Jak Ugotować
  • Strona Główna
  • Kuchnia Chińska
  • Kuchnia Wietnamska
  • Kuchnia Tajska
  • Kuchnia Japońska
  • Kuchnia Indyjska
  • Kuchnia Koreańska
Najczęściej Czytane
Smażona Marchew Z Kurczakiem I Makaronem
Ostra Wołowina Z Kminkiem
Pikantna Zupa Z Wołowiną I Makaronem
Sałatka Z Ryżu, Krewetek I Mango
Życzenia Noworoczne
Chow Mein Z Wiwprzowiny
Kurczak Z Orzechami Nerkowca
Wieprzowina Moo Shu
Kokosowe Curry Z Makaronem
Kurczak Curry Po Wietnamsku
  • Strona Główna
  • Kuchnia Chińska
  • Kuchnia Wietnamska
  • Kuchnia Tajska
  • Kuchnia Japońska
  • Kuchnia Indyjska
  • Kuchnia Koreańska

Jak Ugotować

naucz się gotować potrawy orientalne

Kuchnia WietnamskaMoje Ulubione

Dodatek Do Grilla

tekst napisał Jacek Biesiadziński 23 lipca 2012
Dodatek Do Grilla

 

Sos chili po wietnamsku

Kontynuując dalej temat ogródkowo-grillowy chce przedstawić przepis na super dodatek do różnych mięs. Tym dodatkiem jest sos chili, tylko na sposób wietnamski. Różni się on od klasycznego tajskiego przepisu ten sos tylko dodatkami, reszta sosu jest taka sama. Przygotowanie chwila.

 

Składniki:

4 czerwone papryczki chili
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka cukru
2 limonki (obrane i drobniutko pokrojone)
1 łyżka gorącej wody
1 łyżka octu z białego wina
5 łyżek sosu rybnego

Sposób przygotowania

Odkrój ogonki papryczek chili, strąki przekrój wzdłuż i usuń nasionka (jeśli chcesz, aby sos był mniej pikantny), a potem pokrój na kawałki. Czosnek przeciśnij przez praskę, przełóż do malaksera i zmiksuj na gładką pastę z kawałkami chili. Dodaj cukier i kawałki limonek, miksuj dalej, aż otrzymasz jednolitą masę. Przełóż do małej miseczki, dodaj wodę, ocet winny i sos rybny. Wymieszaj i od razu podawaj. Do sosu chili możesz dodać posiekaną świeżą kolendrę (lub inne zioła), posiekany imbir albo ananasy z puszki.

Przy krojeniu papryczek chili uważaj, ażeby nie dotykać rękami twarzy albo oczu. Po skończeniu pracy szybko wymyj wszystkie narzędzia, a w szczególności ręce.

Podobne

chilligrillkuchnia wietnamskasos
0 komentarz
0
Facebook Twitter Google + Pinterest
Jacek Biesiadziński

Od zawsze moją pasją było gotowanie, ale jakoś moje życie się tak potoczyło, że nie mogłem się kształcić w tym kierunku. Nigdy z tej pasji jednak nie zrezygnowałem. Przez cały czas sam się uczyłem i podpatrywałem najlepszych w tej branży.   Teraz po tylu latach chciałbym przekazać Ci moją całą wiedzę. Ale dlaczego właściwie robię? Dlatego, że Ja już to wiem, a Ty być może nie.

Poprzedni Artykuł
Klasyka z Wietnamu
Następny Artykuł
Przepis Na Smaczną Rybę

Może Ten Przepis Się Tobie Spodoba

Chiński Rosół

18 marca 2014

Deser Wietnamski

5 listopada 2012

Tajski Deser

15 października 2012

Wołowina Po Japońsku

23 października 2013

Makaron Po Szanghaisku

9 kwietnia 2014

Dla Wielbicieli Palącego Podniebienia

11 czerwca 2012

Wieprzowina Karmelizowana

27 stycznia 2014

Ryż z Grzybami

22 kwietnia 2013

Wietnamski Kurczak Curry

13 września 2013

Pikantna Zupa Z Wołowiną I Makaronem

29 lutego 2016

Zostaw Komentarz Anuluj odpowiedź

Kategorie

  • Inne (5)
  • Kuchnia Chińska (61)
  • Kuchnia Indyjska (7)
  • Kuchnia Japońska (11)
  • Kuchnia Koreańska (4)
  • Kuchnia Tajska (11)
  • Kuchnia Wietnamska (17)
  • Moje Przepisy (1)
  • Moje Ulubione (36)
  • Uncategorized (8)

Najnowsze Wpisy

  • Smażona Marchew Z Kurczakiem I Makaronem
  • Ostra Wołowina Z Kminkiem
  • Pikantna Zupa Z Wołowiną I Makaronem
  • Sałatka Z Ryżu, Krewetek I Mango
  • Życzenia Noworoczne
  • Chow Mein Z Wiwprzowiny
  • Kurczak Z Orzechami Nerkowca
  • Wieprzowina Moo Shu
  • Kokosowe Curry Z Makaronem
  • Kurczak Curry Po Wietnamsku

Archiwum Wpisów

Popularne Artykuły

Bakłażan Po Syczuańsku

8 Kwi 2013

Wołowina Po Wietnamsku Z Fasolką Szparagową

31 Lip 2014

Chiński Rosół

18 Mar 2014

Szklany Makaron Z Wołowiną

31 Mar 2015

Deser Wietnamski

5 Lis 2012

Wołowina Po Pekińsku

27 Lut 2013

Klasyka Kuchni Wietnamskiej

27 Cze 2012

Chińska Sałatka Z Kurczakiem

5 Cze 2013

Pikantna Zupa Z Wołowiną I Makaronem

29 Lut 2016

Zupa Rybna Z Tofu

18 Mar 2013

Komentarze

  • Jacek Biesiadziński o Kurczak Adobo
  • Iza o Kurczak Adobo
  • AM o Pikantna Zupa Z Wołowiną I Makaronem
  • arek o Ostra Wołowina Z Kminkiem
  • Michalina o Ostra Wołowina Z Kminkiem
  • Wiktoria o Sałatka Z Ryżu, Krewetek I Mango
  • arturek105 o Chow Mein Z Wiwprzowiny

Popularne Tagi

ananas bakłażan bazylia chili chilli ciasto curry czosnek fasola grill grzyby mun grzyby shitake imbir jajka kapusta pekińska krewetki kuchnia chińska kuchnia japońska kuchnia tajska kuchnia wietnamska kurczak limonka makaron mango marynata mleko kokosowe mąka napój ocet ryżowy olej sezamowy orzechy papryka ryż schab sezam sos hoisin sos rybny sos sojowy szalotka warzywa wieprzowina won ton wołowina zupa życzenia
  • Facebook

Copyright @ 2012-2017 - Jak Ugotować | Projekt i Wykonanie Jacek Biesiadziński

Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wrażasz zgodę na wykorzystanie plików cookies w zakresie konfiguracji Twojej przeglądarki Więcej informacji