Jak Ugotować
  • Strona Główna
  • Kuchnia Chińska
  • Kuchnia Wietnamska
  • Kuchnia Tajska
  • Kuchnia Japońska
  • Kuchnia Indyjska
  • Kuchnia Koreańska
Najczęściej Czytane
Smażona Marchew Z Kurczakiem I Makaronem
Ostra Wołowina Z Kminkiem
Pikantna Zupa Z Wołowiną I Makaronem
Sałatka Z Ryżu, Krewetek I Mango
Życzenia Noworoczne
Chow Mein Z Wiwprzowiny
Kurczak Z Orzechami Nerkowca
Wieprzowina Moo Shu
Kokosowe Curry Z Makaronem
Kurczak Curry Po Wietnamsku
  • Strona Główna
  • Kuchnia Chińska
  • Kuchnia Wietnamska
  • Kuchnia Tajska
  • Kuchnia Japońska
  • Kuchnia Indyjska
  • Kuchnia Koreańska

Jak Ugotować

naucz się gotować potrawy orientalne

Kuchnia Wietnamska

Klasyka Kuchni Wietnamskiej

tekst napisał Jacek Biesiadziński 27 czerwca 2012
Klasyka Kuchni Wietnamskiej

 

Pierożki WON-TON

Czas przygotowania: 1 godz
Proporcje: ok. 30 sztuk

Dzisiaj jedna z klasycznych potraw Kuchni Chińskiej, a mianowicie pierożki won-ton. Są bardzo popularne w całych Chinach, ze względu na smak farszu i delikatność ciasta pierogowego. Ciasto swą delikatność zawdzięcza dodatkowi oleju i braku jajek. W naszej kuchni do ciasta na pierogi nie dodaje się oleju.

Najbardziej pracochłonna część to sklejanie pierożków. Won-tony nadają się do smażenia na oleju a także do gotowania jako danie samodzielne, dodatek lub składnik innych dań. Tradycyjnie do przygotowania farszu używa się wołowiny, ja użyłem piersi kurczaka ale tak naprawdę może to być dowolny rodzaj mięsa, popularna jest też odmiana z krewetek. Część pierożków użyłem do zupy WON-TON, część do smażenia. Przepis na zupę Won-Ton przedstawię za kilka dni, także będzie można sobie zrobić przyjemność i ugotować zupę z pierożkami.

 

Ciasto:

2 1/2 szklanki mąki
1/2 szklanki wrzątku
1/4 szklanki zimnej wody
1 łyżka oleju

Farsz:

250 g mielonej wołowiny (możesz zastąpić pokrojoną w paseczki piersią kurczaka) 1 łyżka wody 1 łyżeczka mąki kukurydzianej 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżki wina ryżowego 1/2 łyżeczki oleju sezamowego 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka sosu ostrygowego (opcjonalnie 1/2 łyżki cukru) 2 łyżki oleju jeśli będziemy smażyć

Przygotowanie:

Wsyp 2 szklanki mąki do miski (pozostałą mąkę używaj do posypywania rąk gdy zrobią się klejące). Dodaj wrzątek, wymieszaj. Dodaj zimną wodę i olej, wyrabiaj rękami do otrzymania jednolitego ciasta. Rozwałkuj ciasto na cienki placek i potnij w kwadraty o boku 5 cm (powinno być ich ok. 30).

Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki farszu. Połóż trochę farszu na środku ciasta, złóż na pół, zawiń do środka brzegi, ściśnij razem zawinięte końcówki zob. zdjęcie. Trochę jest to podobne do naszych wigilijnych uszek. Z początku może się to wydawać trochę trudne, ale po kilku pierożkach już nabieramy pewności i wprawy.

Smażymy pierożki w średnio gorącym oleju na złoty kolor (olej nie może być za gorący bo mięso w środku będzie jeszcze surowe podczas gdy ciasto przypali się). Możemy też gotować pierożki przez 6-8 min w wodzie i wykorzystać je do przygotowania zupy WON-TON, której przepis już niedługo. A teraz marsz do kuchni i do pracy 🙂

Related

mąkapierożkisos sojowywon ton
0 komentarz
1
Facebook Twitter Google + Pinterest
Jacek Biesiadziński

Od zawsze moją pasją było gotowanie, ale jakoś moje życie się tak potoczyło, że nie mogłem się kształcić w tym kierunku. Nigdy z tej pasji jednak nie zrezygnowałem. Przez cały czas sam się uczyłem i podpatrywałem najlepszych w tej branży.   Teraz po tylu latach chciałbym przekazać Ci moją całą wiedzę. Ale dlaczego właściwie robię? Dlatego, że Ja już to wiem, a Ty być może nie.

Poprzedni Artykuł
Wyrazisty Smak
Następny Artykuł
Chiński Rosół

Może Ten Przepis Się Tobie Spodoba

Wietnamski Kurczak Curry

13 września 2013

Sałatka Z Ryżu, Krewetek I Mango

29 stycznia 2016

Klasyka z Wietnamu

20 lipca 2012

Kurczak z Fasolką

13 lutego 2013

Smażona Marchew Z Kurczakiem I Makaronem

30 maja 2016

Dodatek Do Grilla

23 lipca 2012

Mango Z Kleistym Ryżem

17 lutego 2014

Deser Wietnamski

5 listopada 2012

Wołowina Po Wietnamsku Z Fasolką Szparagową

31 lipca 2014

Kurczak Curry Po Wietnamsku

31 lipca 2015

Zostaw Komentarz Anuluj odpowiedź

Kategorie

  • Inne (5)
  • Kuchnia Chińska (61)
  • Kuchnia Indyjska (7)
  • Kuchnia Japońska (11)
  • Kuchnia Koreańska (4)
  • Kuchnia Tajska (11)
  • Kuchnia Wietnamska (17)
  • Moje Przepisy (1)
  • Moje Ulubione (36)
  • Uncategorized (8)

Najnowsze Wpisy

  • Smażona Marchew Z Kurczakiem I Makaronem
  • Ostra Wołowina Z Kminkiem
  • Pikantna Zupa Z Wołowiną I Makaronem
  • Sałatka Z Ryżu, Krewetek I Mango
  • Życzenia Noworoczne
  • Chow Mein Z Wiwprzowiny
  • Kurczak Z Orzechami Nerkowca
  • Wieprzowina Moo Shu
  • Kokosowe Curry Z Makaronem
  • Kurczak Curry Po Wietnamsku

Archiwum Wpisów

Popularne Artykuły

Bakłażan Po Syczuańsku

8 Kwi 2013

Wołowina Po Wietnamsku Z Fasolką Szparagową

31 Lip 2014

Wołowina Po Pekińsku

27 Lut 2013

Szklany Makaron Z Wołowiną

31 Mar 2015

Klasyka Kuchni Wietnamskiej

27 Cze 2012

Chiński Rosół

18 Mar 2014

Deser Wietnamski

5 Lis 2012

Chińska Sałatka Z Kurczakiem

5 Cze 2013

Wołowina Po Japońsku

23 Paź 2013

Pikantna Zupa Z Wołowiną I Makaronem

29 Lut 2016

Komentarze

  • Bozena o Wołowina Po Wietnamsku Z Fasolką Szparagową
  • Daniel o Wołowina Po Pekińsku
  • Jacek Biesiadziński o Kurczak Adobo
  • Iza o Kurczak Adobo
  • AM o Pikantna Zupa Z Wołowiną I Makaronem
  • arek o Ostra Wołowina Z Kminkiem
  • Michalina o Ostra Wołowina Z Kminkiem

Popularne Tagi

ananas bakłażan bazylia chili chilli ciasto curry czosnek fasola grill grzyby mun grzyby shitake imbir jajka kapusta pekińska krewetki kuchnia chińska kuchnia japońska kuchnia tajska kuchnia wietnamska kurczak limonka makaron mango marynata mleko kokosowe mąka napój ocet ryżowy olej sezamowy orzechy papryka ryż schab sezam sos hoisin sos rybny sos sojowy szalotka warzywa wieprzowina won ton wołowina zupa życzenia
  • Facebook

Copyright @ 2012-2017 - Jak Ugotować | Projekt i Wykonanie Jacek Biesiadziński

Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wrażasz zgodę na wykorzystanie plików cookies w zakresie konfiguracji Twojej przeglądarki Więcej informacji