Kotlet schabowy w naszej kuchni jest niekwestionowanym królem wszystkich przyjęć domowych czy restauracyjnych, ale Ja chce Ci zaproponować inny smak niż ten co doskonale znasz. Jest to najszybszy, najsmaczniejszy przepis na schab jaki będziesz kiedykolwiek jeść. Wystarczy pół godziny i kilka składników.War for the Planet of the Apes live streaming movie
Składniki:
1/4 szklanki sosu sojowego
1/4 łyżeczki białego pieprzu
1 łyżeczka oleju sezamowego
1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/4 łyżeczki przyprawy pięciu smaków
1 łyżka octu ryżowego
4 kotlety schabowe bez kości nietłuczone
4 łyżki oleju roślinnego
Przygotowanie:
Połącz wszystkie składniki marynaty razem w głębszym naczyniu, ale bez oleju. Włóż kotlety schabowe do marynaty marynacie i odstaw na 30 minut. Jak schab będzie się marynował nastaw wodę i ugotuj ryż lub ziemniaki (jak wolisz). Zagrzej 4 łyżki oleju na patelni lub woku. Wyciągnij schabowe z marynaty, włóż na gorącą patelnię i smaż równomiernie z każdej strony (czas smażenia będzie zależeć od grubości kotletów).
Po usmażeniu podawaj gorące z ryżem lub ziemniakami i do tego najlepiej jeszcze z surówką warzywną.
11 komentarzy
Robiłem. Bardzo smaczne z ryżem. Jednak powiem, że dla mnie schabowy jest trudny, tzn cokolwiek bym z nim nie zrobił zawsze smakuje podobnie. Kurczaka da się zrobić tak, że zawsze ma inny smak, a schabowe ciężko.
Mmm, wyglada smakowicie, jako ze jestem fanem chinskiej kuchni to moze sprobuje to przygotowac w najlblizszym czasie. Czekam na kolejne wpisy 🙂
Bardzo smaczne, danie weszło na stałe do mojego menu, polecam.
Świetne danie, kto by pomyślał, żeby tak zrobić schab 🙂
Potwierdzam, naprawdę smaczne. Niby schabowe, ale z taką azjatycką nutką smaku 🙂
„Chińskie schabowe” troche źle mi się kojarzy 😉 wygląda jednak apetycznie 🙂
może być pysznie, a po co mąka ziemniaczana do marynaty?
Ażeby marynata się lepiej przykleiła i utworzyła na mięsie chrupiącą warstwę.
Lubię schabowe tradycyjne, chińskie jedzenie też, a więc koniecznie muszę wypróbować ten przepis.
Schabowy polski, chiński czy wietnamski ale schabowy 🙂 Uwielbiam go.
Wygląda smakowicie i że wystarczy jedna porcja aby się najeść.