Proporcje dla 4 osób
To jest przepis na najlepszego kurczaka w słodko-kwaśnym sosie, którego możesz dostać w restauracji z jedzeniem orientalnym. Jest nieco trudniejszy niż inne przepisy, które wcześniej prezentowałem , ale jeśli naprawdę chcesz spróbować to klasyczne danie Kuchni Chińskiej na wynos w domu, to potrzebujesz tylko 30 lub 40 minut ażeby zatracić się w procesie gotowania.
Składniki:
1/2 kg piersi kurczaka, pokroić w 2cm kostki
2 białka jaj
1 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki soli
1 szklanka oleju roślinnego
1/2 łyżki mielonego czosnku
1 łyżeczka mielonego imbiru
1 szklanka pokrojonych kawałków ananasa z puszki
1 łyżeczka nasion sezamu do dekoracji
Sos:
3 łyżki wody
2 łyżki keczupu
2 łyżki soku pomarańczowego
1 1/2 łyżki octu
1 łyżka sosu Worcestershire
1 łyżka sosu sojowego
2 łyżki cukru
Przygotowanie:
Pokrojone piersi kurczaka wymieszaj z białkiem i solą a następnie mięso wrzuć do miski wypełnioną mąką ziemniaczaną. Obtocz porządnie kurczaka i strząśnij nadmiar mąki przed smażeniem. Teraz rozgrzej bardzo mocno szklankę oleju w woku. Podziel mięso na 2 porcje, dodaj pierwszą porcję kurczaka i smaż na głęboki złoty kolor przez około 3 do 4 minut. Wyjmij kurczaka łyżką cedzakową i przenieś na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem. Powtórz to samo z resztą kurczaka.
Wszystkie składniki na sos wymieszaj z sobą w misce i odstaw na bok, ażeby smaki się dobrze połączyły. Teraz odlej olej z woka tak ażeby została 1 łyżka i podgrzej na średnim ogniu ( odlany olej możesz jeszcze wykorzystać do smażenia innego mięsa). Dodaj do woka czosnek, imbir i smaż, około 20 sekund. Następnie dodaj ananasa i wcześniej przygotowany sos. Wszystko porządnie wymieszaj i doprowadź do zagotowania. Gotuj sos przez około 3 minuty na małym ogniu, w tym czasie ananas powinien trochę zmięknąć.
Teraz z powrotem dodaj kurczaka do sosu cały czas mieszając do czasu aż dobrze pokryje się sosem. Gdy mięso pokryje się sosem, wyciągnij je i przełóż do miseczek, a następnie posyp nasionami sezamu. Możesz podawać samego kurczaka lu z ryżem, najlepiej basmati. Powodzenia.