Halawa
Tak się zastanawiałem ostatnio co przygotować na koniec miesiąca i nagle spadła mi okazja spróbowania indyjskiego deseru co się zowie Halawa. Okazją tą był koncert kilku zespołów na, który pojechałem z moją żoną. Podczas tego koncertu było sprzedawane jedzenie wegetariańskie, które bardzo lubię. Ale na smak tej potrawy, którą spróbowałem kompletnie nie byłem przygotowany. Spodziewałem się innego a tu pełny odjazd w smaku. Słodkość i konsystencja tego deseru jest nie do opisania, tego trzeba samemu spróbować. Zostałem zauroczony na tyle tym smakiem, że zjadłem trzy porcje tego deseru.
Oczywiście nie mogłem tak tego zostawić i szybko musiałem dowiedzieć się wszystkiego jak robi się Halawe, oraz przygotować ją samemu. Przepis jest banalnie prosty jak i składniki z, których jest ona zrobiona. Dlatego postanowiłem wam przekazać wiedzę jak się robi ten fantastyczny deser indyjski. Mam nadzieję, że spróbujecie sobie taki zrobić samemu i ciekawe jak wam on będzie smakować?
Składniki:
4 łyżki masła
0,5 szklanki kaszy mannej
0,5 szklanki cukru
1,5 szklanki wody
banan, rodzynki lub inne bakalie
Przygotowanie:
Masło roztopić na patelni, wsypać kaszę i prażyć (cały czas mieszając) aż nabierze złocistej barwy ok. 10 minut dodać. W drugim garnku zagotować wodę z cukrem. Uprażoną kaszę ostrożnie wrzucić do słodkiej wody, ciągle mieszając, dodać pokrojonego banana lub inne bakalie. Gotować tak długo, aż masa będzie odchodzić od ścianek garnka. Jeść ciepłe, choć i na zimno też super smakuje. Halawa jest naprawdę bardzo słodka. Jeżeli nie lubicie, aż takiego słodkiego deseru to można skropić kilkoma kroplami cytryny, wtedy już nie będzie tak słodkie.