Charakterystyka Kuchni
Jej potrawy uznawane są za jedne z najbardziej oryginalnych na świecie.
Kuchnia tajska jest znana na całym świecie ze swoich wyrazistych smaków, które są mieszanką smaków pikantny i kwaśny. Kuchnia tajska jest mieszaniną wieków wschodniej i zachodniej Azji. Charakterystyka tajskich posiłków może zależeć od tego w, której części Tajlandii zostało to ugotowane, jakiej okazji to jest gotowane, a także przez kogo jest przygotowane. Kuchnia tajska jest pod wpływem chińskich technik gotowania i niektórych potraw chińskich, takich jak Szechwan. W rzeczywistości Tajskie techniki gotowania są mieszaniną wielu sąsiednich krajów takich jak Kambodża, Laos i Wietnam.
Tradycyjna tajski żywność była odzwierciedleniem właściwości wodnego stylu życia tajów – obejmowały one zwierzęta wodne, rośliny i zioła. Tradycyjnymi metodami gotowania były duszenie, pieczenie i grillowanie. Później pod chińskimi wpływami wprowadzono inne metody takie jak gotowanie i smażenie. Zachodnie wpływy zostały wprowadzone do tajskich technik gotowania z XVII wieku. W kuchni tajskiej bardzo mało używa się przypraw mieszanych i suszonych, a bardzo dużo świeżych ziół, takich jak trawy cytrynowej i galangal. Tajskie curry różni się od od curry z innych krajów za sprawą naturalnych przypraw. Tradycyjny posiłek zazwyczaj składają się z zupy, curry lub sałatki pikantnej i ryżu.
Tajemnicą jest pięć smaków: kwaśny, słodki, słony, gorzki i ostry. Natomiast kluczem do sukcesu jest umiejętność dostrzegania subtelnych różnic w proporcjach podczas przygotowywania potrawy. Ta z pozoru błaha umiejętność pozwoli uzyskać odpowiedni smak i aromat. Słony smak nie pochodzi ze zwykłej soli tylko z innych składników (na przykład sosu sojowego lub rybnego). Do uzyskania słodkiego smaku zazwyczaj używa się cukru palmowego, ananasa lub miodu. Kwaśny to zasługa przede wszystkim soku z limonki, oraz octu ryżowego. Sok z limonki dodatkowo wydobywa smak innych składników. Za gorzki smak w kuchni tajskiej odpowiadają rozmaite zioła oraz ciemne zielone warzywa. Ostry pochodzi głównie z chilli w różnej postaci (świeże, suszone, oraz sosy), a także cebuli czosnku oraz imbiru. Mimo podstawowych smaków każdy region Tajlandii ma inne zwyczaje kulinarne.
Północ – W odróżnieniu do reszty kraju gdzie popularny jest ryż jaśminowy w tej części kraju dominuje ryż kleisty, który można formować w kulki i maczać w dipach oraz sosach. Na północy potrawy są łagodniejsze niż w innych regionach.
Północny-wschód – kuchnia z tej części kraju ma opinię delikatnie mówiąc oryginalnej. W menu można spotkać między innymi mrówcze jaja, koniki polne, ślimaki. Potrawy z tego regionu są bardzo pikantne.
Centrum – typowy posiłek z centralnej części kraju składa się z ryżu, warzyw stir-fry, ryb z pobliskiej rzeki lub jeziora, oraz sałatek. Istnym rajem dla miłośników jedzenia jest Bangkok, gdzie wszędzie można spotkać jakąś restaurację lub kawiarnię.
Południe – to bogactwo ryb i skorupiaków, które przygotowywane są na rozmaite sposoby. Kolejnym ważnym elementem tego regionu są kokosy, z których zyskuje się mleko kokosowe, oraz olej do smażenia.
Życie jest zbyt krótkie, żeby jeśćnudne i niezdrowe jedzenie”