Pierożki WON-TON
Czas przygotowania: 1 godz
Proporcje: ok. 30 sztuk
Dzisiaj jedna z klasycznych potraw Kuchni Chińskiej, a mianowicie pierożki won-ton. Są bardzo popularne w całych Chinach, ze względu na smak farszu i delikatność ciasta pierogowego. Ciasto swą delikatność zawdzięcza dodatkowi oleju i braku jajek. W naszej kuchni do ciasta na pierogi nie dodaje się oleju.
Najbardziej pracochłonna część to sklejanie pierożków. Won-tony nadają się do smażenia na oleju a także do gotowania jako danie samodzielne, dodatek lub składnik innych dań. Tradycyjnie do przygotowania farszu używa się wołowiny, ja użyłem piersi kurczaka ale tak naprawdę może to być dowolny rodzaj mięsa, popularna jest też odmiana z krewetek. Część pierożków użyłem do zupy WON-TON, część do smażenia. Przepis na zupę Won-Ton przedstawię za kilka dni, także będzie można sobie zrobić przyjemność i ugotować zupę z pierożkami.
Ciasto:
2 1/2 szklanki mąki
1/2 szklanki wrzątku
1/4 szklanki zimnej wody
1 łyżka oleju
Farsz:
250 g mielonej wołowiny (możesz zastąpić pokrojoną w paseczki piersią kurczaka) 1 łyżka wody 1 łyżeczka mąki kukurydzianej 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżki wina ryżowego 1/2 łyżeczki oleju sezamowego 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka sosu ostrygowego (opcjonalnie 1/2 łyżki cukru) 2 łyżki oleju jeśli będziemy smażyć
Przygotowanie:
Wsyp 2 szklanki mąki do miski (pozostałą mąkę używaj do posypywania rąk gdy zrobią się klejące). Dodaj wrzątek, wymieszaj. Dodaj zimną wodę i olej, wyrabiaj rękami do otrzymania jednolitego ciasta. Rozwałkuj ciasto na cienki placek i potnij w kwadraty o boku 5 cm (powinno być ich ok. 30).
Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki farszu. Połóż trochę farszu na środku ciasta, złóż na pół, zawiń do środka brzegi, ściśnij razem zawinięte końcówki zob. zdjęcie. Trochę jest to podobne do naszych wigilijnych uszek. Z początku może się to wydawać trochę trudne, ale po kilku pierożkach już nabieramy pewności i wprawy.
Smażymy pierożki w średnio gorącym oleju na złoty kolor (olej nie może być za gorący bo mięso w środku będzie jeszcze surowe podczas gdy ciasto przypali się). Możemy też gotować pierożki przez 6-8 min w wodzie i wykorzystać je do przygotowania zupy WON-TON, której przepis już niedługo. A teraz marsz do kuchni i do pracy 🙂