Proporcje dla 4 osób
Mango z Ryżem to jest klasyczny przysmak z Kuchni Wietnamskiej. Dla bardzo wielu Wietnamczyków jest on ulubionym deserem. Ma delikatny charakterystyczny zapach i przyjemny słodko-kwaśny smak. Doskonale komponuje się z ryżem o kokosowym smaku.
Składniki:
1 szklanka kleistego ryżu lub 2 ryżu jaśminowego
1 szklanka mleka kokosowego
3 łyżki cukru
2 dojrzałe owoce mango
szczypta soli
Przygotowanie
Ryż kleisty starannie umyj w wodzie, a następnie zalej zimną wodą i odstaw na noc. Jeżeli robisz deser z ryżu jaśminowego to wystarczy, że ugotujesz ryż przed samym przygotowaniem tego deseru.
Następnego dnia odlej wodę z ryżu i włóż ryż do parownika wyłożonego cienka ściereczką (jeżeli nie masz parownika to możesz to zrobić w durszlaku na parze). Przykryj parownik paruj ryż przez 20 minut. po tym czasie ziarenka powinny być bardzo miękkie i kleiste. W tym czasie odlej 3 łyżki mleka kokosowego ze szklanki,a resztę wymieszaj w rondelku z cukrem i solą. Zagotuj mieszaj aż cukier się rozpuści a następnie wlej do salaterki i zostaw, żeby trochę przestygło.
Teraz włóż do miski ryż i zalej przestudzonym mlekiem kokosowym, zamieszaj i odstaw na 15 minut. Obierz owoce mango a miąższ pokrój na plasterki lub paski. Pokrojony owoc ułóż na ryżu lub obok i skrop mlekiem kokosowym wsześniej odlanym. Deser możesz udekorować skórką cytrynową lub listkami mięty.