Proporcje dla 4 osób
Kurczak Tikka Masala może być wprowadzeniem dla wielu ludzi do spotkania z kuchnią indyjską. Niektórzy twierdzą, że danie to zostało wynalezione w Wielkiej Brytanii, a nawet ze Szkocji, ku oburzeniu kucharzy w Indiach. Ale bez względu na oryginalność receptury, kurczak marynowany i skąpany w sosie pomidorowo-kremowym jest po prostu bardzo pyszny.watch full Before I Fall 2017 movie online
Jest to prosty przepis na kurczaka, tylko pamiętaj, aby danie to pokazało swoje wszystkie walory smakowe to kurczak musi się bezwzględnie marynować nie mniej niż 3 godziny.
Składniki:
1,5 kg kurczaka ale bez kości
1 łyżka masła
1 średnia cebula, drobno pokrojone w kostkę
1 ząbek czosnku, mielonego
Posiekana kolendra do dekoracji
Marynata:
1 szklanka jogurtu naturalnego
1 łyżeczka startego świeżego imbiru
1 łyżeczka mielonego kminku
1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
1/4 łyżeczki pieprzu cayenne (1/2 łyżeczki, jeśli lubisz dania pikantne)
1/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
Sos:
1 łyżeczka mielonego kminku
1 łyżeczka papryki
200 gram przecieru pomidorowego
1/4 szklanki śmietany kremówki
sól do smaku
Przygotowanie:
Na samym początku musisz przygotować marynatę i włożyć do niej mięso kurczaka. Najlepiej zrób to z rana ażeby mieć zapas czasowy. W małej misce wymieszaj jogurt, imbir, kminek, kardamon, pieprz cayenne i czarny pieprz. Wlej wymieszaną marynatę na kurczaka i wcieraj ją po całym mięsie. Najlepiej jest przygotować to w szklanym naczyniu. Przykryj naczynie pokrywką albo folią spożywczą i odstaw do lodówki na minimum 3 godziny, lub jak chcesz zrobić takie danie do południa to na noc.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni na dwie grzałki. Pokryj wnętrza naczynia do pieczenia folią aluminiową lub papierem do pieczenia, upewniając się, że zakładki idą wzdłuż boków naczynia na zewnątrz po to żeby sos nie przypalił się. Przenieś kurczaka z całą marynatą do naczynia, ścierając jak najwięcej marynaty. Piecz kurczaka 20 minut. Podczas gdy kurczak będzie się piekł możesz przygotować do niego sos. Rozgrzej dużą patelnię lub woka nad średnim ogniu, dodaj masło i poczekaj aż się rozpuści. Dodaj cebulę i smaż delikatnie, aż się cebula podsmaży na złoty kolor, tj. około 6 minut. Następnie dodaj czosnek, mielony kminek i paprykę, smaż jeszcze przez minutę. Teraz dodaj przecier pomidorowy i wszystko porządnie wymieszaj. Niech sos się dusi na małym ogniu przez 12 do 15 minut.
Podczas gdy sos dusi się na wolnym ogniu, możesz wyciągnąć kurczaka z piekarnika i podzielić go na mniejsze kawałki. Gdy sos zgęstnieje, wymieszaj ze śmietaną kremówką i z powrotem doprowadź do wrzenia. Teraz dodaj do sosu kawałki kurczaka i całość mieszaj i zdejmij z ognia. Posypać posiekaną kolendrą na górze, i podawaj z ryżem, najlepiej basmati.
Udział
2 komentarze
ależ z rana nie mogę takich rzeczy oglądać 🙂 widać że kuchnia orientalna może być w całości bezglutenowa 🙂 super
Wielkie dzięki za kolejny przepis, chyba wszystkie Twoje przepisy zapiszę sobie w zeszycie i będę przyrządzał, albo moja żona będzie to robiła 🙂