Owoce Morza
Szybka w przygotowaniu przekąska na każdą okazję gdy nie masz pomysłu, a chcesz zaskoczyć znajomych ciekawym smakiem i wyglądem. Owoce morza doskonale nadają się na takie okazje. Nawet osoba, która za bardzo nie przepada za zapachem ryb itp. będzie mile zaskoczona tą przekąską, która jest dosyć pikantna w smaku.
Porcja dla 4 osób
Składniki:
1 1/2 kg świeżych lub mrożonych krewetek
3 łyżki sosu sojowego
2 łyżki sosu chili
2 łyżeczki oleju sezamowego
2 łyżeczki chińskiego wina ryżowego lub wytrawnego sherry
1 łyżeczka cukru
2 łyżki oliwy z oliwek
4 ząbki czosnku, zgniecione lub drobno posiekane
1 szczypta świeżo zmielonego pieprzu czarnego
1 szalotka, pokrojona w cienkie plasterki
Przygotowanie:
Jeżeli będziesz używać świeżych krewetek to najpierw musisz obrać je, pozostawiając segmenty ogona nienaruszone. Jeżeli mrożonych to już nic nie musisz z nimi robić.
W małej misce wymieszaj sos sojowy, sos chili, olej sezamowy, wino ryżowe, oraz cukier i odstaw na 20 minut, ażeby smaki dobrze się wymieszały. Po 20 minutach rozgrzej patelnię lub woka, dodaj oliwę i podgrzewaj ją na średnim ogniu. Następnie wrzuć na gorącą oliwę posiekane ząbki czosnku. Smaż cały czas mieszając aż czosnek będzie wydzielał aromatyczny zapach, około 30 sekund. Dodaj krewetki i smaż wszystko, aż obie strony będą różowo-brązowe, około 2 minuty z każdej strony. Teraz dodaj mieszankę sosu, którą wcześniej przygotowałeś i mieszaj aż krewetki w pełni pokryją się aromatycznym sosem. Na sam koniec dopraw zmielonym czarnym pieprzem, możesz jeszcze dodać szczyptę wegety.
Zdejmij z ognia i udekoruj posiekanymi szalotkami. Podawać z ryżem lub warzywami.