Znudził Ci się kurczak na obiad? Jeśli tak to koniecznie musisz spróbować Kurczaka Adobo. Oryginalny przepis pochodzi z Filipin ale ten jest bardziej popularny w Wietnamie i południowo-wschodniej Azji. Samo przygotowanie potrawy już urzeka niesamowitym aromatem, który wydobywa się z woka, co jeszcze bardziej wzmaga naszą chęć zjedzenia tego kurczaka.
Proporcje dla 4 osób
Składniki:
1,5 kg nóżek kurczaka
2 łyżki oleju roślinnego
1 posiekana duża cebula
2 posiekane ząbki czosnku
1/4 szklanki octu jabłkowego
1/4 filiżanki sosu sojowego
1/2 szklanki wody
3 łyżki miodu
1 liść laurowy
1/2 łyżeczki papryki
1/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
1 limonka
Przygotowanie:
Kurczaka umyj, a nadmiar wody wytrzyj ręcznikiem papierowym porządnie ze wszystkich stron (w przeciwnym razie, uważaj na rozpryskujący olej kiedy będziesz podsmażać kurczaka.) W woku lub dużej patelni rozgrzej olej, na średnim ogniu. Podsmażaj kurczaka z jednej strony, aż skóra nabierze złotego koloru, tj. około 5 minut, a następnie przekręć kurczaka na drugą stronę i podsmażaj przez kolejne 5 minut.
Rozsyp pokrojoną cebulę na kurczaka, wlej ocet, sos sojowy, wodę i doprowadzić do wrzenia. Dodaj jeszcze miód, liść laurowy, paprykę i pieprz. Podgrzewaj wszystko na małym ogniu przez 30 minut i ciesz się aromatem, który będzie rozchodził się po mieszkaniu.
Podawać na gorąco z ryżem, możesz jeszcze potrawę udekorowć kawałkami limonki.
20 komentarzy
Bardzo dziękuję za przepis. Szukałem coś nowego do zrobienia i właśnie mi się udało znaleźć na Twojej stronie.
Szukaj dalej bo wiele innych przepisów czeka TUTAJ na Ciebie 🙂
Wygląda pysznie 🙂
Zawsze lubiłem kurczaki właśnie w takim sosie. Wyglądają na prawdę smakowicie. Chyba dam się skusić jutro na te Twoje orientalne kurczaczki.
Pysznie wygląda. Ciekawe, jak smaczne 🙂
Potrzeba prostej rzeczy. Zrobić to danie 🙂
Tak, kurczak już mi się trochę znudził więc przepis jak znalazł 🙂 Do tego przepis nie wygląda na skomplikowany, co jest zawsze na plus. Dziś wieczorem czekam na aromat!
Co by nie mówić, wygląda bardzo apetycznie, a i wykonanie zachęcające. To cieszy, tym bardziej że tak naprawdę to kurczak nie może się znudzić. Może zabraknąć natomiast pomysłu na jego wykonanie. 🙂
Zapowiada się naprawdę ciekawie. I na zdjęciu wygląda przepysznie 🙂 Mam nadzieje że i mi tak wyjdzie 🙂
Oczywiście, nie ma innego wyjścia 🙂
Wykonanie proste a efekt wizualny świetny i zachęcający. Na pewno musi to być smaczne, aż ślinka leci na sam widok 🙂 Muszę żonę przekonać aby przyrządziła taki sam smakołyk 🙂
Mam lepszy pomysł, przygotuj sam i zaskocz żonę. Co Ty na to?
No smacznie to wygląda. Lubię jeść kurczaki a najbardziej panierowane. Ciekawe, jak te smakują 🙂
wygląda na bardzo sma
Robiłem to i biją na łeb wszytskie inne danie z kurczakiem jakie do tej pory jadłem.
Też uwielbiam takiego kurczaka. Kuchnia Chińska nigdy nie będzie nudna i monotonna, bo nie trzyma się sztywno ram. Zawsze samemu można zmodyfikować każde danie.
Hmm, bardzo nietypowy przepis,ale ciekawy, lubię dania z woka. Chociaż jak dla mnie brakuję tu jakiejś ostrzejszej przyprawy 🙂
Ten przepis nie jest sztywny, możesz go samemu modyfikować jak Ci się podoba. Jeżeli lubisz ostre potrawy, to możesz dodać imbiru mielonego lub pieprzu kajeńskiego.
Czym się różnią szklanka od filiżanki?
Szklanka ma 250 ml a filiżanka 150 ml