Jak Ugotować
  • Strona Główna
  • Kuchnia Chińska
  • Kuchnia Wietnamska
  • Kuchnia Tajska
  • Kuchnia Japońska
  • Kuchnia Indyjska
  • Kuchnia Koreańska
Najczęściej Czytane
Smażona Marchew Z Kurczakiem I Makaronem
Ostra Wołowina Z Kminkiem
Pikantna Zupa Z Wołowiną I Makaronem
Sałatka Z Ryżu, Krewetek I Mango
Życzenia Noworoczne
Chow Mein Z Wiwprzowiny
Kurczak Z Orzechami Nerkowca
Wieprzowina Moo Shu
Kokosowe Curry Z Makaronem
Kurczak Curry Po Wietnamsku
  • Strona Główna
  • Kuchnia Chińska
  • Kuchnia Wietnamska
  • Kuchnia Tajska
  • Kuchnia Japońska
  • Kuchnia Indyjska
  • Kuchnia Koreańska

Jak Ugotować

naucz się gotować potrawy orientalne

Kuchnia ChińskaMoje Ulubione

Chrupiący Kurczak Z Migdałami

tekst napisał Jacek Biesiadziński 6 maja 2014
Chrupiący Kurczak Z Migdałami

 

Chrupiący Kurczak z Migdałami jest chińsko-amerykańskim daniem składającym się ze smażonego kurczaka w panierce, pokrytego aromatycznym sosem i prażonymi migdałami. Potrawa idealnie nadaje się na ciepłe dni, gdyż nie wymaga długiego stania przy ciepłej kuchni.

 

Składniki:

1 pierś kurczaka pokrojona w paski
1 łyżka mąki kukurydzianej
1 łyżka oleju
30 g bułki tartej
2 łyżki posiekanych migdałów
szczypta proszku do pieczenia
rozdrobniona sałata do dekoracji

Sos:

2 łyżki mąki kukurydzianej
3 łyżki wody
1 łyżka masła
4 łyżeczki sosu sojowego
1 1/2 szklanki wody

Przygotowanie:

Weź posiekane migdały, wrzuć do nagrzanego woka i praż aż migdały zrobią się lekko złote i pachnące. Tak uprażone odstaw na bok a wok wytrzyj suchym ręcznikiem papierowym, gdyż będziesz go używać później do smażenia.

W małym rondelku doprowadzić 1 1/2 szklanki wody do sosu do wrzenia. Dodaj pokrojonego w paski kurczaka i lekko gotuj pod przykryciem przez 3 minuty. Wyjmij kurczaka łyżką cedzakową i wytrzyj czystym ręcznikiem kuchennym. Nie wyrzucać do wody! Dodaj masło i sos sojowy, podgrzewaj wodę, aż masło się rozpuści następnie wyłącz grzanie. W innym garnku wymieszaj mąkę kukurydzianą z 3 łyżkami wody, a następnie powoli dodawaj roztopione masło z sosem sojowym aż zrobi się gładka masa. Teraz trochę wszystko podgrzej, aż sos zrobi się gęsty i błyszczący. Wyłącz ogień i odstaw.

Teraz do małej miski dodaj mąkę kukurydzianą, proszek do pieczenia i bułkę tartą. Do tej mieszanki dodaj wodę, olej roślinny i wymieszaj wszystko, aż zrobi się gładka i ziarnista panierka. Wrzucić paski kurczaka do panierki i porządnie je obtocz. Rozgrzej woka i dodaj kilka łyżek oleju roślinnego. Smaż kurczaka na głębokim oleju i co jakiś czas go obracaj, aż paski nabiorą złotego koloru.

Na talerzu rozłóż posiekaną sałatę, usmażonego kurczaka wyłóż na sałatę a kurczaka polej wcześniej przygotowanym gęstym sosem. Wszystko udekoruj prażonymi migdałami. Do kurczaka polecam ryż jaśminowy lub basmati.

Related

kurczakmigdałypanierkasos sojowy
4 komentarze
0
Facebook Twitter Google + Pinterest
Jacek Biesiadziński

Od zawsze moją pasją było gotowanie, ale jakoś moje życie się tak potoczyło, że nie mogłem się kształcić w tym kierunku. Nigdy z tej pasji jednak nie zrezygnowałem. Przez cały czas sam się uczyłem i podpatrywałem najlepszych w tej branży.   Teraz po tylu latach chciałbym przekazać Ci moją całą wiedzę. Ale dlaczego właściwie robię? Dlatego, że Ja już to wiem, a Ty być może nie.

Poprzedni Artykuł
Kurczak Tikka Masala
Następny Artykuł
Kulki Ryżowe Z Arachidami

Może Ten Przepis Się Tobie Spodoba

Słodkie Chipsy Sezamowe

21 stycznia 2015

Chow Mein Z Wiwprzowiny

29 listopada 2015

Zupa Ze Szpinaku i Kurczaka

10 sierpnia 2012

Makaron Z Ulicy

5 października 2012

Wołowina Po Pekińsku

27 lutego 2013

Kurczak Słodko-Kwaśny

2 stycznia 2014

Chińska Zielona Jarzynka

15 lipca 2012

Chińskie Naleśniki

31 października 2014

Ryż Z Grzybami

20 czerwca 2013

Chińskie Frytki

15 maja 2013

4 komentarze

Michał 18 czerwca 2014 - 08:50

Twoje przepisy są rewelacyjne. Zastanawia mnie jedno, czy ty sam wymyślasz te przepisy czy masz jakąś książkę z przepisami?

Reply
Jacek Biesiadziński 11 lipca 2014 - 09:50

To jest już tajemnica kucharska 🙂

Reply
Adam.Szmid 1 lutego 2015 - 23:03

Przez Pana blog nabrałem straszną ochotę na kuchnie chińską 😉

Reply
Jacek Biesiadziński 28 lutego 2015 - 11:46

Taki jest cel tego bloga :). Zachęcić w ogóle do kuchni orientalnej. Ja też tak zaczynałem od oglądania blogów i filmów na ten temat, aż postanowiłem zgłębiać wiedzę i specjalizować się w tym temacie.

Reply

Zostaw Komentarz Anuluj odpowiedź

Kategorie

  • Inne (5)
  • Kuchnia Chińska (61)
  • Kuchnia Indyjska (7)
  • Kuchnia Japońska (11)
  • Kuchnia Koreańska (4)
  • Kuchnia Tajska (11)
  • Kuchnia Wietnamska (17)
  • Moje Przepisy (1)
  • Moje Ulubione (36)
  • Uncategorized (8)

Najnowsze Wpisy

  • Smażona Marchew Z Kurczakiem I Makaronem
  • Ostra Wołowina Z Kminkiem
  • Pikantna Zupa Z Wołowiną I Makaronem
  • Sałatka Z Ryżu, Krewetek I Mango
  • Życzenia Noworoczne
  • Chow Mein Z Wiwprzowiny
  • Kurczak Z Orzechami Nerkowca
  • Wieprzowina Moo Shu
  • Kokosowe Curry Z Makaronem
  • Kurczak Curry Po Wietnamsku

Archiwum Wpisów

Popularne Artykuły

Bakłażan Po Syczuańsku

8 Kwi 2013

Wołowina Po Wietnamsku Z Fasolką Szparagową

31 Lip 2014

Wołowina Po Pekińsku

27 Lut 2013

Szklany Makaron Z Wołowiną

31 Mar 2015

Klasyka Kuchni Wietnamskiej

27 Cze 2012

Chiński Rosół

18 Mar 2014

Deser Wietnamski

5 Lis 2012

Chińska Sałatka Z Kurczakiem

5 Cze 2013

Wołowina Po Japońsku

23 Paź 2013

Pikantna Zupa Z Wołowiną I Makaronem

29 Lut 2016

Komentarze

  • Bozena o Wołowina Po Wietnamsku Z Fasolką Szparagową
  • Daniel o Wołowina Po Pekińsku
  • Jacek Biesiadziński o Kurczak Adobo
  • Iza o Kurczak Adobo
  • AM o Pikantna Zupa Z Wołowiną I Makaronem
  • arek o Ostra Wołowina Z Kminkiem
  • Michalina o Ostra Wołowina Z Kminkiem

Popularne Tagi

ananas bakłażan bazylia chili chilli ciasto curry czosnek fasola grill grzyby mun grzyby shitake imbir jajka kapusta pekińska krewetki kuchnia chińska kuchnia japońska kuchnia tajska kuchnia wietnamska kurczak limonka makaron mango marynata mleko kokosowe mąka napój ocet ryżowy olej sezamowy orzechy papryka ryż schab sezam sos hoisin sos rybny sos sojowy szalotka warzywa wieprzowina won ton wołowina zupa życzenia
  • Facebook

Copyright @ 2012-2017 - Jak Ugotować | Projekt i Wykonanie Jacek Biesiadziński

Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wrażasz zgodę na wykorzystanie plików cookies w zakresie konfiguracji Twojej przeglądarki Więcej informacji