Sos chili po wietnamsku
Kontynuując dalej temat ogródkowo-grillowy chce przedstawić przepis na super dodatek do różnych mięs. Tym dodatkiem jest sos chili, tylko na sposób wietnamski. Różni się on od klasycznego tajskiego przepisu ten sos tylko dodatkami, reszta sosu jest taka sama. Przygotowanie chwila.
Składniki:
4 czerwone papryczki chili
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka cukru
2 limonki (obrane i drobniutko pokrojone)
1 łyżka gorącej wody
1 łyżka octu z białego wina
5 łyżek sosu rybnego
Sposób przygotowania
Odkrój ogonki papryczek chili, strąki przekrój wzdłuż i usuń nasionka (jeśli chcesz, aby sos był mniej pikantny), a potem pokrój na kawałki. Czosnek przeciśnij przez praskę, przełóż do malaksera i zmiksuj na gładką pastę z kawałkami chili. Dodaj cukier i kawałki limonek, miksuj dalej, aż otrzymasz jednolitą masę. Przełóż do małej miseczki, dodaj wodę, ocet winny i sos rybny. Wymieszaj i od razu podawaj. Do sosu chili możesz dodać posiekaną świeżą kolendrę (lub inne zioła), posiekany imbir albo ananasy z puszki.
Przy krojeniu papryczek chili uważaj, ażeby nie dotykać rękami twarzy albo oczu. Po skończeniu pracy szybko wymyj wszystkie narzędzia, a w szczególności ręce.