Bardzo sycąca i łatwa w przygotowaniu potrawa, która wywodzi się z Szanghaju i okolic.
Proporcje dla 2 osób
Składniki:
4 suszone grzyby shiitake
200 dag schabu
300 dag makaronu pszennego
1 łyżka oleju z awokado lub oliwa
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka imbiru mielonego
2 posiekane szalotki białe i zielone części
Sos:
4 łyżki sosu sojowego
2 łyżki wody
2 łyżki sosu hoisin
1/2 łyżki sosu chili
1/2 łyżki oleju sezamowego do smaku
Namoczyć grzyby shiitake w ciepłej wodzie na 15 minut, aż zmiękną. Pokrój schab w wąskie paski, włóż do miseczki i dodaj 2 łyżki sosu sojowego i odstaw na bok.
Po 15 minutach odcedź grzyby shiitake i wyciśnij nadmiar wody do miski i drobno posiekaj czapki. Teraz ugotuj makaron na półtwardo (al dente, zwykle najkrótszym czasie wymienione na opakowaniu), opłucz pod zimną wodą, i pozbądź się nadmiaru wody.
Teraz czas na sos: w małej misce wymieszać sos sojowy, wodę, sos hoisin, sos chili i olej sezamowy i odstaw.
Rozgrzej olej z awokado lub oliwę w woku lub dużej patelni. Dodaj posiekany czosnek, imbir i białą część szalotki. Smaż przez około 30 sekund, aż wydobędzie się bardzo aromatyczny zapach. Dodaj marynowany schab i smaż około 2 minut cały czas mieszając. Teraz dodaj jeszcze posiekane grzyby i smaż przez 1 minutę.
Dodaj do wszystkiego makaron i całość porządnie wymieszaj ażeby smaki się wymieszały, smaż jeszcze przez 1 minutę, a następnie wlej wcześniej przygotowany sos i wymieszaj.
Podawaj gorące na półmiskach.
2 komentarze
wykonałam przepis u siebie w domku lecz jest to potrawa dość ostra.
To może nie dawaj w ogóle chilli, będzie mniej pikantne. Polecam samemu modyfikować ilość składników.