Kurczak w Pysznym Sosie
Czas przygotowania: 1 godz
Proporcje: dla 2-3 osób
Przepis na tego kurczaka znalazłem dawno temu w książce podróżniczej faceta, który zamieścił ten przepis z adnotacją, że jest to najlepsza potrawa z kurczaka, jaką jadł w Chinach i chyba miał rację.
Składniki:
1 kg skrzydełek kurczaka
1 posiekana dymka (tylko biała część)
2 małe papryczki chilli posiekane
olej do smażenia
Ciasto:
1,5 łyżki sosu sojowego
0,5 łyżeczki białego pieprzu
1 jajko
0,5 szklanki mąki kukurydzianej
Sos:
1 łyżka mąki kukurydzianej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka wody
1 ząbek czosnku wyciśniętego przez praskę
1 łyżeczka imbiru w proszku
3 łyżki cukru
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka octu ryżowego
1 łyżka wina ryżowego
0,5 szklanki bulionu (może być z kostki rosołowej)
Przygotowanie:
Na samym początku trzeba zająć się przygotowaniem sosu. W tym celu połącz wszystkie składniki sosu i mieszaj aż rozpuści się cukier. Wymieszany sos wstaw do lodówki na 20 minut. Następnie posiekaj dymkę i chili i odstaw na bok. Teraz wymieszaj składniki ciasta i odstaw na chwilę. Wypłucz skrzydełka, a następnie dokładnie je osusz papierowym ręcznikiem. Jeżeli skrzydełka będą mokre to ciasto może po nich spływać.
Tak osuszone skrzydełka wkładaj do ciasta i obtaczaj ażeby całe mięso było pokryte ciastem. Smaż kurczaka w gorącym oleju na chrupiąco (kawałki wkładaj do oleju pojedynczo, zapobienie to ich sklejaniu). Po wyciągnięciu mięsa odsącz z oleju na papierowym ręczniku. W woku rozgrzej 1 łyżkę oleju. Smaż krótko dymkę i papryczki chili. Wyciągnij sos z lodówki zamieszaj i wlej do woka, mieszaj do momentu aż sos zgęstnieje. Teraz dodaj kurczaka i wszystko razem wymieszaj.download film Dunkirk 2017
Podawaj natychmiast, ażeby kurczak nie stracił chrupkości.