Jak Ugotować
  • Strona Główna
  • Kuchnia Chińska
  • Kuchnia Wietnamska
  • Kuchnia Tajska
  • Kuchnia Japońska
  • Kuchnia Indyjska
  • Kuchnia Koreańska
Najczęściej Czytane
Smażona Marchew Z Kurczakiem I Makaronem
Ostra Wołowina Z Kminkiem
Pikantna Zupa Z Wołowiną I Makaronem
Sałatka Z Ryżu, Krewetek I Mango
Życzenia Noworoczne
Chow Mein Z Wiwprzowiny
Kurczak Z Orzechami Nerkowca
Wieprzowina Moo Shu
Kokosowe Curry Z Makaronem
Kurczak Curry Po Wietnamsku
  • Strona Główna
  • Kuchnia Chińska
  • Kuchnia Wietnamska
  • Kuchnia Tajska
  • Kuchnia Japońska
  • Kuchnia Indyjska
  • Kuchnia Koreańska

Jak Ugotować

naucz się gotować potrawy orientalne

Kuchnia Tajska

Kuchnia Tajska

tekst napisał Jacek Biesiadziński 11 września 2012
Kuchnia Tajska

 

Charakterystyka Kuchni

 

Jej potrawy uznawane są za jedne z najbardziej oryginalnych na świecie.

Kuchnia tajska jest znana na całym świecie ze swoich wyrazistych smaków, które są mieszanką smaków pikantny i kwaśny. Kuchnia tajska jest mieszaniną wieków wschodniej i zachodniej Azji. Charakterystyka tajskich posiłków może zależeć od tego w, której części Tajlandii zostało to ugotowane, jakiej okazji to jest gotowane, a także przez kogo jest przygotowane. Kuchnia tajska jest pod wpływem chińskich technik gotowania i niektórych potraw chińskich, takich jak Szechwan. W rzeczywistości Tajskie techniki gotowania są mieszaniną wielu sąsiednich krajów takich jak Kambodża, Laos i Wietnam.

Tradycyjna tajski żywność była odzwierciedleniem właściwości wodnego stylu życia tajów – obejmowały one zwierzęta wodne, rośliny i zioła. Tradycyjnymi metodami gotowania były duszenie, pieczenie i grillowanie. Później pod chińskimi wpływami wprowadzono inne metody takie jak gotowanie i smażenie. Zachodnie wpływy zostały wprowadzone do tajskich technik gotowania z XVII wieku. W kuchni tajskiej bardzo mało używa się przypraw mieszanych i suszonych, a bardzo dużo świeżych ziół, takich jak trawy cytrynowej i galangal. Tajskie curry różni się od od curry z innych krajów za sprawą naturalnych przypraw. Tradycyjny posiłek zazwyczaj składają się z zupy, curry lub sałatki pikantnej i ryżu.

Tajemnicą jest pięć smaków: kwaśny, słodki, słony, gorzki i ostry. Natomiast kluczem do sukcesu jest umiejętność dostrzegania subtelnych różnic w proporcjach podczas przygotowywania potrawy. Ta z pozoru błaha umiejętność pozwoli uzyskać odpowiedni smak i aromat. Słony smak nie pochodzi ze zwykłej soli tylko z innych składników (na przykład sosu sojowego lub rybnego). Do uzyskania słodkiego smaku zazwyczaj używa się cukru palmowego, ananasa lub miodu. Kwaśny to zasługa przede wszystkim soku z limonki, oraz octu ryżowego. Sok z limonki dodatkowo wydobywa smak innych składników. Za gorzki smak w kuchni tajskiej odpowiadają rozmaite zioła oraz ciemne zielone warzywa. Ostry pochodzi głównie z chilli w różnej postaci (świeże, suszone, oraz sosy), a także cebuli czosnku oraz imbiru. Mimo podstawowych smaków każdy region Tajlandii ma inne zwyczaje kulinarne.

Północ – W odróżnieniu do reszty kraju gdzie popularny jest ryż jaśminowy w tej części kraju dominuje ryż kleisty, który można formować w kulki i maczać w dipach oraz sosach. Na północy potrawy są łagodniejsze niż w innych regionach.

Północny-wschód – kuchnia z tej części kraju ma opinię delikatnie mówiąc oryginalnej. W menu można spotkać między innymi mrówcze jaja, koniki polne, ślimaki. Potrawy z tego regionu są bardzo pikantne.

Centrum – typowy posiłek z centralnej części kraju składa się z ryżu, warzyw stir-fry, ryb z pobliskiej rzeki lub jeziora, oraz sałatek. Istnym rajem dla miłośników jedzenia jest Bangkok, gdzie wszędzie można spotkać jakąś restaurację lub kawiarnię.

Południe – to bogactwo ryb i skorupiaków, które przygotowywane są na rozmaite sposoby. Kolejnym ważnym elementem tego regionu są kokosy, z których zyskuje się mleko kokosowe, oraz olej do smażenia.

Życie jest zbyt krótkie, żeby jeśćnudne i niezdrowe jedzenie”

 

Related

chilicurrykuchnia tajska
0 komentarz
0
Facebook Twitter Google + Pinterest
Jacek Biesiadziński

Od zawsze moją pasją było gotowanie, ale jakoś moje życie się tak potoczyło, że nie mogłem się kształcić w tym kierunku. Nigdy z tej pasji jednak nie zrezygnowałem. Przez cały czas sam się uczyłem i podpatrywałem najlepszych w tej branży.   Teraz po tylu latach chciałbym przekazać Ci moją całą wiedzę. Ale dlaczego właściwie robię? Dlatego, że Ja już to wiem, a Ty być może nie.

Poprzedni Artykuł
Dodatek Do Sajgonek
Następny Artykuł
Japoński Deser

Może Ten Przepis Się Tobie Spodoba

Sałatka Owocowa Z Galaretką Migdałową

11 lipca 2013

Tajski Dodatek

12 października 2012

Tajska Sałatka Z Wołowiną

6 grudnia 2013

Zupa Krewetkowa

12 czerwca 2013

Sałatka z Marchwi i Mięty

20 września 2013

Tajska Sangria Z Bazylią

11 lipca 2014

Tajski Deser

15 października 2012

Tajski Przysmak

21 października 2012

Tajskie Curry Z Bakłażana

21 lipca 2013

Danie Wegetariańskie

28 października 2012

Zostaw Komentarz Anuluj odpowiedź

Kategorie

  • Inne (5)
  • Kuchnia Chińska (61)
  • Kuchnia Indyjska (7)
  • Kuchnia Japońska (11)
  • Kuchnia Koreańska (4)
  • Kuchnia Tajska (11)
  • Kuchnia Wietnamska (17)
  • Moje Przepisy (1)
  • Moje Ulubione (36)
  • Uncategorized (8)

Najnowsze Wpisy

  • Smażona Marchew Z Kurczakiem I Makaronem
  • Ostra Wołowina Z Kminkiem
  • Pikantna Zupa Z Wołowiną I Makaronem
  • Sałatka Z Ryżu, Krewetek I Mango
  • Życzenia Noworoczne
  • Chow Mein Z Wiwprzowiny
  • Kurczak Z Orzechami Nerkowca
  • Wieprzowina Moo Shu
  • Kokosowe Curry Z Makaronem
  • Kurczak Curry Po Wietnamsku

Archiwum Wpisów

Popularne Artykuły

Bakłażan Po Syczuańsku

8 Kwi 2013

Wołowina Po Wietnamsku Z Fasolką Szparagową

31 Lip 2014

Wołowina Po Pekińsku

27 Lut 2013

Szklany Makaron Z Wołowiną

31 Mar 2015

Chiński Rosół

18 Mar 2014

Klasyka Kuchni Wietnamskiej

27 Cze 2012

Deser Wietnamski

5 Lis 2012

Chińska Sałatka Z Kurczakiem

5 Cze 2013

Pikantna Zupa Z Wołowiną I Makaronem

29 Lut 2016

Wołowina Po Japońsku

23 Paź 2013

Komentarze

  • Bozena o Wołowina Po Wietnamsku Z Fasolką Szparagową
  • Daniel o Wołowina Po Pekińsku
  • Jacek Biesiadziński o Kurczak Adobo
  • Iza o Kurczak Adobo
  • AM o Pikantna Zupa Z Wołowiną I Makaronem
  • arek o Ostra Wołowina Z Kminkiem
  • Michalina o Ostra Wołowina Z Kminkiem

Popularne Tagi

ananas bakłażan bazylia chili chilli ciasto curry czosnek fasola grill grzyby mun grzyby shitake imbir jajka kapusta pekińska krewetki kuchnia chińska kuchnia japońska kuchnia tajska kuchnia wietnamska kurczak limonka makaron mango marynata mleko kokosowe mąka napój ocet ryżowy olej sezamowy orzechy papryka ryż schab sezam sos hoisin sos rybny sos sojowy szalotka warzywa wieprzowina won ton wołowina zupa życzenia
  • Facebook

Copyright @ 2012-2017 - Jak Ugotować | Projekt i Wykonanie Jacek Biesiadziński

Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wrażasz zgodę na wykorzystanie plików cookies w zakresie konfiguracji Twojej przeglądarki Więcej informacji