Bakłażan z Bazylią
Czas przygotowania: 30 min
Porcja: dla 2-3 osób
Bardzo smaczne Tajskie danie wegetariańskie, które można szybko przygotować bez znajomości szerszej wiedzy kulinarnej. Ta wersja przepisu jest pikantna, ale można też przygotować wersję bardziej łagodną bez papryczek chilli.
Składniki:
2 większe bakłażany
1 papryczka chili
1 ząbek czosnku
2 łyżki sosu teryiaki
1 łyżeczka cukru
2 woreczki ryżu
kilka liści świeżej bazylii (może też być suszona)
Przygotowanie:
Bakłażana wraz ze skórką pociąć w kostkę wielkości około 3cm. Olej rozgrzać na patelni lub w woku na średnim ogniu, dodać chili i czosnek, smażyć mieszając 30 sek. Dodać bakłażana, smażyć chwilę. Wlać wodę i przykryć wok pokrywką. Gotować 5-7 min. aż bakłażan będzie dobrze ugotowany (gotowy bakłażan powinien stać się lekko przeźroczysty).
Większość wody powinna wyparować (jeżeli woda wyparuje za wcześnie można jej trochę dolać). Dodać sos teryiaki i cukier, dobrze wymieszać. Dodać bazylię i szybko wymieszać. Serwować danie natychmiast puki jest bardzo gorące z ryżem kleistym lub jaśminowym.
4 komentarze
W tytule „danie wegetarianskie”, a w składzie sos rybny… jak się ma w takim razie tytuł do przepisu? Jeszcze „sosu z kurczaka” brakuje do pełni szczęścia…
Dobrze, że zobaczyłeś to niedopatrzenie. To oczywiście mój błąd, zamiast sosu rybnego ma być sos teryiaki. Dzięki
kilka składników, a danie zachwyca!
Tak, to prawda danie zachwyca swoim smakiem. Trochę jest w klimacie włoskim jeżeli chodzi o warzywa, ale przyprawy orientalne całkowicie zmieniają smak tego dania.
Możliwość dodawania komentarzy nie jest dostępna