Zupa Won-Ton
Czas przygotowania: 15 minut
Proporcje dla: 4-5 osó
Teraz przedstawię przepis na zupę Won-Ton, zwanym u nas też Chińskim Rosołem ze względu na duże podobieństwo do naszego rosołu. Sam przepis niewiele się różni się znacząco od rosołu, który króluje w większości naszych domów w niedzielę.
SKŁADNIKI:
5-6 szklanek rosołu
3 cebule dymki posiekane
1/2 szklanki pieczarek pociętych w kostkę
2 łyżki sosu sojowego
3 cm imbiru lub 2 łyżeczki w proszku
1/2 kapusty bok choy lub pekińskiej
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Zagotuj w garnku rosół, dodaj cebulę dymkę i pieczarki, gotuj około 10 min. Następnie dodaj sos sojowy, kapustę bok choy i imbir, tarty lub w proszku. Gotuj jeszcze z 3 minuty. Przelej do miseczek.
Ze względu, że jest to gęsta zupa można jeść bez dodatków lub z pierożkami Won-Ton. Przed podaniem won-tonów można je przelać ciepłą wodą, ażeby się podgrzały jeżeli robiliśmy je wcześniej. Przelej zupę do talerzy, do każdego wkładając po 6 won-tonów.
Przepis na pierożki won-ton znajduje się TUTAJ