Jak Ugotować
  • Strona Główna
  • Kuchnia Chińska
  • Kuchnia Wietnamska
  • Kuchnia Tajska
  • Kuchnia Japońska
  • Kuchnia Indyjska
  • Kuchnia Koreańska
Najczęściej Czytane
Smażona Marchew Z Kurczakiem I Makaronem
Ostra Wołowina Z Kminkiem
Pikantna Zupa Z Wołowiną I Makaronem
Sałatka Z Ryżu, Krewetek I Mango
Życzenia Noworoczne
Chow Mein Z Wiwprzowiny
Kurczak Z Orzechami Nerkowca
Wieprzowina Moo Shu
Kokosowe Curry Z Makaronem
Kurczak Curry Po Wietnamsku
  • Strona Główna
  • Kuchnia Chińska
  • Kuchnia Wietnamska
  • Kuchnia Tajska
  • Kuchnia Japońska
  • Kuchnia Indyjska
  • Kuchnia Koreańska

Jak Ugotować

naucz się gotować potrawy orientalne

Kuchnia Wietnamska

Kurczak Curry Po Wietnamsku

tekst napisał Jacek Biesiadziński 31 lipca 2015
Kurczak Curry Po Wietnamsku

 

Proporcje dla 4 osób

Prawda, kurczak curry po wietnamsku jest mniej popularny niż curry tajskie lub indyjskie ale ten przepis jest łagodniejszy i lżejszy niż wcześniej wymienione sławniejsze odmiany tego dania, a mleko kokosowe dodaje puszystości i zwiększa ogólny smak tego dania. W zależności od nastroju i pory roku możesz curry podawać z ogrzanymi bagietkami (wpływy francuskie) lub ryżem.

Faktem natomiast jest, podobnie jak inne curry to danie zawsze jest pyszne następnego dnia.

 

 

Składniki:

1 limonka (starta skórka z całej limonki)
4 podudzia kurczaka
1 średnia cebula, pokrojona w kostkę
1 posiekany ząbek czosnku
1 puszka mleka kokosowego
2 szklanki bulionu z kurczaka
2 marchewki, obrane i pokrojone w duże kawałki wielkości kęsa
2 ziemniaki, obrane i pokrojone w duże kawałki wielkości kęsa
1,5 łyżki sosu rybnego
1 łyżka cukru
1,5 łyżki curry w proszku lub gotowego w słoiku
trochę chilli (opcjonalnie dla lubiących pikanterię)
kolendra lub bazylia do dekoracji

Przygotowanie:

Opłucz mięso kurczaka i wytrzyj każde podudzie do sucha ręcznikiem papierowym. Rozgrzej wok lub głęboką patelnię na dużym ogniu. Gdy olej będzie gorący, podsmaż kurczaka skórą do dołu około 2 do 3 minut, aż skóra nabierze złotego koloru, następnie przerzuć kurczaka na drugą stronę i smaż od 1 do 2 minut. Wyjmij kurczaka i odstaw na talerz.

Obniż ciepło woka do połowy i dodaj cebulę oraz czosnek i smaż przez około 2 minuty, aż cebula stanie się przezroczysta. Teraz włóż kurczaka z powrotem do woka, a następnie dodaj mleko kokosowe, bulion z kurczaka, skórkę limonki, sos rybny, cukier, curry, chili (opcjonalnie). Doprowadź ciecz do wrzenia i duś mięso przez 3 minuty. Wrzuć do woka marchew i ziemniaki. Gotuj bez przykrycia przez około 25 do 30 minut, aż ziemniaki i marchewki będą miękkie, a płyn zmniejsza się o połowę.

Gotowe curry po wietnamsku przenieś do głębokiego naczynia, udekoruj liśćmi kolendry lub bazylii i podawaj na ciepło z chrupiącą bagietką francuską lub ryżem.

Related

bazyliacurrykuchnia wietnamskakurczak
3 komentarze
0
Facebook Twitter Google + Pinterest
Jacek Biesiadziński

Od zawsze moją pasją było gotowanie, ale jakoś moje życie się tak potoczyło, że nie mogłem się kształcić w tym kierunku. Nigdy z tej pasji jednak nie zrezygnowałem. Przez cały czas sam się uczyłem i podpatrywałem najlepszych w tej branży.   Teraz po tylu latach chciałbym przekazać Ci moją całą wiedzę. Ale dlaczego właściwie robię? Dlatego, że Ja już to wiem, a Ty być może nie.

Poprzedni Artykuł
Koreański Sos Sojowy Do Maczania
Następny Artykuł
Kokosowe Curry Z Makaronem

Może Ten Przepis Się Tobie Spodoba

Kurczak z Fasolką

13 lutego 2013

Smażona Marchew Z Kurczakiem I Makaronem

30 maja 2016

Klasyka Kuchni Wietnamskiej

27 czerwca 2012

Klasyka z Wietnamu

20 lipca 2012

Kulki Ryżowe Z Arachidami

27 maja 2014

Dodatek Do Sajgonek

6 września 2012

Mango Z Kleistym Ryżem

17 lutego 2014

Wołowina Po Wietnamsku Z Fasolką Szparagową

31 lipca 2014

Dodatek Do Grilla

23 lipca 2012

Kuchnia Wietnamska

17 lipca 2012

3 komentarze

Marcin 4 sierpnia 2015 - 13:55

Wygląda nieźle i bardzo prosto jak na wietnamską kuchnię (ta bowiem kojarzyła mi się zawsze z trudnymi przepisami). Muszę spróbować.

Reply
Jacek Biesiadziński 8 sierpnia 2015 - 10:42

Obowiązkowo 🙂 Jak w każdej kuchni są przepisy łatwe i trudne, ten jest łatwy i każdy kto przeczyta go może spokojnie bez wiedzy i praktyki kulinarnej zrobić dla siebie.

Reply
Megaoutdoor 24 sierpnia 2015 - 11:20

I wygląda nieźle, i nie wydaje się trudne w przygotowaniu – zarezerwuje sobie jakiś weekend na tę potrawę 🙂

Reply

Zostaw Komentarz Anuluj odpowiedź

Kategorie

  • Inne (5)
  • Kuchnia Chińska (61)
  • Kuchnia Indyjska (7)
  • Kuchnia Japońska (11)
  • Kuchnia Koreańska (4)
  • Kuchnia Tajska (11)
  • Kuchnia Wietnamska (17)
  • Moje Przepisy (1)
  • Moje Ulubione (36)
  • Uncategorized (8)

Najnowsze Wpisy

  • Smażona Marchew Z Kurczakiem I Makaronem
  • Ostra Wołowina Z Kminkiem
  • Pikantna Zupa Z Wołowiną I Makaronem
  • Sałatka Z Ryżu, Krewetek I Mango
  • Życzenia Noworoczne
  • Chow Mein Z Wiwprzowiny
  • Kurczak Z Orzechami Nerkowca
  • Wieprzowina Moo Shu
  • Kokosowe Curry Z Makaronem
  • Kurczak Curry Po Wietnamsku

Archiwum Wpisów

Popularne Artykuły

Bakłażan Po Syczuańsku

8 Kwi 2013

Wołowina Po Wietnamsku Z Fasolką Szparagową

31 Lip 2014

Wołowina Po Pekińsku

27 Lut 2013

Szklany Makaron Z Wołowiną

31 Mar 2015

Chiński Rosół

18 Mar 2014

Klasyka Kuchni Wietnamskiej

27 Cze 2012

Deser Wietnamski

5 Lis 2012

Chińska Sałatka Z Kurczakiem

5 Cze 2013

Pikantna Zupa Z Wołowiną I Makaronem

29 Lut 2016

Wołowina Po Japońsku

23 Paź 2013

Komentarze

  • Bozena o Wołowina Po Wietnamsku Z Fasolką Szparagową
  • Daniel o Wołowina Po Pekińsku
  • Jacek Biesiadziński o Kurczak Adobo
  • Iza o Kurczak Adobo
  • AM o Pikantna Zupa Z Wołowiną I Makaronem
  • arek o Ostra Wołowina Z Kminkiem
  • Michalina o Ostra Wołowina Z Kminkiem

Popularne Tagi

ananas bakłażan bazylia chili chilli ciasto curry czosnek fasola grill grzyby mun grzyby shitake imbir jajka kapusta pekińska krewetki kuchnia chińska kuchnia japońska kuchnia tajska kuchnia wietnamska kurczak limonka makaron mango marynata mleko kokosowe mąka napój ocet ryżowy olej sezamowy orzechy papryka ryż schab sezam sos hoisin sos rybny sos sojowy szalotka warzywa wieprzowina won ton wołowina zupa życzenia
  • Facebook

Copyright @ 2012-2017 - Jak Ugotować | Projekt i Wykonanie Jacek Biesiadziński

Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wrażasz zgodę na wykorzystanie plików cookies w zakresie konfiguracji Twojej przeglądarki Więcej informacji