Jak Ugotować
  • Strona Główna
  • Kuchnia Chińska
  • Kuchnia Wietnamska
  • Kuchnia Tajska
  • Kuchnia Japońska
  • Kuchnia Indyjska
  • Kuchnia Koreańska
Najczęściej Czytane
Smażona Marchew Z Kurczakiem I Makaronem
Ostra Wołowina Z Kminkiem
Pikantna Zupa Z Wołowiną I Makaronem
Sałatka Z Ryżu, Krewetek I Mango
Życzenia Noworoczne
Chow Mein Z Wiwprzowiny
Kurczak Z Orzechami Nerkowca
Wieprzowina Moo Shu
Kokosowe Curry Z Makaronem
Kurczak Curry Po Wietnamsku
  • Strona Główna
  • Kuchnia Chińska
  • Kuchnia Wietnamska
  • Kuchnia Tajska
  • Kuchnia Japońska
  • Kuchnia Indyjska
  • Kuchnia Koreańska

Jak Ugotować

naucz się gotować potrawy orientalne

Kuchnia Chińska

Jajka W Sosie Sojowym

tekst napisał Jacek Biesiadziński 7 września 2013
Jajka W Sosie Sojowym

 

Chińska Przekąska

Prosty i zarazem bardzo ciekawy przepis na jajka gotowane. Bardzo odmienny smak w porównaniu do jajek, które znasz z Kuchni Polskiej. Jeżeli lubisz ciekawe smaki i wyzwania w kuchni to ten przepis jest dla Ciebie.

Proporcje dla 4-6 osób

 

Składniki:

6 jaj
1 szklanka sosu sojowego
2 szklanki wody
0.5 szklanki brązowego cukru lub białego
0.5 korzenia imbiru

Przygotowanie:

Przygotuj wodę w garnku, wrzuć jajka i gotuj przez 10 minut, aż ugotują się na twardo. Następnie zalej zimną wodą i odczekaj z 30 sekund. Obierz jajka i odstaw garnku na bok. W innym średnim garnku, połącz sos sojowy, wodę, brązowy cukier i imbir. Doprowadzić ciecz do wrzenia. Dodaj jajka, zmniejsz ogień do średnio-niskiego, i gotuj bez przykrycia przez około 30 minut, obracając jajka od czasu do czasu, ażeby wszystkie strony jajka mogły uzyskać równomierne zabarwione.streaming Baby Driver 2017

Po 30 minutach wyłącz ogień pod jajkami i zostaw w cieczy przez kolejne 30 minut, aby jajka wchłonęły więcej smaku i jeszcze bardziej się wykolorowały. Następnie po upływie tego czasu wyjmij jajka i zostaw z pół szklanki sosu , w którym się one gotowały. Resztę wylej.

Przekrój każde jajko na pół i ułóż na talerzu lub w misce. Jajka możesz jeść samodzielnie lub podawać z sałatką warzywną. Sos z gotowania jajek możesz wykorzystać do polania sałatki lub makaronu czy ryżu. Tak samo jaja możesz też zrobić z makaronem lub ryżem, to już zależy od Twojej wyobraźni. Polecam ten przepis, bo smak tych jajek jest bardzo intrygujący.

Related

imbirjajkasos sojowy
2 komentarze
0
Facebook Twitter Google + Pinterest
Jacek Biesiadziński

Od zawsze moją pasją było gotowanie, ale jakoś moje życie się tak potoczyło, że nie mogłem się kształcić w tym kierunku. Nigdy z tej pasji jednak nie zrezygnowałem. Przez cały czas sam się uczyłem i podpatrywałem najlepszych w tej branży.   Teraz po tylu latach chciałbym przekazać Ci moją całą wiedzę. Ale dlaczego właściwie robię? Dlatego, że Ja już to wiem, a Ty być może nie.

Poprzedni Artykuł
Makaron Dan-Dan
Następny Artykuł
Wietnamski Kurczak Curry

Może Ten Przepis Się Tobie Spodoba

Wieprzowina Moo Shu

30 września 2015

Chińska Sałatka Z Kurczakiem

5 czerwca 2013

Zielone Chili Faszerowane Mięsem

7 października 2013

Ryż Z Grzybami

20 czerwca 2013

Smaczny i Szybki Obiad

9 maja 2012

Makaron Dan-Dan

31 sierpnia 2013

Słodkie Ziemniaki Kung Pao

10 czerwca 2014

Chińska Zupa

13 kwietnia 2013

Bakłażan Po Syczuańsku

8 kwietnia 2013

Pikantny Kurczak Z Orzechami

9 listopada 2013

2 komentarze

omlet 10 grudnia 2013 - 23:12

Nigdy nie jadłam takiego połączenia, ale wyglądają apetycznie.

Reply
Jacek Biesiadziński 11 grudnia 2013 - 13:37

Takie jajka są bardzo popularną przekąską w Chinach. Sosu sojowego używam do bardzo wielu dań, a jajka super smakują w połączeni z nim. Polecam spróbować zrobić sobie tą przekąskę.

Reply

Zostaw Komentarz Anuluj odpowiedź

Kategorie

  • Inne (5)
  • Kuchnia Chińska (61)
  • Kuchnia Indyjska (7)
  • Kuchnia Japońska (11)
  • Kuchnia Koreańska (4)
  • Kuchnia Tajska (11)
  • Kuchnia Wietnamska (17)
  • Moje Przepisy (1)
  • Moje Ulubione (36)
  • Uncategorized (8)

Najnowsze Wpisy

  • Smażona Marchew Z Kurczakiem I Makaronem
  • Ostra Wołowina Z Kminkiem
  • Pikantna Zupa Z Wołowiną I Makaronem
  • Sałatka Z Ryżu, Krewetek I Mango
  • Życzenia Noworoczne
  • Chow Mein Z Wiwprzowiny
  • Kurczak Z Orzechami Nerkowca
  • Wieprzowina Moo Shu
  • Kokosowe Curry Z Makaronem
  • Kurczak Curry Po Wietnamsku

Archiwum Wpisów

Popularne Artykuły

Bakłażan Po Syczuańsku

8 Kwi 2013

Wołowina Po Wietnamsku Z Fasolką Szparagową

31 Lip 2014

Wołowina Po Pekińsku

27 Lut 2013

Szklany Makaron Z Wołowiną

31 Mar 2015

Chiński Rosół

18 Mar 2014

Klasyka Kuchni Wietnamskiej

27 Cze 2012

Deser Wietnamski

5 Lis 2012

Chińska Sałatka Z Kurczakiem

5 Cze 2013

Pikantna Zupa Z Wołowiną I Makaronem

29 Lut 2016

Wołowina Po Japońsku

23 Paź 2013

Komentarze

  • Bozena o Wołowina Po Wietnamsku Z Fasolką Szparagową
  • Daniel o Wołowina Po Pekińsku
  • Jacek Biesiadziński o Kurczak Adobo
  • Iza o Kurczak Adobo
  • AM o Pikantna Zupa Z Wołowiną I Makaronem
  • arek o Ostra Wołowina Z Kminkiem
  • Michalina o Ostra Wołowina Z Kminkiem

Popularne Tagi

ananas bakłażan bazylia chili chilli ciasto curry czosnek fasola grill grzyby mun grzyby shitake imbir jajka kapusta pekińska krewetki kuchnia chińska kuchnia japońska kuchnia tajska kuchnia wietnamska kurczak limonka makaron mango marynata mleko kokosowe mąka napój ocet ryżowy olej sezamowy orzechy papryka ryż schab sezam sos hoisin sos rybny sos sojowy szalotka warzywa wieprzowina won ton wołowina zupa życzenia
  • Facebook

Copyright @ 2012-2017 - Jak Ugotować | Projekt i Wykonanie Jacek Biesiadziński

Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wrażasz zgodę na wykorzystanie plików cookies w zakresie konfiguracji Twojej przeglądarki Więcej informacji