Jak Ugotować
  • Strona Główna
  • Kuchnia Chińska
  • Kuchnia Wietnamska
  • Kuchnia Tajska
  • Kuchnia Japońska
  • Kuchnia Indyjska
  • Kuchnia Koreańska
Najczęściej Czytane
Smażona Marchew Z Kurczakiem I Makaronem
Ostra Wołowina Z Kminkiem
Pikantna Zupa Z Wołowiną I Makaronem
Sałatka Z Ryżu, Krewetek I Mango
Życzenia Noworoczne
Chow Mein Z Wiwprzowiny
Kurczak Z Orzechami Nerkowca
Wieprzowina Moo Shu
Kokosowe Curry Z Makaronem
Kurczak Curry Po Wietnamsku
  • Strona Główna
  • Kuchnia Chińska
  • Kuchnia Wietnamska
  • Kuchnia Tajska
  • Kuchnia Japońska
  • Kuchnia Indyjska
  • Kuchnia Koreańska

Jak Ugotować

naucz się gotować potrawy orientalne

Kuchnia Chińska

Krewetki W Sosie Czosnkowym

tekst napisał Jacek Biesiadziński 30 września 2013
Krewetki W Sosie Czosnkowym

 

Owoce Morza

Szybka w przygotowaniu przekąska na każdą okazję gdy nie masz pomysłu, a chcesz zaskoczyć znajomych ciekawym smakiem i wyglądem. Owoce morza doskonale nadają się na takie okazje. Nawet osoba, która za bardzo nie przepada za zapachem ryb itp. będzie mile zaskoczona tą przekąską, która jest dosyć pikantna w smaku.

 

Porcja dla 4 osób

Składniki:

1 1/2 kg świeżych lub mrożonych krewetek
3 łyżki sosu sojowego
2 łyżki sosu chili
2 łyżeczki oleju sezamowego
2 łyżeczki chińskiego wina ryżowego lub wytrawnego sherry
1 łyżeczka cukru
2 łyżki oliwy z oliwek
4 ząbki czosnku, zgniecione lub drobno posiekane
1 szczypta świeżo zmielonego pieprzu czarnego
1 szalotka, pokrojona w cienkie plasterki

Przygotowanie:

Jeżeli będziesz używać świeżych krewetek to najpierw musisz obrać je, pozostawiając segmenty ogona nienaruszone. Jeżeli mrożonych to już nic nie musisz z nimi robić.

W małej misce wymieszaj sos sojowy, sos chili, olej sezamowy, wino ryżowe, oraz cukier i odstaw na 20 minut, ażeby smaki dobrze się wymieszały. Po 20 minutach rozgrzej patelnię lub woka, dodaj oliwę i podgrzewaj ją na średnim ogniu. Następnie wrzuć na gorącą oliwę posiekane ząbki czosnku. Smaż cały czas mieszając aż czosnek będzie wydzielał aromatyczny zapach, około 30 sekund. Dodaj krewetki i smaż wszystko, aż obie strony będą różowo-brązowe, około 2 minuty z każdej strony. Teraz dodaj mieszankę sosu, którą wcześniej przygotowałeś i mieszaj aż krewetki w pełni pokryją się aromatycznym sosem. Na sam koniec dopraw zmielonym czarnym pieprzem, możesz jeszcze dodać szczyptę wegety.

Zdejmij z ognia i udekoruj posiekanymi szalotkami. Podawać z ryżem lub warzywami.

Related

chiliczosnekkrewetkioliwapieprz
0 komentarz
0
Facebook Twitter Google + Pinterest
Jacek Biesiadziński

Od zawsze moją pasją było gotowanie, ale jakoś moje życie się tak potoczyło, że nie mogłem się kształcić w tym kierunku. Nigdy z tej pasji jednak nie zrezygnowałem. Przez cały czas sam się uczyłem i podpatrywałem najlepszych w tej branży.   Teraz po tylu latach chciałbym przekazać Ci moją całą wiedzę. Ale dlaczego właściwie robię? Dlatego, że Ja już to wiem, a Ty być może nie.

Poprzedni Artykuł
Sałatka z Marchwi i Mięty
Następny Artykuł
Zielone Chili Faszerowane Mięsem

Może Ten Przepis Się Tobie Spodoba

Kurczak Hoisin

18 listopada 2012

Kurczak Na Ostro

1 lipca 2013

Makaron Dan-Dan

31 sierpnia 2013

Chińska Zielona Jarzynka

15 lipca 2012

Kurczak Z Orzechami Nerkowca

31 października 2015

Dodatek Kuchni Chińskej

20 września 2012

Wołowina z Syczuanu

20 sierpnia 2012

Przepis Na Smaczną Rybę

31 lipca 2012

Chińska Zupa

13 kwietnia 2013

Chińskie Naleśniki

31 października 2014

Kategorie

  • Inne (5)
  • Kuchnia Chińska (61)
  • Kuchnia Indyjska (7)
  • Kuchnia Japońska (11)
  • Kuchnia Koreańska (4)
  • Kuchnia Tajska (11)
  • Kuchnia Wietnamska (17)
  • Moje Przepisy (1)
  • Moje Ulubione (36)
  • Uncategorized (8)

Najnowsze Wpisy

  • Smażona Marchew Z Kurczakiem I Makaronem
  • Ostra Wołowina Z Kminkiem
  • Pikantna Zupa Z Wołowiną I Makaronem
  • Sałatka Z Ryżu, Krewetek I Mango
  • Życzenia Noworoczne
  • Chow Mein Z Wiwprzowiny
  • Kurczak Z Orzechami Nerkowca
  • Wieprzowina Moo Shu
  • Kokosowe Curry Z Makaronem
  • Kurczak Curry Po Wietnamsku

Archiwum Wpisów

Popularne Artykuły

Bakłażan Po Syczuańsku

8 Kwi 2013

Wołowina Po Wietnamsku Z Fasolką Szparagową

31 Lip 2014

Wołowina Po Pekińsku

27 Lut 2013

Szklany Makaron Z Wołowiną

31 Mar 2015

Klasyka Kuchni Wietnamskiej

27 Cze 2012

Chiński Rosół

18 Mar 2014

Deser Wietnamski

5 Lis 2012

Chińska Sałatka Z Kurczakiem

5 Cze 2013

Wołowina Po Japońsku

23 Paź 2013

Pikantna Zupa Z Wołowiną I Makaronem

29 Lut 2016

Komentarze

  • Bozena o Wołowina Po Wietnamsku Z Fasolką Szparagową
  • Daniel o Wołowina Po Pekińsku
  • Jacek Biesiadziński o Kurczak Adobo
  • Iza o Kurczak Adobo
  • AM o Pikantna Zupa Z Wołowiną I Makaronem
  • arek o Ostra Wołowina Z Kminkiem
  • Michalina o Ostra Wołowina Z Kminkiem

Popularne Tagi

ananas bakłażan bazylia chili chilli ciasto curry czosnek fasola grill grzyby mun grzyby shitake imbir jajka kapusta pekińska krewetki kuchnia chińska kuchnia japońska kuchnia tajska kuchnia wietnamska kurczak limonka makaron mango marynata mleko kokosowe mąka napój ocet ryżowy olej sezamowy orzechy papryka ryż schab sezam sos hoisin sos rybny sos sojowy szalotka warzywa wieprzowina won ton wołowina zupa życzenia
  • Facebook

Copyright @ 2012-2017 - Jak Ugotować | Projekt i Wykonanie Jacek Biesiadziński

Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wrażasz zgodę na wykorzystanie plików cookies w zakresie konfiguracji Twojej przeglądarki Więcej informacji