźnej i długiej zimy.
Dzisiaj przygotowałem jeden z takich wzmacniających posiłków. Kurczak czosnkowy bo o nim mowa jest daniem o bardzo charakterystycznym smaku, a także mocno rozgrzewającym za sprawą imbiru i samba olek. Polecam każdemu tą wersję kurczaka na jesienne obiady.
Składniki:
2 całe piersi kurczaka (ok. 400 g)
4 cebulki dymki posiekane
1 łyżeczka imbiru posiekanego
6 ząbków czosnku posiekanego lub wyciśniętego
1 łyżeczka oleju sezamowego
3 łyżki oleju do smażenia
Marynata:
1 białko
1 łyżka mąki kukurydzianej
1 łyżka wina ryżowego
Sos:
1 łyżeczka sambal oelek
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka mąki kukurydzianej
2 łyżeczki octu ryżowego
1 łyżka wody
2 łyżki sosu sojowego
Przygotowanie:
Pociąć kurczaka w 1,5 cm kostkę. W małej miseczce ubić lekko białko, dodać pozostałe składniki marynaty. Dodać kurczaka, wymieszać, tak aby marynata pokryła wszystkie kawałki. Pozostawić na 30 min. W międzyczasie pociąć cebulki, imbir i czosnek. Wymieszać wszystkie składniki sosu. Rozgrzać patelnię lu najlepiej wok, wlać 1 łyżki oleju i podsmażyć połowę kurczaka aż zmieni kolor. Wlać ponownie łyżkę oleju usmażyć pozostałego kurczaka. Wyjąć mięso i odsączyć z nadmieru oleju.
Na 1 łyżce oleju podsmażyć przez 30 sekund cebulki, imbir i czosnek. Dodać kurczaka oraz sos. Smażyć, ciągle mieszając aż sos zgęstnieje. Zgasić gaz lub wyłączyć prąd w kuchence i dodać 1 łyżeczkę oleju sezamowego
Najlepiej podawać kurczaka z ryżem lub ewentualnie makaronem sojowym lub ryżowym. Nie polecam do tego ziemniaków, gdyż zestaw przypraw użytych w tym przepisie nie pasuje do do smaku jakie mają ziemniaki.