Foo Yung z jajkiem
Czas przygotowania: 10 minut
Porcja na: 4 osoby
Chyb każdy z nas ma od czasu do czasu jakieś resztki jedzenia, których nie zdążyliśmy zużyć, a szkoda tego marnować. Jest kilka sposobów na wykorzystanie tych resztek, np. pizza lub zapiekanka. Sam od czasu do czasu tak robię ale kiedyś znalazłem ciekawy przepis na jeszcze jeden sposób w który, można taką żywność wykorzystać.
Foo Yung z jajkiem, tak nazywa się ta potrawa w oryginale. Jest to doskonały sposób na zużycie resztek ryżu ugotowanego wcześniej. Pamiętajcie w chińskiej kuchni nic się nie marnuje. To do roboty.
Składniki:
3 jajka
3 łyżki oleju słonecznikowego
4 dymki pokrojone w plasterki
1 posiekany ząbek czosnku
1 mała pokrojona w paski zielona papryka
2 woreczki ryżu ugotowanego
3 łyżki sosu sojowego
pół puszki kiełków soi lub fasoli mung
szczypta soli i pieprzu
Przygotowanie
Jajka wbij do miseczki, wymieszaj z solą i pieprzem, a następnie wszystko lekko ubij. Nagrzej patelnię lub woka, wlej 1 łyżkę oleju i na nagrzaną wylej jajka. Smaż jak omleta, podważając brzegi, żeby surowa masa ściekła na dno patelni. Gdy masa jajeczna jest całkowicie ścięta, zsuń ją delikatnie na deskę i pokrój w niewielkie paski, a następnie odstaw.
Rozgrzej resztę oleju na tej samej patelni, wsyp dymkę, czosnek, kawałki papryki i kiełki. Smaż wszystko razem mieszając przez około 2 minuty. Wsyp ryż, wymieszaj z zawartością patelni i podgrzej na średnim ogniu, cały czas mieszając. Wlej sos sojowy i olej słonecznikowy, następnie włóż z powrotem kawałki omleta i zamieszaj. Potrawa musi być naprawdę bardzo gorąca. Takim sposobem mamy pyszny i szybki obiad.