Jak Ugotować
  • Strona Główna
  • Kuchnia Chińska
  • Kuchnia Wietnamska
  • Kuchnia Tajska
  • Kuchnia Japońska
  • Kuchnia Indyjska
  • Kuchnia Koreańska
Najczęściej Czytane
Smażona Marchew Z Kurczakiem I Makaronem
Ostra Wołowina Z Kminkiem
Pikantna Zupa Z Wołowiną I Makaronem
Sałatka Z Ryżu, Krewetek I Mango
Życzenia Noworoczne
Chow Mein Z Wiwprzowiny
Kurczak Z Orzechami Nerkowca
Wieprzowina Moo Shu
Kokosowe Curry Z Makaronem
Kurczak Curry Po Wietnamsku
  • Strona Główna
  • Kuchnia Chińska
  • Kuchnia Wietnamska
  • Kuchnia Tajska
  • Kuchnia Japońska
  • Kuchnia Indyjska
  • Kuchnia Koreańska

Jak Ugotować

naucz się gotować potrawy orientalne

Kuchnia Wietnamska

Kuchnia Wietnamska

tekst napisał Jacek Biesiadziński 17 lipca 2012
Kuchnia Wietnamska

 

Wprowadzenie

W kuchni wietnamskiej ważny jest nie tylko smak i pożywność potraw, ale także estetyka podania. Lekka i kolorowa kuchnia stanowi więc o oryginalności Wietnamu. Współczesna kuchnia wietnamska pozostaje pod silnym wpływem obyczajów francuskich kolonizatorów. Z kolei tradycyjne wietnamskie potrawy są bardzo podobne do chińskich. Widocznym, ważnym wyjątkiem jest użycie sosu rybnego w miejsce sojowego. W wietnamskich przepisach używa się też bardzo często palczatki cytrynowej , limonki zwyczajnej oraz limonki o angielskiej nazwie kaffir lime (są to suszone liście limonki).

 

Charakterystycznymi cechami kuchni wietnamskiej jest używanie sosu rybnego i hoi sin. Do przyrządzenia wietnamskich potraw używa się dużo warzyw, takich jak mong toi (szpinak, bardziej mięsisty od polskiego, smakuje tak samo), świeżych ziół takich jak kolendra czy tajska bazylia i przypraw, z których najbardziej charakterystyczne to trawa cytrynowa i liście cytryny. We wszystkich regionach Wietnamu duży nacisk kładzie się na dodatki do głównych dań – warzywa oraz sosy w postaci dipów. Główne potrawy przygotowuje się z wieprzowiny, wołowiny, ryb (np. panga), krewetek oraz drobiu – kurczaków i kaczek.

Kuchnię wietnamską dzieli się na trzy regiony. Hanoi (Północny Wietnam) charakteryzuje się prostotą przygotowania, smażeniem potraw oraz użyciem dużej ilości sosu sojowego, co ma związek z dużym wpływem kuchni chińskiej na sztukę kulinarną tego regionu. Sajgon (Południowy Wietnam) słynie z używania większej ilości warzyw, ryb i owoców, a kuchnia ta charakteryzuje się wpływami francuskimi z czasów kolonialnych. Najbardziej wyrafinowana w smaku i niepowtarzalna jest kuchnia Hue (Środkowego Wietnamu), mająca cesarskie źródła. Jest ostrzejsza i bardziej kolorowa od pozostałych. Charakterystyczne jest jednoczesne podawanie wielu małych dań, (ich ilość świadczy o zamożności rodziny). Niezwykle istotny jest sposób podania i wygląd dań.

Kuchnia wietnamska jest bardzo popularna w naszym kraju ze względu na duże podobieństwo do kuchni chińskiej, ale też ze względu na imigrantów z Wietnamu, którzy w dużej ilości osiedlili się w naszym kraju i propagują jej smaki i potrawy.

Related

kuchnia wietnamska
0 komentarz
0
Facebook Twitter Google + Pinterest
Jacek Biesiadziński

Od zawsze moją pasją było gotowanie, ale jakoś moje życie się tak potoczyło, że nie mogłem się kształcić w tym kierunku. Nigdy z tej pasji jednak nie zrezygnowałem. Przez cały czas sam się uczyłem i podpatrywałem najlepszych w tej branży.   Teraz po tylu latach chciałbym przekazać Ci moją całą wiedzę. Ale dlaczego właściwie robię? Dlatego, że Ja już to wiem, a Ty być może nie.

Poprzedni Artykuł
Chińska Zielona Jarzynka
Następny Artykuł
Klasyka z Wietnamu

Może Ten Przepis Się Tobie Spodoba

Mango Z Kleistym Ryżem

17 lutego 2014

Dodatek Do Grilla

23 lipca 2012

Deser Wietnamski

5 listopada 2012

Smażona Marchew Z Kurczakiem I Makaronem

30 maja 2016

Wietnamski Kurczak Curry

13 września 2013

Wołowina Po Wietnamsku Z Fasolką Szparagową

31 lipca 2014

Wieprzowina Karmelizowana

27 stycznia 2014

Klasyka z Wietnamu

20 lipca 2012

Kurczak z Fasolką

13 lutego 2013

Dodatek Do Sajgonek

6 września 2012

Zostaw Komentarz Anuluj odpowiedź

Kategorie

  • Inne (5)
  • Kuchnia Chińska (61)
  • Kuchnia Indyjska (7)
  • Kuchnia Japońska (11)
  • Kuchnia Koreańska (4)
  • Kuchnia Tajska (11)
  • Kuchnia Wietnamska (17)
  • Moje Przepisy (1)
  • Moje Ulubione (36)
  • Uncategorized (8)

Najnowsze Wpisy

  • Smażona Marchew Z Kurczakiem I Makaronem
  • Ostra Wołowina Z Kminkiem
  • Pikantna Zupa Z Wołowiną I Makaronem
  • Sałatka Z Ryżu, Krewetek I Mango
  • Życzenia Noworoczne
  • Chow Mein Z Wiwprzowiny
  • Kurczak Z Orzechami Nerkowca
  • Wieprzowina Moo Shu
  • Kokosowe Curry Z Makaronem
  • Kurczak Curry Po Wietnamsku

Archiwum Wpisów

Popularne Artykuły

Bakłażan Po Syczuańsku

8 Kwi 2013

Wołowina Po Wietnamsku Z Fasolką Szparagową

31 Lip 2014

Wołowina Po Pekińsku

27 Lut 2013

Szklany Makaron Z Wołowiną

31 Mar 2015

Klasyka Kuchni Wietnamskiej

27 Cze 2012

Chiński Rosół

18 Mar 2014

Deser Wietnamski

5 Lis 2012

Chińska Sałatka Z Kurczakiem

5 Cze 2013

Wołowina Po Japońsku

23 Paź 2013

Pikantna Zupa Z Wołowiną I Makaronem

29 Lut 2016

Komentarze

  • Bozena o Wołowina Po Wietnamsku Z Fasolką Szparagową
  • Daniel o Wołowina Po Pekińsku
  • Jacek Biesiadziński o Kurczak Adobo
  • Iza o Kurczak Adobo
  • AM o Pikantna Zupa Z Wołowiną I Makaronem
  • arek o Ostra Wołowina Z Kminkiem
  • Michalina o Ostra Wołowina Z Kminkiem

Popularne Tagi

ananas bakłażan bazylia chili chilli ciasto curry czosnek fasola grill grzyby mun grzyby shitake imbir jajka kapusta pekińska krewetki kuchnia chińska kuchnia japońska kuchnia tajska kuchnia wietnamska kurczak limonka makaron mango marynata mleko kokosowe mąka napój ocet ryżowy olej sezamowy orzechy papryka ryż schab sezam sos hoisin sos rybny sos sojowy szalotka warzywa wieprzowina won ton wołowina zupa życzenia
  • Facebook

Copyright @ 2012-2017 - Jak Ugotować | Projekt i Wykonanie Jacek Biesiadziński

Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wrażasz zgodę na wykorzystanie plików cookies w zakresie konfiguracji Twojej przeglądarki Więcej informacji