Jak Ugotować
  • Strona Główna
  • Kuchnia Chińska
  • Kuchnia Wietnamska
  • Kuchnia Tajska
  • Kuchnia Japońska
  • Kuchnia Indyjska
  • Kuchnia Koreańska
Najczęściej Czytane
Smażona Marchew Z Kurczakiem I Makaronem
Ostra Wołowina Z Kminkiem
Pikantna Zupa Z Wołowiną I Makaronem
Sałatka Z Ryżu, Krewetek I Mango
Życzenia Noworoczne
Chow Mein Z Wiwprzowiny
Kurczak Z Orzechami Nerkowca
Wieprzowina Moo Shu
Kokosowe Curry Z Makaronem
Kurczak Curry Po Wietnamsku
  • Strona Główna
  • Kuchnia Chińska
  • Kuchnia Wietnamska
  • Kuchnia Tajska
  • Kuchnia Japońska
  • Kuchnia Indyjska
  • Kuchnia Koreańska

Jak Ugotować

naucz się gotować potrawy orientalne

Kuchnia WietnamskaMoje Ulubione

Mango Z Kleistym Ryżem

tekst napisał Jacek Biesiadziński 17 lutego 2014
Mango Z Kleistym Ryżem

Proporcje dla 4 osób

Mango z Ryżem to jest klasyczny przysmak z Kuchni Wietnamskiej. Dla bardzo wielu Wietnamczyków jest on ulubionym deserem. Ma delikatny charakterystyczny zapach i przyjemny słodko-kwaśny smak. Doskonale komponuje się z ryżem o kokosowym smaku.

Pamiętaj! jeżeli przygotowujesz deser mango z ryżu kleistego to należy zacząć przygotowanie w dniu poprzedzającym spożywanie go.

 

Składniki:

1 szklanka kleistego ryżu lub 2 ryżu jaśminowego
1 szklanka mleka kokosowego
3 łyżki cukru
2 dojrzałe owoce mango
szczypta soli

Przygotowanie

Ryż kleisty starannie umyj w wodzie, a następnie zalej zimną wodą i odstaw na noc. Jeżeli robisz deser z ryżu jaśminowego to wystarczy, że ugotujesz ryż przed samym przygotowaniem tego deseru.

Następnego dnia odlej wodę z ryżu i włóż ryż do parownika wyłożonego cienka ściereczką (jeżeli nie masz parownika to możesz to zrobić w durszlaku na parze). Przykryj parownik paruj ryż przez 20 minut. po tym czasie ziarenka powinny być bardzo miękkie i kleiste. W tym czasie odlej 3 łyżki mleka kokosowego ze szklanki,a resztę wymieszaj w rondelku z cukrem i solą. Zagotuj mieszaj aż cukier się rozpuści a następnie wlej do salaterki i zostaw, żeby trochę przestygło.

Teraz włóż do miski ryż i zalej przestudzonym mlekiem kokosowym, zamieszaj i odstaw na 15 minut. Obierz owoce mango a miąższ pokrój na plasterki lub paski. Pokrojony owoc ułóż na ryżu lub obok i skrop mlekiem kokosowym wsześniej odlanym. Deser możesz udekorować skórką cytrynową lub listkami mięty.

Podobne

mangomleko kokosowe
0 komentarz
0
Facebook Twitter Google + Pinterest
Jacek Biesiadziński

Od zawsze moją pasją było gotowanie, ale jakoś moje życie się tak potoczyło, że nie mogłem się kształcić w tym kierunku. Nigdy z tej pasji jednak nie zrezygnowałem. Przez cały czas sam się uczyłem i podpatrywałem najlepszych w tej branży.   Teraz po tylu latach chciałbym przekazać Ci moją całą wiedzę. Ale dlaczego właściwie robię? Dlatego, że Ja już to wiem, a Ty być może nie.

Poprzedni Artykuł
Smażony Ryż Z Dynią
Następny Artykuł
Krewetki Kung Pao

Może Ten Przepis Się Tobie Spodoba

Klasyka Kuchni Wietnamskiej

27 czerwca 2012

Kulki Ryżowe Z Arachidami

27 maja 2014

Zupa Pomidorowa Z Jajkiem

30 września 2014

Dodatek Do Grilla

23 lipca 2012

Kurczak Kung Pao

7 maja 2013

Pikantna Zupa Z Wołowiną I Makaronem

29 lutego 2016

Kurczak z Fasolką

13 lutego 2013

Zupa Ostro-Kwaśna Z Grzybami

20 stycznia 2014

Chrupiący Kurczak Z Migdałami

6 maja 2014

Kokosowe Curry Z Makaronem

30 sierpnia 2015

Zostaw Komentarz Anuluj odpowiedź

Kategorie

  • Inne (5)
  • Kuchnia Chińska (61)
  • Kuchnia Indyjska (7)
  • Kuchnia Japońska (11)
  • Kuchnia Koreańska (4)
  • Kuchnia Tajska (11)
  • Kuchnia Wietnamska (17)
  • Moje Przepisy (1)
  • Moje Ulubione (36)
  • Uncategorized (8)

Najnowsze Wpisy

  • Smażona Marchew Z Kurczakiem I Makaronem
  • Ostra Wołowina Z Kminkiem
  • Pikantna Zupa Z Wołowiną I Makaronem
  • Sałatka Z Ryżu, Krewetek I Mango
  • Życzenia Noworoczne
  • Chow Mein Z Wiwprzowiny
  • Kurczak Z Orzechami Nerkowca
  • Wieprzowina Moo Shu
  • Kokosowe Curry Z Makaronem
  • Kurczak Curry Po Wietnamsku

Archiwum Wpisów

Popularne Artykuły

Bakłażan Po Syczuańsku

8 Kwi 2013

Wołowina Po Wietnamsku Z Fasolką Szparagową

31 Lip 2014

Chiński Rosół

18 Mar 2014

Szklany Makaron Z Wołowiną

31 Mar 2015

Deser Wietnamski

5 Lis 2012

Wołowina Po Pekińsku

27 Lut 2013

Klasyka Kuchni Wietnamskiej

27 Cze 2012

Chińska Sałatka Z Kurczakiem

5 Cze 2013

Pikantna Zupa Z Wołowiną I Makaronem

29 Lut 2016

Zupa Rybna Z Tofu

18 Mar 2013

Komentarze

  • Jacek Biesiadziński o Kurczak Adobo
  • Iza o Kurczak Adobo
  • AM o Pikantna Zupa Z Wołowiną I Makaronem
  • arek o Ostra Wołowina Z Kminkiem
  • Michalina o Ostra Wołowina Z Kminkiem
  • Wiktoria o Sałatka Z Ryżu, Krewetek I Mango
  • arturek105 o Chow Mein Z Wiwprzowiny

Popularne Tagi

ananas bakłażan bazylia chili chilli ciasto curry czosnek fasola grill grzyby mun grzyby shitake imbir jajka kapusta pekińska krewetki kuchnia chińska kuchnia japońska kuchnia tajska kuchnia wietnamska kurczak limonka makaron mango marynata mleko kokosowe mąka napój ocet ryżowy olej sezamowy orzechy papryka ryż schab sezam sos hoisin sos rybny sos sojowy szalotka warzywa wieprzowina won ton wołowina zupa życzenia
  • Facebook

Copyright @ 2012-2017 - Jak Ugotować | Projekt i Wykonanie Jacek Biesiadziński

Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wrażasz zgodę na wykorzystanie plików cookies w zakresie konfiguracji Twojej przeglądarki Więcej informacji