Specjalność China Town
Taki makaron jest bardzo popularny w każdej restauracji w China Town, a także w samych Chinach ze względu na szybkość i prostotę samego wykonania. Praktycznie można go zjeść na każdej ulicy w chińskich miastach. Do wykonania tego przepisu nie musimy mieć żadnych zdolności kulinarnych, wystarczy tylko przeczytać artykuł i do dzieła.
Czas przygotowania: 20 minut
Porcja dla 3-4 osób
Składniki
1 paczka makaronu wstążki (ja często robię z rurkami)
2 marchewki
1 czerwona papryka
1 średnia cebula
3 łyżki kiełków fasoli
0,5 słoika pędów bambusa
4 grzyby mun
0,5 słoiczka koncentratu pomidorowego
szczypta soli
3 łyżki cukru
2 łyżki octu ryżowyego
2 łyżki ciemnego sosu sojowego
Sposób przygotowania
Przed przystąpieniem do pracy namocz grzyby mun w ciepłej wodzie. Po dziesięciu minutach wyciągnij i pkrój w paski. Razem z grzybamy kroimy także w paski marchew i paprykę. Cebulę posiekaj w drobną kostkę. Rozgrzej patelnię lub woka i na gorący olej wsyp pokrojone warzywa z grzybami. Smaż 2 minuty na ostrym ogniu. Następnie dorzuć do warzyw na patelni kiełki fasoli i kawałki bambusa.
Wszystko smaż na małej ilości oleju aż staną się miękkie. Pół słoiczka koncentratu pomidorowego zmieszaj z 3 łyżeczkami cukru i z 2 łyżkami octu ryżowego, wymieszaj i dodaj i do warzyw. Duś wszystkie warzywa jeszcze 2 minuty. Następnie wyłącz gaz dodaj na koniec 2 łyżki ciemnego sosu sojowego i szczyptę soli. Jeszcze raz wszystko wymieszaj i podaj na ciepło z wcześniej ugotowanym makaronem.