Curry i Mango
Proporcja dla 4-6 osób
Chciałbym zaproponować całkiem inne niż klasyczne tajskie curry. Curry z mango i warzywami to ciekawe połączenie ostrego smaku przypraw ze słodkim smakiem mango. To curry nie jest tak palące jak jak oryginał, ale delikatny ostro-słodki smak. Zachęcam do spróbowania tego dania.
Składniki:
1 łyżka oleju z orzeszków ziemnych
1 duża czerwona cebula, posiekana
2 ząbki czosnku, posiekane
1 czerwona papryka, w plasterkach
2 duże ziemniaki, pokrojone na 1cm kostkę
2 marchewki pokrojone w cienkie krążki
1 łyżka kminku
2 łyżki przyprawy curry
1 szklanka wody
1 łyżka brązowego cukru
1 puszka mleka kokosowego
3 duże mango, obrane i pokrojone
1 świeża kolendra do dekoracji
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Rozgrzej olej w woku lub dużej patelni. Podsmaż cebulę i czosnek, aż cebula zacznie wydawać aromatyczny zapach i nieco będzie zmiękczona, tj. około 3 minut. Następnie dodaj paprykę, ziemniaki, marchewkę i smaż jeszcze przez około minutę. Dodaj kminek i curry i dobrze wszystko wymieszaj, aż smaki się z sobą połączą.
Dodaj wody, mleka kokosowego i brązowy cukier. Doprowadzić wszystko do wrzenia. Następnie duś przez 30 minut lub więcej na małym ogniu, aż sos zmniejszy się o połowę, a ziemniaki i marchew będą gotowe do jedzenia. Do tak przygotowanego curry dodaj sól i pieprz do smaku. Na samym końcu wrzuć do całości pokrojone mango i gotuj jeszcze przez kolejne 3 do 4 minut.
Curry warzywne z mango udekoruj świeżą kolendrą i podawaj najlepiej z ryżem jaśminowym.
3 komentarze
Prawdziwy z Ciebie talent i mistrz pióra z ogromną łatwością przekładasz myśli na słowa… trzymaj tak dalej, dbaj i pięlęgnuj swego bloga… Skąd czerpiesz tak ciekawe inspiracje ?
Dużo czytam i oglądam filmów o kuchni azjatyckiej. To mnie bardzo inspiruje, a poza tym chyba od zawsze ta kuchnia mnie interesowała i o wiele łatwiej sobie z nią radzę niż z innymi.
Ten blog jest niesamowicie wartościowy! Znajduję tu zawsze inspirujące treści i ciekawe artykuły, które są nie tylko pouczające, ale również przyjemne w czytaniu.