Jak Ugotować
  • Strona Główna
  • Kuchnia Chińska
  • Kuchnia Wietnamska
  • Kuchnia Tajska
  • Kuchnia Japońska
  • Kuchnia Indyjska
  • Kuchnia Koreańska
Najczęściej Czytane
Smażona Marchew Z Kurczakiem I Makaronem
Ostra Wołowina Z Kminkiem
Pikantna Zupa Z Wołowiną I Makaronem
Sałatka Z Ryżu, Krewetek I Mango
Życzenia Noworoczne
Chow Mein Z Wiwprzowiny
Kurczak Z Orzechami Nerkowca
Wieprzowina Moo Shu
Kokosowe Curry Z Makaronem
Kurczak Curry Po Wietnamsku
  • Strona Główna
  • Kuchnia Chińska
  • Kuchnia Wietnamska
  • Kuchnia Tajska
  • Kuchnia Japońska
  • Kuchnia Indyjska
  • Kuchnia Koreańska

Jak Ugotować

naucz się gotować potrawy orientalne

Kuchnia Chińska

Bakłażan Po Syczuańsku

tekst napisał Jacek Biesiadziński 8 kwietnia 2013
Bakłażan Po Syczuańsku

 

Pachnący Bakłażan

Proporcje dla 4 osób

Bakłażan jest jednym z tych warzyw, który wręcz prosi się o mocne, ostre przyprawy i sosy. To danie z bakłażana jest jednym z najbardziej popularnych dań warzywnych w kuchni Syczuańskiej. Smak ale przede wszystkim zapach tej potrawy wyróżnia ją wśród innych tego typu dań.

Przepis ten wymaga wielu przypraw, które być może ciężko będzie kupić, ale zawsze będzie można je zastąpić innymi.

 

Składniki:

1,5 kg kg bakłażana
3 łyżki bulionu z kurczaka
2 łyżki ostrej pasty fasolowej
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki chińskiego czarnego octu lub octu balsamicznego
1 łyżka chińskiego wina ryżowego lub sherry
2 łyżeczki cukru
2 łyżki orzeszków ziemnych
3 posiekane ząbki czosnku
1 łyżka mielonego imbiru
1 łyżeczka mąki kukurydzianej
0,5 łyżeczki mielonego pieprz syczuańskiego lub pieprzu cayenne
szalotka, cienkie plasterki, do przybrania

Przygotowanie:

Pokrój każdy bakłażana wzdłuż na pół, a następnie w cienkie paski i wszystko razem w kostkę około 1cm x 1cm. Tak pokrojonego bakłażana wsyp do miski i odstaw. Następnie trzeba przygotować sos. W małej misce wymieszaj bulion z kurczaka, pastę fasolową, sos sojowy, ocet balsamiczny, wino ryżowe, cukier i mąkę kukurydzianą. Odłożyć na bok.

Rozgrzej olej w woku na dużym ogniu, aż tłuszcz będzie skwierczał. Następnie weź woka do ręki i rozprowadź gorący olej tak, ażeby pokrył on dno i boki patelni. Teraz dodaj bakłażana i smaż cały czas mieszając, aż nabierze złocistego koloru, zwykle jest to około 2 do 3 minut. Dodaj czosnek, imbir i pieprz syczuański i smaż około 1 minuty aż poczujesz przyjemny i ciekawy zapach. Dodaj mieszaninę sosu do bakłażana i dobrze wymieszaj. Całość duś na wolnym ogniu przez 3 do 4 minut, aby bakłażan nabrał smaku z sosu. Zdjąć z ognia i posypać szalotki na szczycie.

Bakłażana można podawać samego ale Ja uwielbiam go z cieniutkim makaronem sojowym. Wybór należy do Ciebie.

Related

bakłażanczosnekimbirsos sojowy
0 komentarz
1
Facebook Twitter Google + Pinterest
Jacek Biesiadziński

Od zawsze moją pasją było gotowanie, ale jakoś moje życie się tak potoczyło, że nie mogłem się kształcić w tym kierunku. Nigdy z tej pasji jednak nie zrezygnowałem. Przez cały czas sam się uczyłem i podpatrywałem najlepszych w tej branży.   Teraz po tylu latach chciałbym przekazać Ci moją całą wiedzę. Ale dlaczego właściwie robię? Dlatego, że Ja już to wiem, a Ty być może nie.

Poprzedni Artykuł
Informacja
Następny Artykuł
Chińska Zupa

Może Ten Przepis Się Tobie Spodoba

Ryż z Grzybami

22 kwietnia 2013

Pikantna Zupa Z Wołowiną I Makaronem

29 lutego 2016

Jajka W Sosie Sojowym

7 września 2013

Słodkie Ziemniaki Kung Pao

10 czerwca 2014

Kurczak Z Orzechami Nerkowca

31 października 2015

Dodatek Kuchni Chińskej

20 września 2012

Chińska Zupa

13 kwietnia 2013

Kurczak Hoisin

18 listopada 2012

Szklany Makaron Z Wołowiną

31 marca 2015

Przepis Na Smaczną Rybę

31 lipca 2012

Kategorie

  • Inne (5)
  • Kuchnia Chińska (61)
  • Kuchnia Indyjska (7)
  • Kuchnia Japońska (11)
  • Kuchnia Koreańska (4)
  • Kuchnia Tajska (11)
  • Kuchnia Wietnamska (17)
  • Moje Przepisy (1)
  • Moje Ulubione (36)
  • Uncategorized (8)

Najnowsze Wpisy

  • Smażona Marchew Z Kurczakiem I Makaronem
  • Ostra Wołowina Z Kminkiem
  • Pikantna Zupa Z Wołowiną I Makaronem
  • Sałatka Z Ryżu, Krewetek I Mango
  • Życzenia Noworoczne
  • Chow Mein Z Wiwprzowiny
  • Kurczak Z Orzechami Nerkowca
  • Wieprzowina Moo Shu
  • Kokosowe Curry Z Makaronem
  • Kurczak Curry Po Wietnamsku

Archiwum Wpisów

Popularne Artykuły

Bakłażan Po Syczuańsku

8 Kwi 2013

Wołowina Po Wietnamsku Z Fasolką Szparagową

31 Lip 2014

Wołowina Po Pekińsku

27 Lut 2013

Szklany Makaron Z Wołowiną

31 Mar 2015

Chiński Rosół

18 Mar 2014

Klasyka Kuchni Wietnamskiej

27 Cze 2012

Deser Wietnamski

5 Lis 2012

Chińska Sałatka Z Kurczakiem

5 Cze 2013

Pikantna Zupa Z Wołowiną I Makaronem

29 Lut 2016

Wołowina Po Japońsku

23 Paź 2013

Komentarze

  • Bozena o Wołowina Po Wietnamsku Z Fasolką Szparagową
  • Daniel o Wołowina Po Pekińsku
  • Jacek Biesiadziński o Kurczak Adobo
  • Iza o Kurczak Adobo
  • AM o Pikantna Zupa Z Wołowiną I Makaronem
  • arek o Ostra Wołowina Z Kminkiem
  • Michalina o Ostra Wołowina Z Kminkiem

Popularne Tagi

ananas bakłażan bazylia chili chilli ciasto curry czosnek fasola grill grzyby mun grzyby shitake imbir jajka kapusta pekińska krewetki kuchnia chińska kuchnia japońska kuchnia tajska kuchnia wietnamska kurczak limonka makaron mango marynata mleko kokosowe mąka napój ocet ryżowy olej sezamowy orzechy papryka ryż schab sezam sos hoisin sos rybny sos sojowy szalotka warzywa wieprzowina won ton wołowina zupa życzenia
  • Facebook

Copyright @ 2012-2017 - Jak Ugotować | Projekt i Wykonanie Jacek Biesiadziński

Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wrażasz zgodę na wykorzystanie plików cookies w zakresie konfiguracji Twojej przeglądarki Więcej informacji