Jak Ugotować
  • Strona Główna
  • Kuchnia Chińska
  • Kuchnia Wietnamska
  • Kuchnia Tajska
  • Kuchnia Japońska
  • Kuchnia Indyjska
  • Kuchnia Koreańska
Najczęściej Czytane
Smażona Marchew Z Kurczakiem I Makaronem
Ostra Wołowina Z Kminkiem
Pikantna Zupa Z Wołowiną I Makaronem
Sałatka Z Ryżu, Krewetek I Mango
Życzenia Noworoczne
Chow Mein Z Wiwprzowiny
Kurczak Z Orzechami Nerkowca
Wieprzowina Moo Shu
Kokosowe Curry Z Makaronem
Kurczak Curry Po Wietnamsku
  • Strona Główna
  • Kuchnia Chińska
  • Kuchnia Wietnamska
  • Kuchnia Tajska
  • Kuchnia Japońska
  • Kuchnia Indyjska
  • Kuchnia Koreańska

Jak Ugotować

naucz się gotować potrawy orientalne

Kuchnia Chińska

Kurczak Generała Tso

tekst napisał Jacek Biesiadziński 21 lutego 2013
Kurczak Generała Tso

 

Kurczak w Pysznym Sosie

Czas przygotowania: 1 godz
Proporcje: dla 2-3 osób

Przepis na tego kurczaka znalazłem dawno temu w książce podróżniczej faceta, który zamieścił ten przepis z adnotacją, że jest to najlepsza potrawa z kurczaka, jaką jadł w Chinach i chyba miał rację.

 

Składniki:

1 kg skrzydełek kurczaka
1 posiekana dymka (tylko biała część)
2 małe papryczki chilli posiekane
olej do smażenia

Ciasto:

1,5 łyżki sosu sojowego
0,5 łyżeczki białego pieprzu
1 jajko
0,5 szklanki mąki kukurydzianej

Sos:

1 łyżka mąki kukurydzianej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka wody
1 ząbek czosnku wyciśniętego przez praskę
1 łyżeczka imbiru w proszku
3 łyżki cukru
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka octu ryżowego
1 łyżka wina ryżowego
0,5 szklanki bulionu (może być z kostki rosołowej)

Przygotowanie:

Na samym początku trzeba zająć się przygotowaniem sosu. W tym celu połącz wszystkie składniki sosu i mieszaj aż rozpuści się cukier. Wymieszany sos wstaw do lodówki na 20 minut. Następnie posiekaj dymkę i chili i odstaw na bok. Teraz wymieszaj składniki ciasta i odstaw na chwilę. Wypłucz skrzydełka, a następnie dokładnie je osusz papierowym ręcznikiem. Jeżeli skrzydełka będą mokre to ciasto może po nich spływać.

Tak osuszone skrzydełka wkładaj do ciasta i obtaczaj ażeby całe mięso było pokryte ciastem. Smaż kurczaka w gorącym oleju na chrupiąco (kawałki wkładaj do oleju pojedynczo, zapobienie to ich sklejaniu). Po wyciągnięciu mięsa odsącz z oleju na papierowym ręczniku. W woku rozgrzej 1 łyżkę oleju. Smaż krótko dymkę i papryczki chili. Wyciągnij sos z lodówki zamieszaj i wlej do woka, mieszaj do momentu aż sos zgęstnieje. Teraz dodaj kurczaka i wszystko razem wymieszaj.download film Dunkirk 2017

Podawaj natychmiast, ażeby kurczak nie stracił chrupkości.

Podobne

chilikurczakocet ryżowysos sojowy
0 komentarz
0
Facebook Twitter Google + Pinterest
Jacek Biesiadziński

Od zawsze moją pasją było gotowanie, ale jakoś moje życie się tak potoczyło, że nie mogłem się kształcić w tym kierunku. Nigdy z tej pasji jednak nie zrezygnowałem. Przez cały czas sam się uczyłem i podpatrywałem najlepszych w tej branży.   Teraz po tylu latach chciałbym przekazać Ci moją całą wiedzę. Ale dlaczego właściwie robię? Dlatego, że Ja już to wiem, a Ty być może nie.

Poprzedni Artykuł
Kurczak z Fasolką
Następny Artykuł
Wołowina Po Pekińsku

Może Ten Przepis Się Tobie Spodoba

Wieprzowina Moo Shu

30 września 2015

Chiński Rosół

9 lipca 2012

Ryż Z Grzybami

20 czerwca 2013

Prostota i Szybkość

6 maja 2012

Dodatek Kuchni Chińskej

20 września 2012

Słodkie Chipsy Sezamowe

21 stycznia 2015

Szklany Makaron Z Wołowiną

31 marca 2015

Przepis Na Smaczną Rybę

31 lipca 2012

Makaron Z Ulicy

5 października 2012

Ostra Wołowina Z Kminkiem

31 marca 2016

Zostaw Komentarz Anuluj odpowiedź

Kategorie

  • Inne (5)
  • Kuchnia Chińska (61)
  • Kuchnia Indyjska (7)
  • Kuchnia Japońska (11)
  • Kuchnia Koreańska (4)
  • Kuchnia Tajska (11)
  • Kuchnia Wietnamska (17)
  • Moje Przepisy (1)
  • Moje Ulubione (36)
  • Uncategorized (8)

Najnowsze Wpisy

  • Smażona Marchew Z Kurczakiem I Makaronem
  • Ostra Wołowina Z Kminkiem
  • Pikantna Zupa Z Wołowiną I Makaronem
  • Sałatka Z Ryżu, Krewetek I Mango
  • Życzenia Noworoczne
  • Chow Mein Z Wiwprzowiny
  • Kurczak Z Orzechami Nerkowca
  • Wieprzowina Moo Shu
  • Kokosowe Curry Z Makaronem
  • Kurczak Curry Po Wietnamsku

Archiwum Wpisów

Popularne Artykuły

Bakłażan Po Syczuańsku

8 Kwi 2013

Wołowina Po Wietnamsku Z Fasolką Szparagową

31 Lip 2014

Chiński Rosół

18 Mar 2014

Szklany Makaron Z Wołowiną

31 Mar 2015

Deser Wietnamski

5 Lis 2012

Wołowina Po Pekińsku

27 Lut 2013

Klasyka Kuchni Wietnamskiej

27 Cze 2012

Chińska Sałatka Z Kurczakiem

5 Cze 2013

Pikantna Zupa Z Wołowiną I Makaronem

29 Lut 2016

Zupa Rybna Z Tofu

18 Mar 2013

Komentarze

  • Jacek Biesiadziński o Kurczak Adobo
  • Iza o Kurczak Adobo
  • AM o Pikantna Zupa Z Wołowiną I Makaronem
  • arek o Ostra Wołowina Z Kminkiem
  • Michalina o Ostra Wołowina Z Kminkiem
  • Wiktoria o Sałatka Z Ryżu, Krewetek I Mango
  • arturek105 o Chow Mein Z Wiwprzowiny

Popularne Tagi

ananas bakłażan bazylia chili chilli ciasto curry czosnek fasola grill grzyby mun grzyby shitake imbir jajka kapusta pekińska krewetki kuchnia chińska kuchnia japońska kuchnia tajska kuchnia wietnamska kurczak limonka makaron mango marynata mleko kokosowe mąka napój ocet ryżowy olej sezamowy orzechy papryka ryż schab sezam sos hoisin sos rybny sos sojowy szalotka warzywa wieprzowina won ton wołowina zupa życzenia
  • Facebook

Copyright @ 2012-2017 - Jak Ugotować | Projekt i Wykonanie Jacek Biesiadziński

Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wrażasz zgodę na wykorzystanie plików cookies w zakresie konfiguracji Twojej przeglądarki Więcej informacji