Chińska Przekąska
Prosty i zarazem bardzo ciekawy przepis na jajka gotowane. Bardzo odmienny smak w porównaniu do jajek, które znasz z Kuchni Polskiej. Jeżeli lubisz ciekawe smaki i wyzwania w kuchni to ten przepis jest dla Ciebie.
Proporcje dla 4-6 osób
Składniki:
6 jaj
1 szklanka sosu sojowego
2 szklanki wody
0.5 szklanki brązowego cukru lub białego
0.5 korzenia imbiru
Przygotowanie:
Przygotuj wodę w garnku, wrzuć jajka i gotuj przez 10 minut, aż ugotują się na twardo. Następnie zalej zimną wodą i odczekaj z 30 sekund. Obierz jajka i odstaw garnku na bok. W innym średnim garnku, połącz sos sojowy, wodę, brązowy cukier i imbir. Doprowadzić ciecz do wrzenia. Dodaj jajka, zmniejsz ogień do średnio-niskiego, i gotuj bez przykrycia przez około 30 minut, obracając jajka od czasu do czasu, ażeby wszystkie strony jajka mogły uzyskać równomierne zabarwione.streaming Baby Driver 2017
Po 30 minutach wyłącz ogień pod jajkami i zostaw w cieczy przez kolejne 30 minut, aby jajka wchłonęły więcej smaku i jeszcze bardziej się wykolorowały. Następnie po upływie tego czasu wyjmij jajka i zostaw z pół szklanki sosu , w którym się one gotowały. Resztę wylej.
Przekrój każde jajko na pół i ułóż na talerzu lub w misce. Jajka możesz jeść samodzielnie lub podawać z sałatką warzywną. Sos z gotowania jajek możesz wykorzystać do polania sałatki lub makaronu czy ryżu. Tak samo jaja możesz też zrobić z makaronem lub ryżem, to już zależy od Twojej wyobraźni. Polecam ten przepis, bo smak tych jajek jest bardzo intrygujący.
2 komentarze
Nigdy nie jadłam takiego połączenia, ale wyglądają apetycznie.
Takie jajka są bardzo popularną przekąską w Chinach. Sosu sojowego używam do bardzo wielu dań, a jajka super smakują w połączeni z nim. Polecam spróbować zrobić sobie tą przekąskę.