Jak Ugotować
  • Strona Główna
  • Kuchnia Chińska
  • Kuchnia Wietnamska
  • Kuchnia Tajska
  • Kuchnia Japońska
  • Kuchnia Indyjska
  • Kuchnia Koreańska
Najczęściej Czytane
Smażona Marchew Z Kurczakiem I Makaronem
Ostra Wołowina Z Kminkiem
Pikantna Zupa Z Wołowiną I Makaronem
Sałatka Z Ryżu, Krewetek I Mango
Życzenia Noworoczne
Chow Mein Z Wiwprzowiny
Kurczak Z Orzechami Nerkowca
Wieprzowina Moo Shu
Kokosowe Curry Z Makaronem
Kurczak Curry Po Wietnamsku
  • Strona Główna
  • Kuchnia Chińska
  • Kuchnia Wietnamska
  • Kuchnia Tajska
  • Kuchnia Japońska
  • Kuchnia Indyjska
  • Kuchnia Koreańska

Jak Ugotować

naucz się gotować potrawy orientalne

Kuchnia ChińskaMoje Ulubione

Kurczak Słodko-Kwaśny

tekst napisał Jacek Biesiadziński 2 stycznia 2014
Kurczak Słodko-Kwaśny

Proporcje dla 4 osób

To jest przepis na najlepszego kurczaka w słodko-kwaśnym sosie, którego możesz dostać w restauracji z jedzeniem orientalnym. Jest nieco trudniejszy niż inne przepisy, które wcześniej prezentowałem , ale jeśli naprawdę chcesz spróbować  to klasyczne danie Kuchni Chińskiej na wynos w domu, to potrzebujesz tylko  30 lub 40 minut ażeby zatracić  się w procesie gotowania.

 

Składniki:

1/2 kg piersi kurczaka, pokroić w 2cm kostki
2 białka jaj
1 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki soli
1 szklanka oleju roślinnego
1/2 łyżki mielonego czosnku
1 łyżeczka mielonego imbiru
1 szklanka pokrojonych kawałków ananasa z puszki
1 łyżeczka nasion sezamu do dekoracji

Sos:

3 łyżki wody
2 łyżki keczupu
2 łyżki soku pomarańczowego
1 1/2 łyżki octu
1 łyżka sosu Worcestershire
1 łyżka sosu sojowego
2 łyżki cukru

Przygotowanie:

Pokrojone piersi kurczaka wymieszaj z białkiem i solą a następnie mięso wrzuć do miski wypełnioną mąką ziemniaczaną. Obtocz porządnie kurczaka i strząśnij nadmiar mąki przed smażeniem. Teraz rozgrzej bardzo mocno szklankę oleju w woku. Podziel mięso na 2 porcje, dodaj pierwszą porcję kurczaka i smaż na głęboki złoty kolor przez około 3 do 4 minut. Wyjmij kurczaka łyżką cedzakową i przenieś na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem. Powtórz to samo z resztą kurczaka.

Wszystkie składniki na sos wymieszaj z sobą w misce i odstaw na bok, ażeby smaki się dobrze połączyły. Teraz odlej olej z woka tak ażeby została 1 łyżka i podgrzej na średnim ogniu ( odlany olej możesz jeszcze wykorzystać do smażenia innego mięsa). Dodaj do woka czosnek, imbir i smaż, około 20 sekund. Następnie dodaj ananasa i wcześniej przygotowany sos. Wszystko porządnie wymieszaj i doprowadź do zagotowania. Gotuj sos przez około 3 minuty na małym ogniu, w tym czasie ananas powinien trochę zmięknąć.

Teraz z powrotem dodaj kurczaka do sosu cały czas mieszając do czasu aż dobrze pokryje się sosem. Gdy mięso pokryje się sosem, wyciągnij je i przełóż do miseczek, a następnie posyp nasionami sezamu. Możesz podawać samego kurczaka lu z ryżem, najlepiej basmati. Powodzenia.

Related

ananasczosnekkurczaksezam
0 komentarz
0
Facebook Twitter Google + Pinterest
Jacek Biesiadziński

Od zawsze moją pasją było gotowanie, ale jakoś moje życie się tak potoczyło, że nie mogłem się kształcić w tym kierunku. Nigdy z tej pasji jednak nie zrezygnowałem. Przez cały czas sam się uczyłem i podpatrywałem najlepszych w tej branży.   Teraz po tylu latach chciałbym przekazać Ci moją całą wiedzę. Ale dlaczego właściwie robię? Dlatego, że Ja już to wiem, a Ty być może nie.

Poprzedni Artykuł
Życzenia Noworoczne
Następny Artykuł
Zupa Ostro-Kwaśna Z Grzybami

Może Ten Przepis Się Tobie Spodoba

Chińska Zupa

13 kwietnia 2013

Chińska Zielona Jarzynka

15 lipca 2012

Ryż Z Grzybami

20 czerwca 2013

Ziemniaki Głęboko Smażone

18 listopada 2013

Krewetki W Sosie Czosnkowym

30 września 2013

Przepis Na Smaczną Rybę

31 lipca 2012

Smaczny i Szybki Obiad

9 maja 2012

Zielone Chili Faszerowane Mięsem

7 października 2013

Japoński Deser

14 września 2012

Kurczak Z Orzechami Nerkowca

31 października 2015

Zostaw Komentarz Anuluj odpowiedź

Kategorie

  • Inne (5)
  • Kuchnia Chińska (61)
  • Kuchnia Indyjska (7)
  • Kuchnia Japońska (11)
  • Kuchnia Koreańska (4)
  • Kuchnia Tajska (11)
  • Kuchnia Wietnamska (17)
  • Moje Przepisy (1)
  • Moje Ulubione (36)
  • Uncategorized (8)

Najnowsze Wpisy

  • Smażona Marchew Z Kurczakiem I Makaronem
  • Ostra Wołowina Z Kminkiem
  • Pikantna Zupa Z Wołowiną I Makaronem
  • Sałatka Z Ryżu, Krewetek I Mango
  • Życzenia Noworoczne
  • Chow Mein Z Wiwprzowiny
  • Kurczak Z Orzechami Nerkowca
  • Wieprzowina Moo Shu
  • Kokosowe Curry Z Makaronem
  • Kurczak Curry Po Wietnamsku

Archiwum Wpisów

Popularne Artykuły

Bakłażan Po Syczuańsku

8 Kwi 2013

Wołowina Po Wietnamsku Z Fasolką Szparagową

31 Lip 2014

Wołowina Po Pekińsku

27 Lut 2013

Szklany Makaron Z Wołowiną

31 Mar 2015

Chiński Rosół

18 Mar 2014

Klasyka Kuchni Wietnamskiej

27 Cze 2012

Deser Wietnamski

5 Lis 2012

Chińska Sałatka Z Kurczakiem

5 Cze 2013

Wołowina Po Japońsku

23 Paź 2013

Pikantna Zupa Z Wołowiną I Makaronem

29 Lut 2016

Komentarze

  • Bozena o Wołowina Po Wietnamsku Z Fasolką Szparagową
  • Daniel o Wołowina Po Pekińsku
  • Jacek Biesiadziński o Kurczak Adobo
  • Iza o Kurczak Adobo
  • AM o Pikantna Zupa Z Wołowiną I Makaronem
  • arek o Ostra Wołowina Z Kminkiem
  • Michalina o Ostra Wołowina Z Kminkiem

Popularne Tagi

ananas bakłażan bazylia chili chilli ciasto curry czosnek fasola grill grzyby mun grzyby shitake imbir jajka kapusta pekińska krewetki kuchnia chińska kuchnia japońska kuchnia tajska kuchnia wietnamska kurczak limonka makaron mango marynata mleko kokosowe mąka napój ocet ryżowy olej sezamowy orzechy papryka ryż schab sezam sos hoisin sos rybny sos sojowy szalotka warzywa wieprzowina won ton wołowina zupa życzenia
  • Facebook

Copyright @ 2012-2017 - Jak Ugotować | Projekt i Wykonanie Jacek Biesiadziński

Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wrażasz zgodę na wykorzystanie plików cookies w zakresie konfiguracji Twojej przeglądarki Więcej informacji