Kokosowe curry z makaronem jest bardzo proste do wykonania i tak naprawdę wystarczy Ci 15 minut ażeby sobie ugotować tą pożywną i rozgrzewającą zupę rodem z kuchni syczuańskiej. Pomimo prostoty, to zupa ma bardzo skomplikowany a zarazem ciekawy bukiet smaków. W Chinach jest dość popularna ale u nas na razie się z nią nie spotkałem. Polecam zrobić sobie to kokosowe curry bo bukiet smaków zachwyca swoja mieszanką.
Składniki:
2 łyżki oleju
2 posiekane ząbki czosnku
1 łyżka świeżego startego imbiru lub łyżeczka w proszku
2 łyżki czerwonej Tajskiej pasty curry
1 pierś z kurczaka pokrojona w paski
4 szklanki bulionu z kurczaka
1 szklanka wody
2 łyżki sosu rybnego
2/3 szklanki mleka kokosowego
opakowanie makaronu ryżowego
sok z jednej limonki
liście pietruszki lub kolendry do dekoracji
Przygotowanie:
Rozgrzej w dużym garnku na średnim ogniu 2 łyżki oleju, dodaj czosnek, imbir i czerwoną pastę curry. Smaż przez 5 minut, aż przyprawy się połączą. Dodaj pokrojonego wcześniej kurczaka i smaż go przez dwie minuty cały czas mieszając, aż mięso kurczaka zrobi się białe.
Teraz wlej do garnka bulion z kurczaka, wodę, sos rybny i mleko kokosowe. Doprowadź wszystko do wrzenia i pogotuj z 5 minut. Sprawdź teraz jak smakuje zupa, jak będzie trochę za słona to możesz dolać trochę wody lub możesz dodać jakieś innej przyprawy której używasz. Kokosowe curry jest gotowe. Teraz przygotuj miski na zupę i włóż do każdej garść suchego makaronu. Wlej wrzącą zupę nad suszony makaron w swoich miseczkach, dodaj trochę soku z limonki i liście pietruszki lub kolendry do dekoracji. Makaron będzie gotowy do spożycia w ciągu kilku minut.
Możesz też zrobić kokosowe curry z makaronem pszennym nitki, ale wtedy dodaj makaron do curry i ugotuj go w garnku z całą zupą.
5 komentarzy
Uwielbiam wariacje na temat zup. Miałem kiedyś przyjemność jeść zupę dyniowo-kokosowom na ostro, po prostu rewelacja!
Ależ to wspaniale i zachęcająco wygląda. Mniam! 🙂
W kuchni orientalnej wszystko wyglada zachęcająco 🙂
Bardzo smaczny przepis. Polecam, bo sam robię podobne danie.
Ja robię identyczne i uważam, że jest przepyszne.