Jak Ugotować
  • Strona Główna
  • Kuchnia Chińska
  • Kuchnia Wietnamska
  • Kuchnia Tajska
  • Kuchnia Japońska
  • Kuchnia Indyjska
  • Kuchnia Koreańska
Najczęściej Czytane
Smażona Marchew Z Kurczakiem I Makaronem
Ostra Wołowina Z Kminkiem
Pikantna Zupa Z Wołowiną I Makaronem
Sałatka Z Ryżu, Krewetek I Mango
Życzenia Noworoczne
Chow Mein Z Wiwprzowiny
Kurczak Z Orzechami Nerkowca
Wieprzowina Moo Shu
Kokosowe Curry Z Makaronem
Kurczak Curry Po Wietnamsku
  • Strona Główna
  • Kuchnia Chińska
  • Kuchnia Wietnamska
  • Kuchnia Tajska
  • Kuchnia Japońska
  • Kuchnia Indyjska
  • Kuchnia Koreańska

Jak Ugotować

naucz się gotować potrawy orientalne

Kuchnia Wietnamska

Kurczak Adobo

tekst napisał Jacek Biesiadziński 31 sierpnia 2014
Kurczak Adobo

 

Znudził Ci się kurczak na obiad? Jeśli tak to koniecznie musisz spróbować Kurczaka Adobo. Oryginalny przepis pochodzi z Filipin ale ten jest bardziej popularny w Wietnamie i południowo-wschodniej Azji. Samo przygotowanie potrawy już urzeka niesamowitym aromatem, który wydobywa się z woka, co jeszcze bardziej wzmaga naszą chęć zjedzenia tego kurczaka.

 

Proporcje dla 4 osób

Składniki:

1,5 kg nóżek kurczaka
2 łyżki oleju roślinnego
1 posiekana duża cebula
2 posiekane ząbki czosnku
1/4 szklanki octu jabłkowego
1/4 filiżanki sosu sojowego
1/2 szklanki wody
3 łyżki miodu
1 liść laurowy
1/2 łyżeczki papryki
1/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
1 limonka

Przygotowanie:

Kurczaka umyj, a nadmiar wody wytrzyj ręcznikiem papierowym porządnie ze wszystkich stron (w przeciwnym razie, uważaj na rozpryskujący olej kiedy będziesz podsmażać kurczaka.) W woku lub dużej patelni rozgrzej olej, na średnim ogniu. Podsmażaj kurczaka z jednej strony, aż skóra nabierze złotego koloru, tj. około 5 minut, a następnie przekręć kurczaka na drugą stronę i podsmażaj przez kolejne 5 minut.

Rozsyp pokrojoną cebulę na kurczaka, wlej ocet, sos sojowy, wodę i doprowadzić do wrzenia. Dodaj jeszcze miód, liść laurowy, paprykę i pieprz. Podgrzewaj wszystko na małym ogniu przez 30 minut i ciesz się aromatem, który będzie rozchodził się po mieszkaniu.

Podawać na gorąco z ryżem, możesz jeszcze potrawę udekorowć kawałkami limonki.

Related

kuchnia wietnamskakurczaksos sojowy
20 komentarzy
3
Facebook Twitter Google + Pinterest
Jacek Biesiadziński

Od zawsze moją pasją było gotowanie, ale jakoś moje życie się tak potoczyło, że nie mogłem się kształcić w tym kierunku. Nigdy z tej pasji jednak nie zrezygnowałem. Przez cały czas sam się uczyłem i podpatrywałem najlepszych w tej branży.   Teraz po tylu latach chciałbym przekazać Ci moją całą wiedzę. Ale dlaczego właściwie robię? Dlatego, że Ja już to wiem, a Ty być może nie.

Poprzedni Artykuł
Wołowina Po Wietnamsku Z Fasolką Szparagową
Następny Artykuł
Zupa Pomidorowa Z Jajkiem

Może Ten Przepis Się Tobie Spodoba

Wołowina Po Wietnamsku Z Fasolką Szparagową

31 lipca 2014

Deser Wietnamski

5 listopada 2012

Kuchnia Wietnamska

17 lipca 2012

Klasyka Kuchni Wietnamskiej

27 czerwca 2012

Kurczak Curry Po Wietnamsku

31 lipca 2015

Wieprzowina Karmelizowana

27 stycznia 2014

Sałatka Z Ryżu, Krewetek I Mango

29 stycznia 2016

Kulki Ryżowe Z Arachidami

27 maja 2014

Klasyka z Wietnamu

20 lipca 2012

Wietnamska Sałatka Z Pomelo

11 grudnia 2013

20 komentarzy

Psychol 3 września 2014 - 13:29

Bardzo dziękuję za przepis. Szukałem coś nowego do zrobienia i właśnie mi się udało znaleźć na Twojej stronie.

Reply
Jacek Biesiadziński 29 września 2014 - 12:50

Szukaj dalej bo wiele innych przepisów czeka TUTAJ na Ciebie 🙂

Reply
Krzysiek z marketmedia24.pl 4 września 2014 - 09:24

Wygląda pysznie 🙂

Reply
Bartek 10 września 2014 - 15:54

Zawsze lubiłem kurczaki właśnie w takim sosie. Wyglądają na prawdę smakowicie. Chyba dam się skusić jutro na te Twoje orientalne kurczaczki.

Reply
Reishi 26 września 2014 - 11:29

Pysznie wygląda. Ciekawe, jak smaczne 🙂

Reply
Jacek Biesiadziński 29 września 2014 - 12:43

Potrzeba prostej rzeczy. Zrobić to danie 🙂

Reply
Kamil 26 września 2014 - 14:34

Tak, kurczak już mi się trochę znudził więc przepis jak znalazł 🙂 Do tego przepis nie wygląda na skomplikowany, co jest zawsze na plus. Dziś wieczorem czekam na aromat!

Reply
Sushi maniak 30 września 2014 - 09:48

Co by nie mówić, wygląda bardzo apetycznie, a i wykonanie zachęcające. To cieszy, tym bardziej że tak naprawdę to kurczak nie może się znudzić. Może zabraknąć natomiast pomysłu na jego wykonanie. 🙂

Reply
Adam 1 października 2014 - 18:41

Zapowiada się naprawdę ciekawie. I na zdjęciu wygląda przepysznie 🙂 Mam nadzieje że i mi tak wyjdzie 🙂

Reply
Jacek Biesiadziński 21 października 2014 - 23:13

Oczywiście, nie ma innego wyjścia 🙂

Reply
Sylwester Nowecki 9 października 2014 - 11:30

Wykonanie proste a efekt wizualny świetny i zachęcający. Na pewno musi to być smaczne, aż ślinka leci na sam widok 🙂 Muszę żonę przekonać aby przyrządziła taki sam smakołyk 🙂

Reply
Jacek Biesiadziński 21 października 2014 - 23:02

Mam lepszy pomysł, przygotuj sam i zaskocz żonę. Co Ty na to?

Reply
Reishi 9 października 2014 - 13:32

No smacznie to wygląda. Lubię jeść kurczaki a najbardziej panierowane. Ciekawe, jak te smakują 🙂

Reply
Maciek 15 października 2014 - 09:31

wygląda na bardzo sma

Reply
Dawid 15 października 2014 - 15:44

Robiłem to i biją na łeb wszytskie inne danie z kurczakiem jakie do tej pory jadłem.

Reply
Jacek Biesiadziński 21 października 2014 - 22:59

Też uwielbiam takiego kurczaka. Kuchnia Chińska nigdy nie będzie nudna i monotonna, bo nie trzyma się sztywno ram. Zawsze samemu można zmodyfikować każde danie.

Reply
serwis sprężarek śrubowych 28 października 2014 - 08:57

Hmm, bardzo nietypowy przepis,ale ciekawy, lubię dania z woka. Chociaż jak dla mnie brakuję tu jakiejś ostrzejszej przyprawy 🙂

Reply
Jacek Biesiadziński 4 listopada 2014 - 13:47

Ten przepis nie jest sztywny, możesz go samemu modyfikować jak Ci się podoba. Jeżeli lubisz ostre potrawy, to możesz dodać imbiru mielonego lub pieprzu kajeńskiego.

Reply
Iza 19 czerwca 2018 - 13:59

Czym się różnią szklanka od filiżanki?

Reply
Jacek Biesiadziński 3 lipca 2018 - 15:19

Szklanka ma 250 ml a filiżanka 150 ml

Reply

Zostaw Komentarz Anuluj odpowiedź

Kategorie

  • Inne (5)
  • Kuchnia Chińska (61)
  • Kuchnia Indyjska (7)
  • Kuchnia Japońska (11)
  • Kuchnia Koreańska (4)
  • Kuchnia Tajska (11)
  • Kuchnia Wietnamska (17)
  • Moje Przepisy (1)
  • Moje Ulubione (36)
  • Uncategorized (8)

Najnowsze Wpisy

  • Smażona Marchew Z Kurczakiem I Makaronem
  • Ostra Wołowina Z Kminkiem
  • Pikantna Zupa Z Wołowiną I Makaronem
  • Sałatka Z Ryżu, Krewetek I Mango
  • Życzenia Noworoczne
  • Chow Mein Z Wiwprzowiny
  • Kurczak Z Orzechami Nerkowca
  • Wieprzowina Moo Shu
  • Kokosowe Curry Z Makaronem
  • Kurczak Curry Po Wietnamsku

Archiwum Wpisów

Popularne Artykuły

Bakłażan Po Syczuańsku

8 Kwi 2013

Wołowina Po Wietnamsku Z Fasolką Szparagową

31 Lip 2014

Wołowina Po Pekińsku

27 Lut 2013

Szklany Makaron Z Wołowiną

31 Mar 2015

Chiński Rosół

18 Mar 2014

Klasyka Kuchni Wietnamskiej

27 Cze 2012

Deser Wietnamski

5 Lis 2012

Chińska Sałatka Z Kurczakiem

5 Cze 2013

Pikantna Zupa Z Wołowiną I Makaronem

29 Lut 2016

Wołowina Po Japońsku

23 Paź 2013

Komentarze

  • Bozena o Wołowina Po Wietnamsku Z Fasolką Szparagową
  • Daniel o Wołowina Po Pekińsku
  • Jacek Biesiadziński o Kurczak Adobo
  • Iza o Kurczak Adobo
  • AM o Pikantna Zupa Z Wołowiną I Makaronem
  • arek o Ostra Wołowina Z Kminkiem
  • Michalina o Ostra Wołowina Z Kminkiem

Popularne Tagi

ananas bakłażan bazylia chili chilli ciasto curry czosnek fasola grill grzyby mun grzyby shitake imbir jajka kapusta pekińska krewetki kuchnia chińska kuchnia japońska kuchnia tajska kuchnia wietnamska kurczak limonka makaron mango marynata mleko kokosowe mąka napój ocet ryżowy olej sezamowy orzechy papryka ryż schab sezam sos hoisin sos rybny sos sojowy szalotka warzywa wieprzowina won ton wołowina zupa życzenia
  • Facebook

Copyright @ 2012-2017 - Jak Ugotować | Projekt i Wykonanie Jacek Biesiadziński

Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wrażasz zgodę na wykorzystanie plików cookies w zakresie konfiguracji Twojej przeglądarki Więcej informacji