Chrupiący Kurczak z Migdałami jest chińsko-amerykańskim daniem składającym się ze smażonego kurczaka w panierce, pokrytego aromatycznym sosem i prażonymi migdałami. Potrawa idealnie nadaje się na ciepłe dni, gdyż nie wymaga długiego stania przy ciepłej kuchni.
Składniki:
1 pierś kurczaka pokrojona w paski
1 łyżka mąki kukurydzianej
1 łyżka oleju
30 g bułki tartej
2 łyżki posiekanych migdałów
szczypta proszku do pieczenia
rozdrobniona sałata do dekoracji
Sos:
2 łyżki mąki kukurydzianej
3 łyżki wody
1 łyżka masła
4 łyżeczki sosu sojowego
1 1/2 szklanki wody
Przygotowanie:
Weź posiekane migdały, wrzuć do nagrzanego woka i praż aż migdały zrobią się lekko złote i pachnące. Tak uprażone odstaw na bok a wok wytrzyj suchym ręcznikiem papierowym, gdyż będziesz go używać później do smażenia.
W małym rondelku doprowadzić 1 1/2 szklanki wody do sosu do wrzenia. Dodaj pokrojonego w paski kurczaka i lekko gotuj pod przykryciem przez 3 minuty. Wyjmij kurczaka łyżką cedzakową i wytrzyj czystym ręcznikiem kuchennym. Nie wyrzucać do wody! Dodaj masło i sos sojowy, podgrzewaj wodę, aż masło się rozpuści następnie wyłącz grzanie. W innym garnku wymieszaj mąkę kukurydzianą z 3 łyżkami wody, a następnie powoli dodawaj roztopione masło z sosem sojowym aż zrobi się gładka masa. Teraz trochę wszystko podgrzej, aż sos zrobi się gęsty i błyszczący. Wyłącz ogień i odstaw.
Teraz do małej miski dodaj mąkę kukurydzianą, proszek do pieczenia i bułkę tartą. Do tej mieszanki dodaj wodę, olej roślinny i wymieszaj wszystko, aż zrobi się gładka i ziarnista panierka. Wrzucić paski kurczaka do panierki i porządnie je obtocz. Rozgrzej woka i dodaj kilka łyżek oleju roślinnego. Smaż kurczaka na głębokim oleju i co jakiś czas go obracaj, aż paski nabiorą złotego koloru.
Na talerzu rozłóż posiekaną sałatę, usmażonego kurczaka wyłóż na sałatę a kurczaka polej wcześniej przygotowanym gęstym sosem. Wszystko udekoruj prażonymi migdałami. Do kurczaka polecam ryż jaśminowy lub basmati.
4 komentarze
Twoje przepisy są rewelacyjne. Zastanawia mnie jedno, czy ty sam wymyślasz te przepisy czy masz jakąś książkę z przepisami?
To jest już tajemnica kucharska 🙂
Przez Pana blog nabrałem straszną ochotę na kuchnie chińską 😉
Taki jest cel tego bloga :). Zachęcić w ogóle do kuchni orientalnej. Ja też tak zaczynałem od oglądania blogów i filmów na ten temat, aż postanowiłem zgłębiać wiedzę i specjalizować się w tym temacie.