Jak Ugotować
  • Strona Główna
  • Kuchnia Chińska
  • Kuchnia Wietnamska
  • Kuchnia Tajska
  • Kuchnia Japońska
  • Kuchnia Indyjska
  • Kuchnia Koreańska
Najczęściej Czytane
Smażona Marchew Z Kurczakiem I Makaronem
Ostra Wołowina Z Kminkiem
Pikantna Zupa Z Wołowiną I Makaronem
Sałatka Z Ryżu, Krewetek I Mango
Życzenia Noworoczne
Chow Mein Z Wiwprzowiny
Kurczak Z Orzechami Nerkowca
Wieprzowina Moo Shu
Kokosowe Curry Z Makaronem
Kurczak Curry Po Wietnamsku
  • Strona Główna
  • Kuchnia Chińska
  • Kuchnia Wietnamska
  • Kuchnia Tajska
  • Kuchnia Japońska
  • Kuchnia Indyjska
  • Kuchnia Koreańska

Jak Ugotować

naucz się gotować potrawy orientalne

Kuchnia Indyjska

Kurczak Tikka Masala

tekst napisał Jacek Biesiadziński 23 kwietnia 2014
Kurczak Tikka Masala

Proporcje dla 4 osób

Kurczak Tikka Masala może być wprowadzeniem dla wielu ludzi do spotkania z kuchnią indyjską. Niektórzy twierdzą, że danie to zostało wynalezione w Wielkiej Brytanii, a nawet ze Szkocji, ku oburzeniu kucharzy w Indiach. Ale bez względu na oryginalność receptury, kurczak marynowany i skąpany w sosie pomidorowo-kremowym jest po prostu bardzo pyszny.watch full Before I Fall 2017 movie online

Jest to prosty przepis na kurczaka, tylko pamiętaj, aby danie to pokazało swoje wszystkie walory smakowe to kurczak musi się bezwzględnie marynować nie mniej niż 3 godziny.

 

Składniki:

1,5 kg kurczaka ale bez kości
1 łyżka masła
1 średnia cebula, drobno pokrojone w kostkę
1 ząbek czosnku, mielonego
Posiekana kolendra do dekoracji

Marynata:

1 szklanka jogurtu naturalnego
1 łyżeczka startego świeżego imbiru
1 łyżeczka mielonego kminku
1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
1/4 łyżeczki pieprzu cayenne (1/2 łyżeczki, jeśli lubisz dania pikantne)
1/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu

Sos:

1 łyżeczka mielonego kminku
1 łyżeczka papryki
200 gram przecieru pomidorowego
1/4 szklanki śmietany kremówki
sól do smaku

Przygotowanie:

Na samym początku musisz przygotować marynatę i włożyć do niej mięso kurczaka. Najlepiej zrób to z rana ażeby mieć zapas czasowy. W małej misce wymieszaj jogurt, imbir, kminek, kardamon, pieprz cayenne i czarny pieprz. Wlej wymieszaną marynatę na kurczaka i wcieraj ją po całym mięsie. Najlepiej jest przygotować to w szklanym naczyniu. Przykryj naczynie pokrywką albo folią spożywczą i odstaw do lodówki na minimum 3 godziny, lub jak chcesz zrobić takie danie do południa to na noc.

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni na dwie grzałki. Pokryj wnętrza naczynia do pieczenia folią aluminiową lub papierem do pieczenia, upewniając się, że zakładki idą wzdłuż boków naczynia na zewnątrz po to żeby sos nie przypalił się. Przenieś kurczaka z całą marynatą do naczynia, ścierając jak najwięcej marynaty. Piecz kurczaka 20 minut. Podczas gdy kurczak będzie się piekł możesz przygotować do niego sos. Rozgrzej dużą patelnię lub woka nad średnim ogniu, dodaj masło i poczekaj aż się rozpuści. Dodaj cebulę i smaż delikatnie, aż się cebula podsmaży na złoty kolor, tj. około 6 minut. Następnie dodaj czosnek, mielony kminek i paprykę, smaż jeszcze przez minutę. Teraz dodaj przecier pomidorowy i wszystko porządnie wymieszaj. Niech sos się dusi na małym ogniu przez 12 do 15 minut.

Podczas gdy sos dusi się na wolnym ogniu, możesz wyciągnąć kurczaka z piekarnika i podzielić go na mniejsze kawałki. Gdy sos zgęstnieje, wymieszaj ze śmietaną kremówką i z powrotem doprowadź do wrzenia. Teraz dodaj do sosu kawałki kurczaka i całość mieszaj i zdejmij z ognia. Posypać posiekaną kolendrą na górze, i podawaj z ryżem, najlepiej basmati.
Udział

Related

kardamonkminekkolendrakurczakpaprykaryżśmietana
2 komentarze
3
Facebook Twitter Google + Pinterest
Jacek Biesiadziński

Od zawsze moją pasją było gotowanie, ale jakoś moje życie się tak potoczyło, że nie mogłem się kształcić w tym kierunku. Nigdy z tej pasji jednak nie zrezygnowałem. Przez cały czas sam się uczyłem i podpatrywałem najlepszych w tej branży.   Teraz po tylu latach chciałbym przekazać Ci moją całą wiedzę. Ale dlaczego właściwie robię? Dlatego, że Ja już to wiem, a Ty być może nie.

Poprzedni Artykuł
Makaron Po Szanghaisku
Następny Artykuł
Chrupiący Kurczak Z Migdałami

Może Ten Przepis Się Tobie Spodoba

Sałatka Owocowa Z Curry

7 stycznia 2013

Na Deser

30 września 2012

Warzywa Zapiekane

31 stycznia 2013

Samosy

15 stycznia 2013

Indyjska Jajecznica

6 grudnia 2012

Pakora

26 stycznia 2013

2 komentarze

Irek 24 kwietnia 2014 - 07:57

ależ z rana nie mogę takich rzeczy oglądać 🙂 widać że kuchnia orientalna może być w całości bezglutenowa 🙂 super

Reply
Michał 18 czerwca 2014 - 13:16

Wielkie dzięki za kolejny przepis, chyba wszystkie Twoje przepisy zapiszę sobie w zeszycie i będę przyrządzał, albo moja żona będzie to robiła 🙂

Reply

Zostaw Komentarz Anuluj odpowiedź

Kategorie

  • Inne (5)
  • Kuchnia Chińska (61)
  • Kuchnia Indyjska (7)
  • Kuchnia Japońska (11)
  • Kuchnia Koreańska (4)
  • Kuchnia Tajska (11)
  • Kuchnia Wietnamska (17)
  • Moje Przepisy (1)
  • Moje Ulubione (36)
  • Uncategorized (8)

Najnowsze Wpisy

  • Smażona Marchew Z Kurczakiem I Makaronem
  • Ostra Wołowina Z Kminkiem
  • Pikantna Zupa Z Wołowiną I Makaronem
  • Sałatka Z Ryżu, Krewetek I Mango
  • Życzenia Noworoczne
  • Chow Mein Z Wiwprzowiny
  • Kurczak Z Orzechami Nerkowca
  • Wieprzowina Moo Shu
  • Kokosowe Curry Z Makaronem
  • Kurczak Curry Po Wietnamsku

Archiwum Wpisów

Popularne Artykuły

Bakłażan Po Syczuańsku

8 Kwi 2013

Wołowina Po Wietnamsku Z Fasolką Szparagową

31 Lip 2014

Wołowina Po Pekińsku

27 Lut 2013

Szklany Makaron Z Wołowiną

31 Mar 2015

Klasyka Kuchni Wietnamskiej

27 Cze 2012

Chiński Rosół

18 Mar 2014

Deser Wietnamski

5 Lis 2012

Chińska Sałatka Z Kurczakiem

5 Cze 2013

Wołowina Po Japońsku

23 Paź 2013

Pikantna Zupa Z Wołowiną I Makaronem

29 Lut 2016

Komentarze

  • Bozena o Wołowina Po Wietnamsku Z Fasolką Szparagową
  • Daniel o Wołowina Po Pekińsku
  • Jacek Biesiadziński o Kurczak Adobo
  • Iza o Kurczak Adobo
  • AM o Pikantna Zupa Z Wołowiną I Makaronem
  • arek o Ostra Wołowina Z Kminkiem
  • Michalina o Ostra Wołowina Z Kminkiem

Popularne Tagi

ananas bakłażan bazylia chili chilli ciasto curry czosnek fasola grill grzyby mun grzyby shitake imbir jajka kapusta pekińska krewetki kuchnia chińska kuchnia japońska kuchnia tajska kuchnia wietnamska kurczak limonka makaron mango marynata mleko kokosowe mąka napój ocet ryżowy olej sezamowy orzechy papryka ryż schab sezam sos hoisin sos rybny sos sojowy szalotka warzywa wieprzowina won ton wołowina zupa życzenia
  • Facebook

Copyright @ 2012-2017 - Jak Ugotować | Projekt i Wykonanie Jacek Biesiadziński

Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wrażasz zgodę na wykorzystanie plików cookies w zakresie konfiguracji Twojej przeglądarki Więcej informacji