Jak Ugotować
  • Strona Główna
  • Kuchnia Chińska
  • Kuchnia Wietnamska
  • Kuchnia Tajska
  • Kuchnia Japońska
  • Kuchnia Indyjska
  • Kuchnia Koreańska
Najczęściej Czytane
Smażona Marchew Z Kurczakiem I Makaronem
Ostra Wołowina Z Kminkiem
Pikantna Zupa Z Wołowiną I Makaronem
Sałatka Z Ryżu, Krewetek I Mango
Życzenia Noworoczne
Chow Mein Z Wiwprzowiny
Kurczak Z Orzechami Nerkowca
Wieprzowina Moo Shu
Kokosowe Curry Z Makaronem
Kurczak Curry Po Wietnamsku
  • Strona Główna
  • Kuchnia Chińska
  • Kuchnia Wietnamska
  • Kuchnia Tajska
  • Kuchnia Japońska
  • Kuchnia Indyjska
  • Kuchnia Koreańska

Jak Ugotować

naucz się gotować potrawy orientalne

Kuchnia Chińska

Chińska Sałatka Z Kurczakiem

tekst napisał Jacek Biesiadziński 5 czerwca 2013
Chińska Sałatka Z Kurczakiem

 

Smakowita Sałatka

Proporcje na 4-6 osób

W kuchni chińskiej występuje bardzo wiele sałatek, które stanowią oryginalne kompozycje warzyw i owoców. Charakterystyczną cechą azjatyckich sałatek jest łączenie smaków łagodnych i ostrych, słodkich i kwaśnych, a także dobieranie składników o różnym stopniu twardości i staranne komponowanie kolorów. Sałatki takie mają piękny zapach.

Sałatka, którą chce przedstawić jest arcydziełem subtelnych zapachów i kontrastowej struktury. Zrobienie tej sałatki wymaga poświęcenia trochę czasu, a także wielu składników. Przepis ten jest dla osób wytrwałych i chcących doświadczyć niezwykłych doznań smakowych.

 

Składniki:

4 piersi z kurczaka
4 łyżki ciemnego sosu sojowego
1 łyżeczka soli
3 łyżki oleju słonecznikowego
2 łyżki oleju sezamowego
1 łyżka ziaren sezamu
2 łyżki białego wina wytrawnego
2 marchewki pokrojone w zapałki
1 ogórek pokrojony w zapałki
6 pokrojonych dymek
3 łyżki kiełków fasoli mung
szczypta przyprawy “pięć smaków”
sok z połowy cytryny

Sos:

4 łyżki masła orzechowego
2 łyżeczki soku z cytryny
2 łyżeczki oleju sezamowego
1 dymka drobno pokrojona
szczypta chili

Przygotowanie:

Umyte piersi kurczaka ułóż w płaskim rondlu w jednej warstwie i zalej wodą, żeby je pokryła. Dodaj 1 łyżeczkę sosu sojowego, przyprawę “pięć smaków” i sok z cytryny. Przykryj, zagotuj i trzymaj na małym ogniu przez 20 minut. Podczas gdy piersi si gotują, do durszlaka lub na sito wsyp pokrojonego ogórka i posól je. Zostaw na pół godziny, kładąc durszlak na garnku lub misce, żeby zachować spływający sok.

Ugotowane mięso wyjmij na talerz i odstaw, żeby wystygło. Gdy będzie chłodne ułóż na desce i przejedź kilka razy wałkiem, mocno uciskając, żeby włókna rozdzieliły się. Wówczas pokrój je w paski i odstaw.

Następnie nagrzej wok lub dużą patelnię, wlej olej, a gdy się zagrzej wsyp ziarna sezamu i smaż je przez pół minuty, a następnie wlej resztę sosu sojowego i białe wino. Dodaj marchewkę i smaż przez 3 minuty, ciągle mieszając. Marchewka powinna trochę zmięknąć. Zdejmij z ognia i zostaw do wystygnięcia. Wypłucz ogórka, wyłóż na papier kuchenny, a gdy wsiąknie w niego wilgoć, przełóż kawałki ogórka do salaterki. Dodaj plasterki dymki, kiełki, usmażoną przedtem marchewkę wraz z sosem z patelni. Włóż kawałki kurczaka i wszystko porządnie wymieszaj. Przykryj salaterkę i wstaw do lodówki przynajmniej na godzinę. Podczas schładzania sałatki kilka razy pomieszaj całość.

Teraz przygotuj sos. Wymieszaj masło orzechowe z sokiem z cytryny, olejem sezamowym i chili. Gdy sos będzie bardzo gęsty to można dodać trochę gorącej wody. Do pasty dodaj kawałki dymki. Sałatkę ułóż na półmisku, a sos podawaj oddzielnie. Gotową sałatkę można nabierać na talerzyk i polewać sosem według uznania.

Related

chilicytrynaolej sezamowysezamsos sojowy
0 komentarz
2
Facebook Twitter Google + Pinterest
Jacek Biesiadziński

Od zawsze moją pasją było gotowanie, ale jakoś moje życie się tak potoczyło, że nie mogłem się kształcić w tym kierunku. Nigdy z tej pasji jednak nie zrezygnowałem. Przez cały czas sam się uczyłem i podpatrywałem najlepszych w tej branży.   Teraz po tylu latach chciałbym przekazać Ci moją całą wiedzę. Ale dlaczego właściwie robię? Dlatego, że Ja już to wiem, a Ty być może nie.

Poprzedni Artykuł
Ogórek z Czosnkiem
Następny Artykuł
Zupa Krewetkowa

Może Ten Przepis Się Tobie Spodoba

Smażony Ryż Z Dynią

5 lutego 2014

Pikantna Zupa Z Wołowiną I Makaronem

29 lutego 2016

Orientalna Przystawka

17 czerwca 2012

Chow Mein Z Wiwprzowiny

29 listopada 2015

Wołowina Chow Fun

28 lutego 2015

Kurczak Hoisin

18 listopada 2012

Wyrazisty Smak

21 czerwca 2012

Zielone Chili Faszerowane Mięsem

7 października 2013

Zupa Ze Szpinaku i Kurczaka

10 sierpnia 2012

Ogórek z Czosnkiem

22 maja 2013

Zostaw Komentarz Anuluj odpowiedź

Kategorie

  • Inne (5)
  • Kuchnia Chińska (61)
  • Kuchnia Indyjska (7)
  • Kuchnia Japońska (11)
  • Kuchnia Koreańska (4)
  • Kuchnia Tajska (11)
  • Kuchnia Wietnamska (17)
  • Moje Przepisy (1)
  • Moje Ulubione (36)
  • Uncategorized (8)

Najnowsze Wpisy

  • Smażona Marchew Z Kurczakiem I Makaronem
  • Ostra Wołowina Z Kminkiem
  • Pikantna Zupa Z Wołowiną I Makaronem
  • Sałatka Z Ryżu, Krewetek I Mango
  • Życzenia Noworoczne
  • Chow Mein Z Wiwprzowiny
  • Kurczak Z Orzechami Nerkowca
  • Wieprzowina Moo Shu
  • Kokosowe Curry Z Makaronem
  • Kurczak Curry Po Wietnamsku

Archiwum Wpisów

Popularne Artykuły

Bakłażan Po Syczuańsku

8 Kwi 2013

Wołowina Po Wietnamsku Z Fasolką Szparagową

31 Lip 2014

Wołowina Po Pekińsku

27 Lut 2013

Szklany Makaron Z Wołowiną

31 Mar 2015

Chiński Rosół

18 Mar 2014

Klasyka Kuchni Wietnamskiej

27 Cze 2012

Deser Wietnamski

5 Lis 2012

Chińska Sałatka Z Kurczakiem

5 Cze 2013

Pikantna Zupa Z Wołowiną I Makaronem

29 Lut 2016

Wołowina Po Japońsku

23 Paź 2013

Komentarze

  • Bozena o Wołowina Po Wietnamsku Z Fasolką Szparagową
  • Daniel o Wołowina Po Pekińsku
  • Jacek Biesiadziński o Kurczak Adobo
  • Iza o Kurczak Adobo
  • AM o Pikantna Zupa Z Wołowiną I Makaronem
  • arek o Ostra Wołowina Z Kminkiem
  • Michalina o Ostra Wołowina Z Kminkiem

Popularne Tagi

ananas bakłażan bazylia chili chilli ciasto curry czosnek fasola grill grzyby mun grzyby shitake imbir jajka kapusta pekińska krewetki kuchnia chińska kuchnia japońska kuchnia tajska kuchnia wietnamska kurczak limonka makaron mango marynata mleko kokosowe mąka napój ocet ryżowy olej sezamowy orzechy papryka ryż schab sezam sos hoisin sos rybny sos sojowy szalotka warzywa wieprzowina won ton wołowina zupa życzenia
  • Facebook

Copyright @ 2012-2017 - Jak Ugotować | Projekt i Wykonanie Jacek Biesiadziński

Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wrażasz zgodę na wykorzystanie plików cookies w zakresie konfiguracji Twojej przeglądarki Więcej informacji