Jak Ugotować
  • Strona Główna
  • Kuchnia Chińska
  • Kuchnia Wietnamska
  • Kuchnia Tajska
  • Kuchnia Japońska
  • Kuchnia Indyjska
  • Kuchnia Koreańska
Najczęściej Czytane
Smażona Marchew Z Kurczakiem I Makaronem
Ostra Wołowina Z Kminkiem
Pikantna Zupa Z Wołowiną I Makaronem
Sałatka Z Ryżu, Krewetek I Mango
Życzenia Noworoczne
Chow Mein Z Wiwprzowiny
Kurczak Z Orzechami Nerkowca
Wieprzowina Moo Shu
Kokosowe Curry Z Makaronem
Kurczak Curry Po Wietnamsku
  • Strona Główna
  • Kuchnia Chińska
  • Kuchnia Wietnamska
  • Kuchnia Tajska
  • Kuchnia Japońska
  • Kuchnia Indyjska
  • Kuchnia Koreańska

Jak Ugotować

naucz się gotować potrawy orientalne

Kuchnia ChińskaMoje Ulubione

Makaron Po Szanghaisku

tekst napisał Jacek Biesiadziński 9 kwietnia 2014
Makaron Po Szanghaisku

Bardzo sycąca i łatwa w przygotowaniu potrawa, która wywodzi się z Szanghaju i okolic.

Proporcje dla 2 osób

 

Składniki:

4 suszone grzyby shiitake
200 dag schabu
300 dag makaronu pszennego
1 łyżka oleju z awokado lub oliwa
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka imbiru mielonego
2 posiekane szalotki białe i zielone części

Sos:

4 łyżki sosu sojowego
2 łyżki wody
2 łyżki sosu hoisin
1/2 łyżki sosu chili
1/2 łyżki oleju sezamowego do smaku

Namoczyć grzyby shiitake w ciepłej wodzie na 15 minut, aż zmiękną. Pokrój schab w wąskie paski, włóż do miseczki i dodaj 2 łyżki sosu sojowego i odstaw na bok.

Po 15 minutach odcedź grzyby shiitake i wyciśnij nadmiar wody do miski i drobno posiekaj czapki. Teraz ugotuj makaron na półtwardo (al dente, zwykle najkrótszym czasie wymienione na opakowaniu), opłucz pod zimną wodą, i pozbądź się nadmiaru wody.

Teraz czas na sos: w małej misce wymieszać sos sojowy, wodę, sos hoisin, sos chili i olej sezamowy i odstaw.

Rozgrzej olej z awokado lub oliwę w woku lub dużej patelni. Dodaj posiekany czosnek, imbir i białą część szalotki. Smaż przez około 30 sekund, aż wydobędzie się bardzo aromatyczny zapach. Dodaj marynowany schab i smaż około 2 minut cały czas mieszając. Teraz dodaj jeszcze posiekane grzyby i smaż przez 1 minutę.

Dodaj do wszystkiego makaron i całość porządnie wymieszaj ażeby smaki się wymieszały, smaż jeszcze przez 1 minutę, a następnie wlej wcześniej przygotowany sos i wymieszaj.

Podawaj gorące na półmiskach.

Related

czosnekschabsos hoisinsos sojowy
2 komentarze
0
Facebook Twitter Google + Pinterest
Jacek Biesiadziński

Od zawsze moją pasją było gotowanie, ale jakoś moje życie się tak potoczyło, że nie mogłem się kształcić w tym kierunku. Nigdy z tej pasji jednak nie zrezygnowałem. Przez cały czas sam się uczyłem i podpatrywałem najlepszych w tej branży.   Teraz po tylu latach chciałbym przekazać Ci moją całą wiedzę. Ale dlaczego właściwie robię? Dlatego, że Ja już to wiem, a Ty być może nie.

Poprzedni Artykuł
Sałatka z Japońskiego Ogórka
Następny Artykuł
Kurczak Tikka Masala

Może Ten Przepis Się Tobie Spodoba

Orientalna Przystawka

17 czerwca 2012

Ziemniaki Głęboko Smażone

18 listopada 2013

Placki Kukurydziane

14 października 2013

Kurczak Hoisin

18 listopada 2012

Kokosowe Curry Z Makaronem

30 sierpnia 2015

Niedoceniana Przekąska

6 sierpnia 2012

Chińska Zupa

13 kwietnia 2013

Kurczak Kung Pao

7 maja 2013

Chińska Zielona Jarzynka

15 lipca 2012

Kurczak Słodko-Kwaśny

2 stycznia 2014

2 komentarze

Monika 9 lipca 2015 - 14:59

wykonałam przepis u siebie w domku lecz jest to potrawa dość ostra.

Reply
Jacek Biesiadziński 18 lipca 2015 - 20:14

To może nie dawaj w ogóle chilli, będzie mniej pikantne. Polecam samemu modyfikować ilość składników.

Reply

Zostaw Komentarz Anuluj odpowiedź

Kategorie

  • Inne (5)
  • Kuchnia Chińska (61)
  • Kuchnia Indyjska (7)
  • Kuchnia Japońska (11)
  • Kuchnia Koreańska (4)
  • Kuchnia Tajska (11)
  • Kuchnia Wietnamska (17)
  • Moje Przepisy (1)
  • Moje Ulubione (36)
  • Uncategorized (8)

Najnowsze Wpisy

  • Smażona Marchew Z Kurczakiem I Makaronem
  • Ostra Wołowina Z Kminkiem
  • Pikantna Zupa Z Wołowiną I Makaronem
  • Sałatka Z Ryżu, Krewetek I Mango
  • Życzenia Noworoczne
  • Chow Mein Z Wiwprzowiny
  • Kurczak Z Orzechami Nerkowca
  • Wieprzowina Moo Shu
  • Kokosowe Curry Z Makaronem
  • Kurczak Curry Po Wietnamsku

Archiwum Wpisów

Popularne Artykuły

Bakłażan Po Syczuańsku

8 Kwi 2013

Wołowina Po Wietnamsku Z Fasolką Szparagową

31 Lip 2014

Wołowina Po Pekińsku

27 Lut 2013

Szklany Makaron Z Wołowiną

31 Mar 2015

Chiński Rosół

18 Mar 2014

Klasyka Kuchni Wietnamskiej

27 Cze 2012

Deser Wietnamski

5 Lis 2012

Chińska Sałatka Z Kurczakiem

5 Cze 2013

Pikantna Zupa Z Wołowiną I Makaronem

29 Lut 2016

Wołowina Po Japońsku

23 Paź 2013

Komentarze

  • Bozena o Wołowina Po Wietnamsku Z Fasolką Szparagową
  • Daniel o Wołowina Po Pekińsku
  • Jacek Biesiadziński o Kurczak Adobo
  • Iza o Kurczak Adobo
  • AM o Pikantna Zupa Z Wołowiną I Makaronem
  • arek o Ostra Wołowina Z Kminkiem
  • Michalina o Ostra Wołowina Z Kminkiem

Popularne Tagi

ananas bakłażan bazylia chili chilli ciasto curry czosnek fasola grill grzyby mun grzyby shitake imbir jajka kapusta pekińska krewetki kuchnia chińska kuchnia japońska kuchnia tajska kuchnia wietnamska kurczak limonka makaron mango marynata mleko kokosowe mąka napój ocet ryżowy olej sezamowy orzechy papryka ryż schab sezam sos hoisin sos rybny sos sojowy szalotka warzywa wieprzowina won ton wołowina zupa życzenia
  • Facebook

Copyright @ 2012-2017 - Jak Ugotować | Projekt i Wykonanie Jacek Biesiadziński

Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wrażasz zgodę na wykorzystanie plików cookies w zakresie konfiguracji Twojej przeglądarki Więcej informacji