Porcja dla 4 do 6
Składniki:
12 uncji suszonych spaghetti lub chiński makaron jajeczny
2 łyżki oleju z orzeszków ziemnych
2 łyżeczki mielonego czosnku
2 łyżeczki startego imbiru
1 pokrojony w paski ogórek
2 pokrojone w paski marchewki i zblanszowane
2 łyżeczki prażonego sezamu
2 szalotki pokrojone w cienkie krążki
Sos:
3 łyżki chińskiej pasty sezamowej
2 łyżki masła orzechowego
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka oleju sezamowego
2 łyżki octu ryżowego
2 łyżeczki pasty chili
2 łyżki cukru
½ łyżeczki mielonego pieprzu kajeńskiego (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Ugotuj makaron, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Opłukaj zimną wodą i dobrze odcedź. Wymieszaj z 1 łyżką oleju z orzeszków ziemnych i odstaw. Drugą łyżkę oleju z orzeszków ziemnych rozgrzej w małej patelni na średnim ogniu. Delikatnie smaż mielony czosnek i starty imbir cały czas mieszając, około 30 do 40 sekund, aż będzie się wydobywał intensywny aromat tych przypraw. Zdejmij z ognia i odstaw.
Teraz musisz przygotować sos. W średniej misce wymieszaj pastę sezamową, masło orzechowe, sos sojowy, olej sezamowy, ocet ryżowy, pastę chili, cukier, i opcjonalnie pieprz kajeński. Dodaj 3 łyżki wody, aż masa będzie gładka. Dodaj do sosu wcześniej przygotowany czosnek z imbirem i wszystko porządnie wymieszaj. Następnie polej sosem makaron , dodaj ogórka i marchewkę i wszystko razem wymieszaj.
Przełóż makaron do dużego i głębokiego naczynia oraz posyp prażonym sezamem i krojoną szalotką na górze. Możesz makaron zakryć i odstawić w temperaturze pokojowej lub schłodzić w lodówce przez 1 do 2 godzin przed podaniem.
To co zostanie możesz przechowywać w lodówce przez okres 3 lub 4 dni.